Δραγασάκης: Θα ζητήσουμε χρόνο για να παρουσιάσουμε πρόγραμμα σε 4 άξονες – Χαρδούβελης: Δεν προλαβαίνετε, η οικονομία θα εκτροχιαστεί

0

Δραγασάκης: Θα ζητήσουμε χρόνο για να παρουσιάσουμε πρόγραμμα σε 4 άξονες – Χαρδούβελης: Δεν προλαβαίνετε, η οικονομία θα εκτροχιαστεί

Χρόνο για να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα σε τέσσερις άξονες, με διαφορετικούς δημοσιονομικούς στόχους, θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, όπως είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, σε debate με τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι όλα ξεκινούν από την αρχή με την αξιολόγηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τους θεσμούς αλλά δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο και θα ζητήσει να διερευνηθεί το πώς φτάσαμε στην υιοθέτησή του. Πρέπει να δούμε, είπε, τι ήταν αναγκαίο και αποτελεί υποχρέωση απέναντι στην Ευρώπη και τι επιχείρησαν κατεστημένα συμφέροντα να εντάξουν μέσα σε αυτό. Δεν συνομιλούμε με την τρόικα, αλλά με τους θεσμούς της Ευρώπης, διευκρίνισε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του.

Από τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τις δανειακές συμβάσεις και το χρέος, θα αμφισβητήσει, όμως, τη νομιμοποίηση των μνημονίων αλλά και την οικονομική αποτελεσματικότητά τους, καθώς το χρέος παραμένει μη βιώσιμο και η οικονομία δεν έχει προοπτική ανάπτυξης, ώστε να μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη.

Χαρδούβελης: Δεν υπάρχει χρόνος

Ο κ. Χαρδούβελης από την πλευρά του, είπε αντιθέτως, ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου ακόμα και με παράταση καθώς και ότι η αργοπορία συνεπάγεται δυσκολίες στις πληρωμές και την χρηματοδότηση του δημοσίου.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «αν υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης, χωρίς ορατό αποτέλεσμα και χρόνο ολοκλήρωσης και αν υπάρξουν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους και το τι μπορεί να δώσει η πλευρά των δανειστών, ή μονομερείς ενέργειες που θα εκτρέπουν τη χώρα από υφιστάμενες υποχρεώσεις, υπάρχει κίνδυνος όχι μόνον για χρηματοδοτικό πρόβλημα στη χώρα, αλλά και για εκτροχιασμό της οικονομίας».

«Θα χάσουμε 7,2 δισ.»

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, κινδυνεύουμε να χάσουμε 7,2 δισ. ευρώ από δάνεια της ΔΝΤ και από την Ευρωζώνη, ενώ θα χρειαστεί επιστροφή των 11,4 δισ. ευρώ το μαξιλάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη η «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την 1η Μαρτίου θα σταματήσει την παροχή της συνήθους ρευστότητας που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, και που τον Δεκέμβριο 2014 ανέρχονταν σε περίπου €56δις, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ, σημαντικά αυξημένη (25%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριος 2014: €44,9 δις)».

Όπως σημείωσε «η μόνη διέξοδος για τις τράπεζες θα είναι η χρήση μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί με αποκλειστικό εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και κοστίζει περισσότερο (κόστος ELA: 155 μβ έναντι 5 μβ της ΕΚΤ). Το επιπλέον κόστος θα πιέσει τα εγχώρια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και νοικοκυριών ακόμα πιο ψηλά».

Δραγασάκης: «Θέλουμε αλλαγή, όχι διάλυση της Ευρώπης»

Ο κ. Δραγασάκης, υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στην Β’ Αθηνών, είπε ότι το κόμμα του σέβεται τους θεσμούς, τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τις δανειακές συμβάσεις, άλλα δεν συμφωνούν με πολλά και θα ζητήσουν αλλαγές και επανεξέταση των συμβάσεων. Είπε επίσης ότι θα γίνει έλεγχος για το πως διαμορφώθηκαν τα μνημόνια και τα προγράμματα, τα οποία πολλοί παραδέχονται ότι πλέον δεν δουλεύουν και δεν αποδίδουν. Είπε επίσης ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοδύναμος, «όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι ένα μήνυμα σταθερότητας».

Οι 4 άξονες του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την αλλαγή και όχι την διάλυση την Ευρώπης, είπε ο Γ. Δραγασάκης και παρουσίασε τέσσερις άξονες του προγράμματος το οποίο θα αποτελέσει την βάση διαπραγμάτευσης:

  1. Νέο μεσοπρόθεσμο με νέους δημοσιονομικούς στόχους και όχι το εξωφρενικό πρωτογενές πλεόνασμα 4- 4,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και 7% στη συνέχεια.

  2. Το πρωτογενές πλεόνασμα να μην πηγαίνει στο σύνολό του για την πληρωμή παλαιών χρεών. Αναζητώ έναν λογικό άνθρωπο να μου πει πως θα γίνει ανάπτυξη έτσι, είπε χαρακτηριστικά.

  3. Μεταρρυθμίσεις για αλλαγή της δομής του κράτους.

  4. Εξειδικευμένη, συνολική πρόταση για το χρέος.

“Σεβόμαστε την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, σεβόμαστε αυτά που λένε αλλά υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία που συμφωνεί ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Leave a Reply