Διαδηλώσεις γιατρών στη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου για την υγεία

0

FRANCE

Χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες διαδήλωσαν χθες Κυριακή στο Παρίσι εναντίον ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου για την υγεία, το οποίο καταγγέλλουν ότι θα αυξήσει τη γραφειοκρατία και θα βλάψει τη δημόσια υγεία, ωστόσο η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ αντιτείνει ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε γιατρούς.

Δύο ημέρες πριν αρχίσει να συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές και φοιτητές σε όλη τη χώρα συμμετείχαν στη μεγαλύτερη κινητοποίηση του κλάδου της υγείας τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πλέον.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «αυτός ο νόμος βλάπτει την υγεία», ή «οι γιατροί αλυσοδένονται, λένε ψέματα στον κόσμο».

Ο νόμος εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να πείσει τους εταίρους της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εννοεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Η οργή των επαγγελματιών του κλάδου για το νέο νόμο επικεντρώνεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να καταστήσει δωρεάν τις επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς και οι γιατροί να πληρώνονται κατόπιν, από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η σημερινή συνήθης πρακτική στη Γαλλία είναι ότι οι επισκέψεις σε γιατρούς πληρώνονται 23 ευρώ και οι ασφαλισμένοι αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία κατόπιν, κάτι που η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι εμποδίζει ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να επισκέπτονται τους γιατρούς.

Οι επαγγελματίες της υγείας ωστόσο λένε ότι η μεταρρύθμιση θα αυξήσει το φόρτο εργασίας τους και θα σημάνει ότι θα πληρώνονται με καθυστέρηση για τις υπηρεσίες τους. Επίσης, τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δίνει υπερβολικά μεγάλη δύναμη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και σηματοδοτεί μια χαμένη ευκαιρία για να γίνει μια βαθύτερη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας της Γαλλίας.

“Οι γιατροί τασσόμαστε εναντίον αυτού του νόμου, ο οποίος έχει ιδεολογικά κίνητρα και καταρτίστηκε χωρίς να υπάρξει διαβούλευση μαζί μας”, είπε ο χειρουργός Κλοντ Ρενιέ, ο οποίος συμμετείχε σε μια πορεία εναντίον του νομοσχεδίου στο Παρίσι. “Θέλουμε να ασκούμε την ιατρική, όχι απλώς να συμπληρώνουμε χαρτιά”, πρόσθεσε ο Λοράνς Πικέ, ένας παθολόγος.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υποστηρίζει η πλειονότητα των Γάλλων, ακολουθεί μια σημαντική οικονομική μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση πέρασε με διάταγμα, για το άνοιγμα των νομικών επαγγελμάτων και την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων.

Το νομοσχέδιο για εκείνο το θέμα είχε επίσης πυροδοτήσει διαδηλώσεις από συμβολαιογράφους, δικαστικούς υπαλλήλους και άλλους.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Leave a Reply