Δηλώστε, πληρώστε και… γλιτώστε τα πρόστιμα

0

ImageHandler (21)

Θέμα ημερών πλέον η νέα περαίωση – Κλείνουν με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες υποθέσεις – Με ποια επιχειρήματα θέλει να πείσει η κυβέρνηση τους δανειστές για το νέο μέτρο

Περαίωση-εξπρές για να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, όσοι αμέλησαν να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος, δίνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να συλλέξει άμεσα έσοδα για να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Μάλιστα η κυβέρνηση «απενεχοποιεί» το μέτρο, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι άλλα κράτη προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή στους φορολογουμένους τους κάθε πέντε χρόνια περίπου. Δίνει έτσι την εντύπωση ότι η ίδια ρύθμιση θα μπορεί να επανέρχεται από καιρό εις καιρό.


Οφέλη χωρίς κόστος

Στο πλαίσιο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε την νέα ρύθμιση -χωρίς να συναντήσει όπως φαίνεται μεγάλες αντιδράσεις- ,ε το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα εισπράξει έτσι παλαιούς φόρους, χωρίς να επιβάλει νέους.

Εφόσον το μέτρο δεν έχει αρνητική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό -καθώς θα σημάνει επιπλέον έσοδα και απώλεια προστίμων που δεν μπορούσαν ίσως ποτέ να εισπραχθούν- η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για παρελθόντα έτη, oι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν καν δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις.

Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί άμεσα σε κάποιο από τα προσεχή νομοσχέδια, πιθανότατα σε αυτό για τις 100 δόσεις. Θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι τέλος Απριλίου ή Μαΐου κατά πάσα πιθανότητα.

Ποιοι ωφελούνται

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη νέα αυτή ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν εξ ορισμού μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αγρότες. Θα μπορούν επίσης όμως και επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβάλουν εκπρόθεσμες συμπληρωματικές δηλώσεις για παλαιά έτη και να δηλώσουν ποσά εισοδημάτων που παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Αν το επιλέξουν, θα μπορέσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, για τα έτη που παρέλειψαν να το κάνουν. Αν δηλώσουν φέτος ποια ποσά απέκρυψαν από την Εφορία, δεν θα υποστούν καμία απολύτως κύρωση, δηλαδή θα πληρώσουν τον φόρο που αντιστοιχεί στην κάθε χρονιά σαν να την είχαν υποβάλει κανονικά, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Σταματούν οι έλεγχοι

Με τη νέα ρύθμιση, πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα γλιτώσουν από τα βαριά πρόστιμα που κινδυνεύουν να χρεωθούν σε περίπτωση που οι παραβάσεις τους εντοπιστούν από φορολογικό έλεγχο. Η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει ως συνοπτική διαδικασία περαίωσης εκκρεμοτήτων στη φορολογία εισοδήματος, αφού θα επιτρέπει την αποφυγή του πλήρους φορολογικού ελέγχου και θα συντομεύει κατά πολύ τη διαδικασία κλεισίματος εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Η ρύθμιση στόχο έχει και να αποφορτίσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από χρονοβόρους ελέγχους. Όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο κύριος Βαρουφάκης, «θα χρειάζονταν 50 χρόνια» για να τελειώσουν πχ οι έλεγχοι για τις λίστες της φοροδιαφυγής.

Με το ισχύον καθεστώς, άπαξ και εκδοθεί εντολή ελέγχου για έναν επιτηδευματία, ακόμα και αν αυτός αργεί να ξεκινήσει, ο φορολογούμενος δεν επιτρέπεται να υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να συμπεριλάβει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και να πληρώσει τους αναλογούντες πρόσθετους φόρους και τα προβλεπόμενα ποσά προστίμων και προσαυξήσεων.

Η ρύθμιση θα οδηγήσει έτσι σε κλείσιμο με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που δεν θα μπορούσαν ποτέ να ελεγχθούν, προκειμένου να εισπράξει χρήματα το δημόσιο.

Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του μέτρου είναι ότι εφόσον κλείσουν άμεσα πολλές χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να επικεντρωθούν πλέον στην πρόληψη και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εκεί που γεννιέται, προκειμένου να επιτευχθεί και η είσπραξη των νέων φόρων που αλλιώς χάνονται λόγω αδυναμίας ελέγχου και είσπραξης παλαιών και νέων φόρων ταυτόχρονα.

Leave a Reply