Δημόσια «άδειασε» τον Ντάισελμπλουμ ο Γιάνης Βαρουφάκης! «Μου έδειξαν ένα κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω και τελευταία στιγμή το απέσυραν», είπε ο υπουργός Οικονομικών…

0

Varoufakis_eurogroup

 

Μεθοδεύσεις πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ κατήγγειλε μπροστά σε όλο τον πλανήτη  ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Μετά το ναυάγιο στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και την απόρριψη από την ελληνική πλευρά του κειμένου που της παρουσίασε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης αποκάλυψε σε συνέντευξη τύπου ότι υπήρξε αλλαγή πλεύσης των εταίρων την ύστατη ώρα.

 

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης: «Σήμερα ο κύριος Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Ήταν ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών με στήριξη από την Ε.Ε.» Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως το κείμενο απεσύρθη λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και το αντικατέστησαν με ένα κείμενο που έφερε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.»

 

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Βαρουφάκης εξέθεσε τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, λέγοντας ότι με την απόφασή του να φέρει ένα κείμενο που χαρακτηρίζεται «τελεσίγραφο» από την ελληνική πλευρά και αντικαθιστούσε το πλαίσιο συμφωνίας στο οποίο είχαν συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με την Κομισιόν, οδήγησε τις εξελίξεις σε αδιέξοδο….

 

 

 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ζητήσει παράταση στο πλαίσιο του σχεδίου του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Όπως είπε: «Θα κάναμε αίτημα για παράταση του προγράμματος μόνο υπό όρους που θεωρούσαμε ότι ήθελαν οι εταίροι. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι ο όρος είναι να μην αναλάβουμε καμία δράση όσο θα υπήρχε αυτή η συμφωνία – γέφυρα ή καμία άλλη δράση που θα είχε επιπτώσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ζητήσαμε όμως να μην ζητηθούν μέτρα υπέρ της ύφεσης. Όχι μειώσεις σε συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ».

 

Χαρακτήρισε επίσης «νεφελώδη» την έννοια «ευελιξία» που περιείχε το κείμενο του προέδρου του Γιούρογκρουπ: «Αντ” αυτού μας προσέφεραν μια νεφελώδη φράση για «μια κάποια ευελιξία».

 

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τη διαβούλευση διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει plan B.

 

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν παίζουμε παιχνίδια. Θέλουμε διαπραγματεύσεις. Δεν είμαστε υπερήφανοι και περιμένουμε αλλά ο καθένας θα κάνει τον μισό δρόμο για να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις. Η Ευρώπη δεν θέλει να αποτύχει, θα φτάσει σε μια καλή συμφωνία για να φύγει από το αδιέξοδο.»

 

 

 

 

Μαξίμου στηρίζει Βαρουφάκη: «Για πρώτη φορά συναντούν υπουργό που τους φέρεται ισότιμα»

 

Την οργισμένη αντίδραση κυβερνητικών κύκλων προκάλεσε η έντονη φημολογία πως Βερολίνο και Βρυξέλλες «επιθυμούν» και «μεθοδεύουν» την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

 

«Δημοσιεύματα επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη» αναφέρουν και με σκληρό ύφος, πηγές του Μαξίμου αναφέρουν πως κάτι τέτοιο είναι «κατανοητό», αφού «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα».

 

«Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

 

Επιχειρώντας να αποδομήσει τον κ. Βαρουφάκη, το Βερολίνο, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος» από τη Γερμανία, εμφανίζεται να εντοπίζει στο πρόσωπό του το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης.

 

Σε σχετικό ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλοδημοκρατών για Ευρωπαϊκά θέματα, Γιόαχιμ Πος, «φωτογράφισε» ως ακατάλληλο τον κ. Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ «δημιουργεί σύγχυση στο Eurogroup»….

 

Πηγή: Μηχανή του χρόνου

Απάντηση