​Άρθρο του ΑΡΗ ΣΚΟΥΡΤΗ*


«Ο πολιτικός δεν πρέπει να επιδεικνύεται με τα λόγια που λέγει, αλλά με τα έργα που κάνει»
ΓΝΩΜΙΚΟΝ

Τελματώσαμε! Η σωστότερα βαλτώσαμε!…

Το ελληνικό δράμα δεν λέει να λάβει τέλος με τους κυβερνώντας μας…

Συμπληρώθησαν στις 25 Γενάρη 2017, δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων. Του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Φοβούμενος πως έχει χαθεί πολυτιμότατος χρόνος, με τις παλινωδίες της κυβέρνησης από τις 26 Ιανουαρίου 2015 μέχρι σήμερα, που μαθαίνει να κυβερνά στου «κασίδη το κεφάλι» και στο επτάμηνο υπουργίας Γ. Βαρου-φάκη, αλλά και με τη σημερινή αναποτελεσματική μη επίτευξη συμφωνίας, σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης… Περάσαμε «διά πυρός και σιδήρου» 24 ολόκληρους μήνες.

Όταν σε τέλμα ολοπράσινο ριφθεί λίθος, οι βάτραχοι θα κοάσουν τρο-μαγμένοι. Θα καταφέρουν αργούς κύκλους επί των υδάτων τα κεφάλια τους και θα εξαφανισθούν. Θα μεταπηδήσει ο ένας στον άλλον, πλησίον γλοιώ-δους πέτρας και θα κρυφθούν σε παρακείμενο καλαμώνα. Και μόνο όταν η επιφάνεια των λιμναζόντων υδάτων επανέλθει σε ηρεμία, τότε οι βάτραχοι θα παραμείνουν ευτυχείς πλέον στο σεληνόφως, για να κοάσουν την αναποτελεσματικότητά τους και την αδυναμία τους!…

Η σημερινή κυβέρνηση κάπως έτσι πολιτεύεται, αναφορικά με την δια-χείριση των μεγάλων προβλημάτων, αλλά και την επίτευξη λύσεως στο κλεί-σιμο της δεύτερης αξιολόγησης με τους δανειστές μας, που έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016!!

Οι κυβερνώντες βρίσκονται σε ολοπράσινο τέλμα, ανέτοιμοι, υπό το βάρος των πολλαπλών αδιεξόδων που εδημιούργησαν.

«Απαιτείται ρεαλισμός και ευελιξία», θα πει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, «τόσο από τους εταίρους και τους θεσμούς, όσο και από την ελληνική πλευρά, με στόχο την άμεση κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτουμένων μεταρρυθμίσεων. Έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονο-μίας από το 2017 και μετά…»

«Η Ελπίδα έρχεται» διαμηνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πρωθυπουργός έδωσε πριν δύο χρόνια υποσχέσεις που δεν ετηρήσαν ποτέ. Είπε ασύστολα ψεύδη και έτσι καταδολίευσε τον ελληνικό λαό και υφάρπαξε την ψήφο του εκλογι-κού σώματος. 

Ας ξαναθυμηθούμε τώρα μερικά από αυτά:

«Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».

«Πλειστηριασμούς αυτοί; Σεισάχθεια εμείς…»

«Θα επαναφέρουμε τον βασικό μισθό στα 751 ευρώ».

«Καμία αύξηση στον ΦΠΑ. Δεν πειράζουμε την έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά».

«Θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων»

«Θα δώσουμε 2 δις για την ανθρωπιστική κρίση»

«Καταργούμε το Μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο».

«Αυτή η Βουλή δεν υπογράφει νέο Μνημόνιο»

«Θα δώσουμε την 13η σύνταξη»

«Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ»

«Θα διαγράψουμε περισσότερο από το 50% του χρέους»

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται καλύτερες μέρες για όλους τους Έλληνες».

Και δεν φθάνουν μόνο τα ασύστολα ψεύδη τους. Ας ξαναδούμε παρακάτω, τα «έργα και ημέρες» τους στην δίχρονη διακυβέρνησή τους. Ιδού τι κατάφεραν:

Κατάργηση του ΕΚΑΣ: Τώρα για τους πρώτους 90.000-100.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Ως το 2019, για το σύνολο των 400.000. Αντί της υπόσχεσης για 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. 

Αύξηση έμμεσων φόρων: ΦΠΑ στο 24%, με μετάθεση βασικών ειδών διατροφής στον υψηλό συντελεστή. Αύξηση έμμεσων φόρων σε καφέ, τσιγάρο, μπύρα, θέρμανση, καύσιμα, τηλέφωνα. Κατάργηση μειωμέ-νου ΦΠΑ στα νησιά!

Αύξηση εισφοράς για την υγεία στις συντάξεις: Κατά 2% για τις κύριες συντάξεις και κατά 6% στις επικουρικές.

Μείωση αφορολόγητου: Από 9.545 ευρώ μειώνονται στα 8.636 ευρώ. Αντί της υπόσχεσης για αύξησή του στις 12.000.

Μείωση επιδόματος θέρμανσης: Μειώθηκε έως και 52% έναντι του 2015, ενώ δόθηκε και σε πολύ λιγότερους δικαιούχους. 

Αύξηση τιμής εισιτηρίων στις συγκοινωνίες: Η τιμή του εισιτηρίου αυξήθηκε από 1,20 ευρώ στα 1,40 ευρώ.

Μείωση των μερισμάτων συνταξιούχων του Δημοσίου: Με μείωση ρεκόρ ως 35% για μερίσματα που φθάνουν κατά μέσο όρο στα 170 ευρώ.

Αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις: Με βάση τις αλλαγές του τρόπου υπολογισμού που επιβάλλουν. Για παρά-δειγμα, η συμμετοχή ασφαλισμένων στις εξετάσεις υπολογίζονται στο 25% του κρατικού τιμολογίου και όχι της ασφαλιστικής τιμής των εξετάσεων, που είναι χαμηλότερη. 

Μείωση κατώτερης σύνταξης: Η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ ήταν 486 ευρώ και με τον Ν. 3863/2010 προβλεπόταν ποσό 495 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης. Κατέβηκε με Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ στα 345 ευρώ για τα ίδια έτη (Ν. 4387/16). 

Περικοπές στους Αναπήρους: Μεγάλη μείωση της σύνταξης σε πολίτες με ποσοστό αναπηρίας κάτω από 80%.

Επιβάρυνση σε όσους έχουν μισθό και μπλοκάκι: Μια και θα πληρώσουν ταυτόχρονα εισφορά και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίε (27% εισφορά χωρίς διαχωρισμό για το σύνολο του ποσού). 

Μείωση καθαρών μισθών των εργαζομένων: Αντί της υπόσχεσης για 751 ευρώ κατώτερο μισθό, οι χαμηλόμισθοι επιβαρύνονται με πρό-σφατη αύξηση των εισφορών κατά 0,5%.

Μείωση των ποσών για την αντιμετώπιση της φτώχειας: Το 2014 δόθηκε «κοινωνικό μέρισμα» συνολικού ποσού 450 εκατ. ευρώ σε 650.000 «οικονομικά ασθενείς» πολίτες. Το 2015 περιορίστηκε μόνο στα 108 εκατ. ευρώ. 

Μετάθεση της εφαρμογής του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος: Η καθολική εφαρμογή του θεσμού του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος μετατέθηκε κατά 2 τουλάχιστον χρόνια.

ΕΝΦΙΑ ως το 2031: Και να υπενθυμίσουμε ότι ο ΕΝΦΙΑ (που δήθεν θα τον καταργούσαν) θα παραμείνει μέχρι το 2031 και μάλιστα θα διευρύνεται, περιλαμβάνοντας ακόμη και «κλειστά» ακίνητα. 
Τουτέστιν, 86 δις Ευρώ πρόσθετο χρέος, μόνιμη επιτροπεία, παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές. Για δε τον Ελληνικό λαό, εξοντωτικά μέτρα συνολικού ύψους 12,5 δις Ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ έχει κάνει σαφές πως μόνο με εθνική συνεννόηση, αλλαγή πολιτικής και κοινή προσπάθεια η χώρα θα αφήσει πίσω τον εφιάλτη της κρίσης και θα ατενίσει με αισιοδοξία και αυτοπεποίηση το μέλλον…

Ο Ελληνικός λαός, ο Έλλην πολίτης επειραματίσθη. Έπαθε και έμαθε!

Ας κάνει τις συγκρίσεις και την αυτοκριτική του, καθ’ ότι σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, η ενότητα, η αλληλεγγύη με τη σωστή κρίση, στο ποίους εμπιστευόμεθα, είναι επιτακτικό, όσο ποτέ!
ΑΡΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ


  •   Ο κ. ΑΡΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.