Διαχείριση κρίσεων: Ελληνική τεχνογνωσία σε γερμανικό έδαφος

0

Σε μια εποχή που η επάρκεια στη διαχείριση κρίσεων αναδεικνύεται σε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη λειτουργία του κράτους και δη για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης απειλών και φυσικών και άλλων καταστροφών, η επιμόρφωση για την ανταπόκριση σε τέτοιες ασύμμετρες καταστάσεις είναι περισσότερη απαραίτητη από ποτέ.

Μια τέτοια διαδικασία έλαβε χώρα στη Γερμανία, αλλά με ελληνική τεχνογνωσία – και αυτό είναι το σημαντικό – στις εγκαταστάσεις της AKNZ (Ακαδημία Διαχείρισης Κρίσεως, Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης και Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών της Γερμανίας) στο Bad Neuenahr –Ahrweiler, κοντά στη Βόννη. Το γεγονός ότι Έλληνες δίνουν τα φώτα τους σε Γερμανούς σε τέτοια θέματα δείχνει ότι στη χώρα μας υπάρχει γνώση υψηλού επιπέδου και σε αυτόν τον τομέα.

Στο σεμινάριο «Πολιτική Προστασία σε Δήμους και Κοινότητες» αναλύθηκε, μεταξύ άλλων, ο ρόλος του διοικητικού προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης σε διάφορα σενάρια κρίσεων, η ικανότητα του πληθυσμού να ανταποκριθεί σε καταστάσεις κρίσης, η επικοινωνία μέσω των Μέσων Ενημέρωσης, η προστασία των υποδομών, η διαδικασία ανάλυσης του κινδύνου και της διαχείρισης των κρίσεων αλλά και η κατάλληλη προετοιμασία των τοπικών αρχών με τη σχεδίαση σεναρίων έκτακτης ανάγκης. Όλα αυτά με σκοπό να υπάρξει ο κατάλληλος προγραμματισμός αλλά και η λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων που θα θωρακίσουν την Περιφέρεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εισηγητής της ελληνικής πλευράς ήταν ο υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ στο τμήμα γεωλογίας και γεωπεριβάλλοντος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών, κ. Δημήτρης Μήλιος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι εισηγητές της Ακαδημίας ήταν οι κ. R.Stölzel, κ.R.Hagel, κ.A.Letocha και ο κ.K.Reidenbach.

Στο σεμινάριο, πέρα από τον κ. Μήλιο συμμετείχαν από το ΤΑΠ Ηλείας η Πηνελόπη Μωυσιάδου (προϊσταμένη), η Ευγενία Ξύδη (χημικός μηχανικός), η Άννα Τσαντίλη (μηχανολόγος-μηχανικός, ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γ.Τσουραπάς, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γ.Κορδονούρης, η προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γ.Σοφιανού, ο προϊστάμενος Πυρασφάλειας της ΠΥ Πύργου, Θεόδωρος Λεβέντης, η προϊσταμένη του ΤΑΣ Κεφαλονιάς, Αθανασία Κακκαβά ο προϊστάμενος του ΤΑΣ Μεσσηνίας Ιωάννης Κανέλλης και ο Δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας.
πηγη

Leave a Reply