Δήμοι και Περιφέρειες – απλή αναλογική: Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της ακυβερνησίας 

0

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις του ΥΠΕΣ που θα δίνουν λύση στο πρόβλημα που προκάλεσαν τα εκλογικά αποτελέσματα με την εκλογή δημάρχων στον δεύτερο γύρο αλλά με μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Το πρόβλημα κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφερειών αναδείχθηκε μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του μίνι φορολογικού με τις ελαφρύνσεις του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στις 120 δόσεις.

Η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφερειών θα γίνει μέσω της:

Θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη
Εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.
Εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α και Β Βαθμου.
Προσαρμογής του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών τα 2/3 των δημάρχων και οι μισοί περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διοικήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Παράλληλα θα υπάρξει και ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει τη δαιδαλώδη πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για την Αυτοδιοίκηση, θέτοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κράτους. Ενώ θα καταργηθεί η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και θα «μεταφερθεί» ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές ο σχεδιασμός δεν αλλάζει και θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από τη δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα ενώ θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

πηγη

Απάντηση