Έφτασε το e-mail απάντηση της τρόικας – Ζητούν νέες δεσμεύσεις – Φόβοι της κυβέρνησης ότι πάμε σε εξάμηνη παράταση του μνημονίου

0

Έφτασε το e-mail απάντηση της τρόικας – Ζητούν νέες δεσμεύσεις – Φόβοι της κυβέρνησης ότι πάμε σε εξάμηνη παράταση του μνημονίου

Ζητούν σχέδια νόμου και δεσμεύσεις για τα μέτρα με στόχο να υπάρξει και νέα καθυστέρηση
– Στο e-mail φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση
– Δεν ξεκαθαρίζει η εικόνα εάν επιστρέφει το Σάββατο και πριν το κρίσιμο eurogroup ητρόικα
– Καμία επίσημη αντίδραση από την Κυβέρνηση
– Εκλογές ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο θα αναγκαστεί να κηρύξει ο Σαμαράς εάν η τρόικα επιμείνει στην παράταση

Τα φώτα στο υπουργείο Οικονομικών ήταν αναμμένα όλη τη νύχτα. Οι διασκέψεις ήταν συνεχείς, όπως και οι επαφές με την τρόικα.Τελικά λίγα λεπτά μετά τις έξι το e-mail με την απάντηση της τρόικας έφτασε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα εξακολουθεί να καθυστερεί και να εκφράζει καχυποψία για την εισπρακτική επιτυχία τόσο των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση όσο και των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνισε στο Mega πως: «ακόμα καμία ημερομηνία δεν υπάρχει, αλλά η τρόικα έστειλε απάντηση στην κυβέρνηση, έτσι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζω ότι σύντομα θα συμφωνήσουν σε ημερομηνία επιστροφής. Ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα δημοσιονομικά μέτρα καθώς επίσης και πιο ρητές δεσμεύσεις για ορισμένα από τα θέματα. Δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς πρόκειται για μια εμπιστευτική συζήτηση με την κυβέρνηση. Δεν θα απέκλεια το Σάββατο αλλά κατανοώ την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών».

Συνεχίζει την τακτική των καθυστερήσεων η τρόικα

Ταυτόχρονα σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση που γίνεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επί της ουσίας η τρόικα καθυστερεί.

Προσπαθεί να κωλυσιεργήσει ζητώντας λεπτομέρειες για θέματα τα οποία έχουν ήδη απατηθεί, αλλά και σχέδια νόμου όπως στο θέμα του ασφαλιστικού για παράδειγμα.

Σχέδιο επέκτασης του μνημονίου άλλους έξι μήνες “βλέπει” η κυβέρνηση

Η ανησυχία της Αθήνας είναι μήπως σε ΔΝΤ, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η παράταση κατά ένα εξάμηνο του προγράμματος.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή ίσως έρθει τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Μια τέτοια απόφαση επί της ουσίας τινάζει στον αέρα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ελεγχόμενη έξοδο από το μνημόνιο υπό την ομπρέλα προστασίας μιας προληπτικής γραμμής στήριξης.

«Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με την τρόικα, αλλά παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις κανείς δεν μπορεί να δεχθεί» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και μετά το e-mail της τρόικας η δήλωση αυτή αποκτά νέα σημασία.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να γίνουν νέες συσκέψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει καμία αντίδραση ή επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στο πρωινό του Antenna επιβεβαίωσε ότι υπήρξε απάντηση της τρόικας, ωστόσο δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το περιεχόμενο.

Από τις πρώτες αντιδράσεις στο παρασκήνιο ωστόσο διακρίνει κανείς μια “παγωμάρα” καθώς η καθυστέρηση που οδηγεί σε παράταση του μνημονίου φέρνει την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο.

Η διαβεβαίωση από μέρους της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο είναι και ένα ισχυρό χαρτί τόσο για την εκλογή προέδρου όσο και για την ενίσχυση της πολιτικής που ακολουθείται.

Η ανατροπή που φέρνει η τρόικα δυσκολεύει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την κυβερνητική σταθερότητα, ειδικά από τη στιγμή που θεωρείται απίθανο να περάσουν στη Βουλή επιπλέον μέτρα.

Κάπως έτσι πλέον όλα είναι ανοιχτά ακόμη και η προσφυγή στις κάλπες πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Leave a Reply