Εφιαλτικές συνθήκες για χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη

0

13-744x448

Ο καταυλισμός καθημερινά βουλιάζει όλο και περισσότερο στη λάσπη. Οικογένειες στοιβάζονται σε μικρές σκηνές που διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση, καθώς άλλες είναι εντελώς πλημμυρισμένες. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να προστατευθούν με κάθε τρόπο από τη δυνατή βροχή, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν με τα μέσα που διαθέτουν.

Μάχες δίνονται για ένα αδιάβροχο και αγώνας για να στεγνώσει κάποιο ρούχο. Εκείνοι που καταφέρνουν να ανάψουν υποτυπώδεις φωτιές για να ζεσταθούν τα μέλη της οικογένειάς τους, ή για να μαγειρευτεί φαγητό, κάθονται πάνω από τη φωτιά με ομπρέλες για να την προστατέψουν από τη βροχή.

Την ίδια ώρα, ακόμα και κάτω από δυνατή βροχή, δεν μειώνονται οι ουρές για το συσσίτιο. Η έλλειψη φαγητού είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των προσφύγων στην Ειδομένη, παρά τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής αντανακλώνται στο πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας Α που εντοπίστηκε σε 9χρονο παιδί, το οποίο μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο για νοσηλεία. Δεκάδες άλλα παιδιά μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Κικλίς ή στη Θεσσαλονίκη για ιώσεις και βρογχιολίτιδες. Ωστόσο, φόβοι υπάρχουν και για νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α, ή ακόμη και για κρούσματα λεπτοσπείρωσης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διέψευσε ότι εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας Α, αλλά όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Κέντρου Αθανάσιος Γιαννόπουλος: «Οι συνθήκες που επικρατούν στην Ειδομένη είναι απερίγραπτες».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση «δεν διορθώνεται με οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, είναι ένας βαλτότοπος» και πως «πρέπει να μετακινηθούν όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας από τον άναρχο αυτόν καταυλισμό σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν δημιουργηθεί».

Παρά τον εφιάλτη που ζουν, όμως, οι πρόσφυγες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι τα σύνορα θα ανοίξουν και γι’ αυτό στην πλειονότητά τους αρνούνται να φύγουν από την Ειδομένη. Κάποιοι πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, με αυτοσχέδια πλακάτ, ή κάθονται πάνω στις γραμμές του τρένου, ή προειδοποιούν για απεργία πείνας. Κεντρικό μήνυμα όλων των κινητοποιήσεων είναι το αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα και να αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι.

Κάποιοι άλλοι, λίγοι πάντως, έχουν δεχθεί να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας, αν και σταδιακά όλοι οι χώροι γεμίζουν ασφυκτικά.

Την Κυριακή άνοιξε ένα νέο κέντρο στην Ριτσώνα και σε αυτό έγιναν προσπάθειες να μεταφερθούν πρόσφυγες από τον Πειραιά. Στο λιμάνι, οι χώροι που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ στεγάζουν περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, ενώ δεκάδες σκηνές έχουν στηθεί έξω από τις κλειστές εγκαταστάσεις.

Αν και ο προγραμματισμός ανέφερε ότι θα μεταφέρονταν 1.000 πρόσφυγες από τον Πειραιά στη Ριτσώνα, έως το βράδυ της Κυριακής μόλις 300 είχαν πειστεί να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.
Πηγή

Leave a Reply