Δημόσιο: Τα πάνω, κάτω στην κινητικότητα – Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

0

dhmosio1_533_355

Πως θα γίνονται από εδώ και πέρα οι μετατάξεις
– Νέα οργανογράμματα σε όλο το Δημόσιο
– Καταργούνται 1.040 κλάδοι υπαλλήλων
– Πιθανότατα σήμερα το νέο νομοσχέδιο για την κινητικότητα στη Βουλή
– Μοριοδότηση και από το ΑΣΕΠ για τις κενές θέσεις εργασίας
– Δημιουργία εσωτερικής “αγοράς εργασίας” στο Δημόσιο
Στη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος κινητικότητας προχωράει το το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για όλο το Δημόσιο. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα στη Βουλή.
Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο προωθείται η δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς εργασίας για τους Δημοσίους Υπαλλήλους οι οποίου θα μπορούν να αλλάζουν θέσεις όταν δημιουργούνται κενές θέσεις εργασίας, μέσω αιτήσεων και ύστερα από αξιολόγηση και μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ.
Από το 2017 λοιπόν θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα κινητικότητας στην οποία οι φορείς με κενές θέσεις θα αναρτούν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
Στην ίδια πλατφόρμα θα αναρτώνται και οι σχετικές αιτήσεις από τους υπαλλήλους που επιθυμούν να αλλάξουν θέση.
Τα κριτήρια για την πλήρωση της κενής θέσης θα προσδιορίζονται από τον ίδιο τον φορέα που αναζητά υπάλληλο για την συμπλήρωση του κενού.
Στην περίπτωση που για την ίδια θέση υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι θα υπάρχει μοριοδότηση με βάση τυπικά προσόντα την οποία θα ελέγχει το Συντονιστικό Κέντρο Κινητικότητας στο οποίο θα μετέχουν στελέχη του ΑΣΕΠ.
Με βάση το νέο νομοσχέδιο καθορίζεται ως ανώτατο όριο ολοκλήρωσης κινητικότητας οι 4 μήνες, ενώ για τις μετατάξεις το αντίστοιχο όριο θα είναι οι τρεις μήνες.
Μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα σε ολόκληρο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ έτσι ώστε να υπάρχει η βάση για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας.
Με βάση τα οργανογράμματα ανά τομέα και υπηρεσία θα προκύψουν και οι ανάγκες αλλά και οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται για κινητικότητα.
Με τη θεσμοθέτηση του κρατικού υπαλλήλου ανοίγει ο δρόμος για τη μετακίνηση των εργαζόμενων από τον έναν φορέα στον άλλο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις φορέων με παράλληλη κατάργηση 1.040 κλάδων.

πηγη

Απάντηση