Δίκη ΧΑ: Στις 29 Ιουνίου η συνέχεια – Αποφυλακίζονται Γερμενής και Ηλιόπουλος

0

xa2_534_355

Στις 29 Ιουνίου θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, ημέρα που πιθάνοτατα το Τριμελές Εφετείο Κακουργήματων θα αποφανθεί εάν τα θύματα μπορούν να παρασταθούν ως “πολιτικώς ενάγοντες” σε βάρος της ηγετικής ομάδας, δηλαδή σε βάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου και των πρώην και νυν κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος του, για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, οι γονείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα αποχώρησαν από τη διαδικασία, ιδιαίτερα συγκινημένοι μετά την τελευταία τοποθέτηση της δικηγόρου, Ελένης Ζαφειρίου. Στην συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι συνήγοροι υπεράσπισης προκειμένου να “απαντήσουν” στα επιχειρήματα των δικηγόρων των θυμάτων.

Μάλιστα, οι τοποθετήσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης και οι αναφορές τους σε “φερόμενα θύματα” προκάλεσαν την αντίδραση των δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα οι οποίοι ζήτησαν τον λόγο από το Δικαστήριο και επεσήμαναν : “Να παρακαλέσουμε τους συναδέλφους να μην αναφέρονται σε φερόμενα ως θύματα, υπάρχει θύμα ο Παύλος. Τα ακούν και οι γονείς του αυτά. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά λέγονται εν τη ρύμη του λόγου”.

Νωρίτερα η Δήμητρα Βελέντζα, δικηγόρος κατηγορούμενων στην υπόθεση, τόνισε : “πρόκειται για ένα καθαρά νομικό ζήτημα. Οι συνάδελφοι της πολιτικής αγωγής κατέφυγαν σε σχόλια άσχετα με το ζήτημα. Το συγκεκριμένο αδίκημα (187ΠΚ) δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί. Είναι σαφές ότι δεν χωρεί παράσταση πολιτικής αγωγής.Καμία απολύτως ενόχληση δεν δημιουργεί στην υπεράσπιση η αναφορά στο παραπεμπτικό βούλευμα. Ούτε η εγκληματική οργάνωση έφτιαξε τις πράξεις, ούτε οι πράξεις την εγκληματική οργάνωση”.

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης, δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, επισήμανε : “Ένας πύρινος λόγος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προτοπή σε τέλεση εγκληματικής ενέργειες. Γι αυτό το λόγο δεν απέδωσε το βούλευμα στον εντολέα μου καμία περαιτέρω συμμετοχή σε εγκληματική πράξη”.

Στο μεταξύ την αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης ένταση όταν ο δεύτερος δικηγόρος του Γιάννη Λαγού ανέφερε : “Οι αναφορές της πολιτικής αγωγής ταιριάζουν σε κάτι άλλες δίκες που γίνονται στη Μόσχα!”

Αποφυλακίζονται ο Γιώργος Γερμενης και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Δύο ακόμα κατηγορούμενοι, πρώην και νυν κοιβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης αποφυλακίζονται σε λίγες ημέρες λόγω παρέλευσης του 18μήνου της προσωρινής κράτησης (το ανώτατο όριο προφυλάκισης που ορίζει το Σύνταγμα). Πρόκειται για τον βουλευτή, Γιώργο Γερμενη και τον πρώην βουλευτή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο. Συγκεκριμένα, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Γερμενή, ο οποίος αποφυλακίζεται στις 11 Ιουλίου επιβάλλονται αυστηρότατοι περιοριστικοί όροι. Στον κατηγορούμενο επιβάλλονται οι όροι της υποχρεωτικής διανυκτεύρεσης στο σπίτι του, της απαγόρευσης μετακίνησης του εκτός του νομού Αττικής, της απαγόρευσης μεταφοράς του με πλωτά και εναέρια μέσα, της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, της κατάθεσης του διαβατηρίου του και της εμφάνισης έξι φορές το μήνα στο ΑΤ της Ραφήνας (ανά πέντε ημέρες!).

Αντίθετα, στον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ο οποίος, επίσης, αποφυλακίζεται στις 11 Ιουλίου, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλλει μόνο τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου απο τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορες το μήνα στο ΑΤ.

Leave a Reply