DJing: 15 χρονικά σημεία αναφοράς και εξέλιξης στην ιστορία!

0

Αν είσαι DJ τότε αυτή είναι η “Βίβλος” σου!

15 χρονικά σημεία αναφοράς, εξέλιξης και μνήμης φυσικά! Πάμε να τα δούμε με χρονολογική σειρά:

#1.

WALTER WINCHELL

Το 1935, o Αμερικανός ραδιοφωνικός παραγωγός Walter Winchell επινόησε τον όρο Disc Jockey (DJ) έχοντας στο μυαλό του το άτομο που συνδυάζει το παίξιμο στοιχείων ενός δίσκου, με τη βοήθεια πραγματοποίσης του ως αναβάτης, δηλαδή φορέας μετάδοσης μέσω μιας μηχανής (πικάπ).

#2.

DJ Jimmy Savile

Το 1943, το ραδιόφωνο DJ Jimmy Savile θα θεωρηθεί ως ο πρώτος event party DJ πάρτι στην ιστορία παίζοντας με δίσκους τζαζ σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Otley, της Αγγλίας.

#3.

Το 1947, ο ίδιος υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε δίδυμο πικάπ για συνεχή αναπαραγωγή!

#4.

go_go_girls

Την ίδια χρονιά του 1947 το Whiskey à Go-Go club θα έφερνε την επανάσταση ανοίγοντας στο Παρίσι, αφού το μαγαζί αυτό θεωρείται ότι είναι η πρώτη εμπορική ντίσκο στον κόσμο, ή ντίσκο (που απορρέουν το όνομά του από τη Gαλλική λέξη discothèque που σημαίνει ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, βασισμένο σε ηχογραφημένη μουσική αντί ζωντανής, όπως συνέβαινε μέχρι τότε παντού στον κόσμο!

#5.

Το ίδιο club το Whiskey à Go-Go θα ξεκινήσει να παίζει με διπλό πικάπ εκεί το 1953.

#6.

bozak-cma-10-dl

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, θα αναπτυχθεί η τεχνολογία της ενιαίας μίξης μέσω μείκτη με βασικό παίχτη της αγοράς το μίξερ CMA-10-2DL Rudy Bozak

#7.

Francis Grasso

Το 1969, ο DJ Francis Grasso θα θεωρηθεί ο πατέρας του beatmatching με τις άρτιες εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Sanctuary της Νέας Υόρκης. Το Beatmatching είναι η τεχνική της άρτιας σε ρυθμό μετάβασης μεταξύ των κομματιών που ταιριάζουν με beat!

#8.

TECHNICS-1200MKI-MAIN

 

Το 1974, η εταιρία ηλεκτρονικών μέσων Technics κυκλοφόρησε το πρώτο SL-1200 πικάπ, το οποίο εξελίχθηκε στο SL-1200 MK2 το 1979. Το πικάπ αυτό, παραμένει βιομηχανικό πρότυπο για την ιστορία του DJing, μέχρι τις μέρες μας με την προσθήκη της τελευταίας του ψηφιακής κυκλοφορίας.

#9.

frankie-knuckles

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Νεοϋορκέζος DJ Larry Levan, γνωστός για την ηλεκτρική του κουλτούρα και τις μίξεις του, άνοιξε το Paradise Garage, το πρωτότυπο για τον χώρο μας με εκπληκτικό οπτικό-ακουστικό σύνολο για να παρουσιαστεί η μουσική και ο DJ . Περίπου την ίδια εποχή, η disco επηρέασε με ένα ηλεκτρονικό σε ήχο – διαφορετικό ήφος την χορευτική μουσική – ονομάζοντας τo … HOUSE” και έδρα το Σικάγο. Το όνομα προήλθε από το Warehouse Club στο Σικάγο, όπου resident ήταν ο αξέχαστος DJ Frankie Knuckles! Η House μουσική είναι ουσιαστικά η εξέλιξη της disco μουσικής με beats προερχόμενα από τα τότε beat machines!

#10.

CDJ-500II_thumb

Τα 90s δημιουργούν ένα απόλυτα ηλεκτρονικό ήχο και πολλαπλή τεχνολογία γύρω από αυτή! Παράλληλα το CD παίρνει σιγά – σιγά την θέση του βινυλίου και τα πικάπ, θα αντικατασταθούν στο dj booth από τα ψηφιακά πικάπ ή αλλιώς τα DJ CD players, με πρώτο και καλύτερο το CDJ 300 της Pioneer το 1992 και το Denon DN 2000F, λίγα χρόνια αργότερα με το οποίο πολλοί Έλληνες old school dj έμαθαν το cd mix!

DN2000F_vintage

 

#11.

Το 1992, με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τη αρχική εισαγωγή του Internet στη ζωή μας,  η Picture Experts Group κυκλοφόρησε το πρότυπο αρχείο ήχου MPEG-1, με σκοπό να παράγει αξιοπρεπή επίπεδα μουσικού ήχου σε χαμηλούς ρυθμούς bit. Το σύστημα συμπίεσης MPEG-1 Layer-3, ονομάστηκε MP3 και έφερε από τότε την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στον χώρο και το μέλλον του DJing!

#12.

MPMAN F10 Eiger Labs

Το 1998, κυκλοφόρησε η πρώτη MP3 ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής ήχου, το MPMAN F10 Eiger Labs.

#13.

Hercules DJ Console mk1

Από τη δεκαετία του 2000 μέχρι και σήμερα, η τεχνολογία έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην εξέλιξη του DJing και των μηχανημάτων, καθώς η έλευση των laptops έφερε τα dj software και το all in one system που ονομάστηκε DJ Controller, με πρώτο στην ιστορία το  Hercules DJ Console!

#14.

stanton-magnetics-final-scratch-2-640821

To 2002 το πρώτο dj software που έκανε εμφάνιση και αίσθηση ήταν το Final Scratch. Το πρόγραμμα επιτρέπει στο χρήστη να χειραγωγήσει τη χρήση ψηφιακού ήχου από τον υπολογιστή απευθείας στο πικάπ. Ωστόσο δεν είχε την ίδια καλή απόδοση με την χρήση της πρώτης άφιξης του CD. Μετά από χρόνια ανάπτυξης στο σήμερα έχουμε τώρα 2 ηγέτες της αγοράς στην υπηρεσία DVS (ψηφιακό σύστημα ελέγχου βινυλίου): Serato Scratch και Traktor Native Instruments.

#15.

Pioneer_Deejay

Τον Σεπτέμβριο του 2009, η Pioneer DJ θα φέρει το πιο επιτυχημένο σύστημα σύγχρονου dj booth setting! Η σειρά των CDJ 2000 με τη κυκλοφορία του μίκτη DJM 900 θα μείνει στην ιστορία ως η πλέον αγαπημένη σειρά των DJs ανά την υφήλιο με ενδιάμεσες στάσεις τον Σεπτέμβριο του 2012 με το αναβαθμισμένο Pioneer CDJ-2000 Nexus και τον περσινό Φεβρουάριο με τη κυκλοφορία της σειρά του Nexus2, ότι πιο τεχνολογικά προηγμένο στην ιστορία του χώρου … μέχρι την επόμενη!

πηγη

Leave a Reply