Χωρίς θριαμβολογία και με χαμηλούς τόνους το διάγγελμα Τσίπρα: Έγιναν πολλά βήματα, αλλά έχουμε δρόμο…

0

Διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα στις 14:00

Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μια λίστα από μεταρρυθμιστικά μέτρα, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, μέχρι τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου
– Θα πάρουμε τη δόση αφού γίνει η αξιολόγηση
– Η Ελλάδα συμφωνήθηκε στο Eurogroup να μην πάρει μέτρα που θα πάνε πίσω τον προϋπολογισμό, να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες και να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρέωσεις
Τσίπρας και Βαρουφάκης θα ενημερώσουν σήμερα το κυβερνητικό συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις
– Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν ήδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση στο Eurogroup της Παρασκευής

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση από την συμφωνία που επετεύχθη χθες στο Eurogroup, καθώς όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου , “αγόρασε χρόνο” και άντεξε, από τη στιγμή που δεν υλοποιήθηκε το σενάριο κύκλων, πολιτικών και οικονομικών, εντός και εκτός Ελλάδας για “πιστωτική ασφυξία” και πτώση της κυβέρνησης εντός διμήνου.

Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στον απόηχο ουσιαστικά της χθεσινής συμφωνίας στο Eurogoup, όπου θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών κ Γιάνη Βαρουφάκη και συνολική αποτίμηση των εξελίξεων που οδήγησαν στη συμφωνία.

Αρχίζοντας το διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Θέλω απο καρδιάς νας σας ευχαριστήσω όλους που σταθήκατε στο πλευρό της κυβέρνησης. Αυτό ήταν το πιο δυνατό όπλο στις διαπραγματεύσεις. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας.

Και συνέχισε: “Πραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού. Αποτρέψαμε το σχέδιο των συντηρητικών δυνάμεων. Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπη και όρθια. Η Ελλάδα αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και όχι υποταγής και τιμωρία. Το χθεσινό ανακοινωθέν γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο Μνημόνιο και το δικό μας σχέδιο για ανάπτυξη. Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν όπωε τα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Μέσα σε λίγες μέρες πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο. Ο λαός το γνωρίζει. Άλλωστε έχει μια κυβέρνηση που θα του λέει πάντα την αλήθεια. Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για αλλαγή πορείας εντός της Ευρωζώνης. Τώρα η διαπραγμάτευση μπαίνει σε ένα νέο, ουσιαστικό στάδιο.

Σε αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση θα κινηθεί με μοναδικό σύμμαχο και ενεργό συμμέτοχο τον ελληνικό λαό. Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται”.

Απάντηση