Δημιουργία Ξανα: ΣΑΣ ΒΡΗΚΑΜΕ “ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ”!

0

image

Η κυβέρνηση ελπίζει να εισπράττει €168 εκ. κάθε χρόνο από τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για να καταργήσει τον φόρο ψάχνει ισοδύναμα, δηλαδή κάποιον άλλον φόρο. Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής:

Δεν υπάρχουν ισοδύναμα στην Οικονομία.
Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να φέρνει στην Οικονομία το ίδιο αποτέλεσμα με ένα άλλο μέτρο. Υπάρχουν ΙΣΟΠΟΣΑ. Εισπρακτικά ισόποσα, εάν θεωρήσουμε ότι αυτά που προβλέπονται από τη φοροεπιδρομή θα εισπραχθούν, διότι το βέβαιο είναι ότι δεν θα εισπραχθούν και θα… τονώσουν τη μαύρη οικονομία.
Ισόποσο των €168 εκ. δεν είναι μόνο ένας άλλος φόρος, αλλά και αντίστοιχη περικοπή δημοσίων δαπανών. Επειδή η κυβέρνηση δυσκολεύεται να κόψει έστω και ένα ευρώ, προσφερόμαστε να τη βοηθήσουμε:
Ο φορολογούμενος πληρώνει κάθε χρόνο €579 εκ. ως “ενίσχυση” στους συνταξιούχους της ΔΕΗ, δηλαδή €16.000 τον χρόνο ανά συνταξιούχο όταν η αντίστοιχη ενίσχυση ανά συνταξιούχο του ΙΚΑ είναι μόνον €2.200 τον χρόνο.

Μάλιστα, το σκεπτικό αυτής της πολύ χουβαρδάδικης παροχής είναι πιο εξοργιστικό από την παροχή:

Ο ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων στη ΔΕΗ ήταν η ίδια η ΔΕΗ. Όταν πουλήθηκε το 49% της ΔΕΗ, η συντεχνία του Φωτόπουλου ισχυρίστηκε ότι καθώς η ΔΕΗ δεν πλήρωνε στον εαυτό της ασφαλιστικές εισφορές ως εργοδότης, μέρος της περιουσίας της ανήκει στους εργαζόμενους. Λογικό, κατ΄ αρχήν. Πόσες όμως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που κεφαλαιοποίησε η ΔΕΗ; Θα μπορούσε να γίνει μια απλή μελέτη βάσει των αποδοχών των εργαζομένων και να προσδιορισθεί το ποσόν. Δεν έγινε αυτό. Η συντεχνία του Φωτόπουλου πίεσε, και οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή αποδέχθηκαν, να χρηματοδοτεί ο φορολογούμενος με €600 εκ. περίπου τον χρόνο τις συντάξεις των ασφαλισμένων. (Ο Ν.2773/99 που ήταν η κύρωση της σύμβασης μεταξύ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και Ελληνικού κράτους, ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον (τότε) Συνασπισμό της Αριστεράς.) Στους προϋπολογισμούς της ύφεσης το ποσό αυτό έγινε €579 εκ. τον χρόνο μέχρι και το 2016!

Προσέξτε το τερατωδώς παράλογο:

Το 49% της ΔΕΗ πουλήθηκε €1,76 δισ. περίπου. Δηλαδή, την στιγμή της πώλησης η αξία της εταιρείας ΣΥΝΟΛΙΚΑ προσδιορίστηκε στα €3,6 δισ. (Σήμερα αξίζει λιγότερο από €1,5 δισ.). Από το 2000 μέχρι σήμερα, ο συνταξιούχοι της ΔΕΗ πήραν από τον φορολογούμενο (με τις διακομματικές ευλογίες του πελατειακού κράτους) περίπου €10 δισ.!!! Δηλαδή 3 φορές τη συνολική αξία της ΔΕΗ τη στιγμή της πώλησης και πάνω από 7 φορές τη συνολική σημερινή της αξία!

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η ΔΕΗ κάλυπτε η ίδια τις ανάγκες του συνταξιοδοτικού της ταμείου πλήρωνε πολύ λιγότερα, μολονότι και τότε οι συντάξεις της προνομιούχου συντεχνίας ήταν δυσανάλογα υψηλές: το 1998 πλήρωσε σε δραχμές το αντίστοιχο των €126 εκ. και το 1999 πλήρωσε το αντίστοιχο των €134 εκ. Δηλαδή, οι αποδοχές των πελατών του Φωτόπουλου (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τότε) τετραπλασιάστηκαν μόλις η πηγή της χρηματοδότησης έγινε η τσέπη του φορολογούμενου!!!

Χωρίς, λοιπόν, κανένα πρόβλημα ηθικής τάξης θα μπορούσε η επιδότηση των συνταξιούχων της ΔΕΗ να μειωθεί κατά €168 εκ. Και πάλι προκλητική θα ήταν. Αν μάλιστα η κυβέρνηση της αριστεράς την εξίσωνε με την αντίστοιχη του ΙΚΑ, με δεδομένο τις 35.000 περίπου συνταξιούχων της ΔΕΗ σήμερα τα €579 εκ. θα μειώνονταν στα €77 εκ. Θα εξοικονομούσαμε έτσι πάνω από €500 εκ. τον χρόνο ικανά να υπερκαλύψουν τον ΦΠΑ των ιδιωτικών σχολείων, την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και να αφήσουν και περίσσευμα.

Διαφωνεί κανένας;

Απάντηση