“Δεν τα δήλωσα γιατί δεν ήμουν υποχρεωμένος”

0

download

Βγήκαν τα… “τσεκούρια του πολέμου” μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με εκατέρωθεν “βολές”
– Παραδέχεται ο Γκίκας Χαρδούβελης ότι δεν υπέβαλε πόθεν έσχες
– “Δεν είχα υποχρέωση” δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών
– ΣΥΡΙΖΑ: “Έπιασαν τον Χαρδούβελη και τη ΝΔ με την γίδα στην πλάτη”
– Με επείγον έγγραφο προς τη Βουλή ο Π. Νικολούδης ζητά να ελεγχθεί ο Χαρδούβελης

Την ώρα που η οργή στους φορολογούμενους πολίτες ξεχειλίζει και οι αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή είναι “εκρηκτικές”, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, παραδέχεται πως έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό.

Μετά τον σάλο που έχει προκληθεί από το δημοσίευμα της Real News, έχει ξεσπάσει… πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

O ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε πως εκτός από τον ίδιο τον πρώην “τσάρο” της οικονομίας, οι όποιες ευθύνες βαραίνουν και “όσους τον επέλεξαν”…

Η Νέα Δημοκρατία με την σειρά της πήρε θέση και κράτησε αποστάσεις από τον Γκίκα Χαρδούβελη, χωρίς να χάνει την ευκαιρία να… αντεπιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναφορά σε στελέχη της κυβέρνησης των οποίων οι λογαριασμοί έχουν μπει στο “στόχαστρο” τους τελευταίους μήνες.

Κι ενώ ο πρώην “τσάρος της οικονομίας”, ισχυρίζεται πως δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται και επιτίθεται ξανά τόσο στον Γκίκα Χραδούβελη προσωπικά, όσο και στη Νέα Δημοκρατία.

Όλη η δήλωση-απάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη:

“Σε σχέση με την υποτιθέμενη παράλειψη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες εκ μέρους μου, την οποία πληροφορούμαι από τον Τύπο, δηλώνω τα κάτωθι:
Α) Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται  σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου.
Β) Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση Πόθεν Εσχες του 2014, την οποία υπέβαλα το Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών.
Γ) Τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση και δεν είχα υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες.
Δ) Τέλος, τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνω ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές αρχές βάσει της εκεί νομοθεσίας (FBAR)
“, ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Οι “επίμαχες” κινήσεις του Χαρδούβελη

Πιο συγκεκριμένα και όπως περιγράφεται στο έγγραφο Νικολούδη, στις 31 Μαίου του 2012, την περίοδο δηλαδή που ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου, άνοιξε στην τράπεζα HSBC Ελλάδας λογαριασμό στον οποίο πιστώνεται το ποσό των 507.375 δολαρίων, που αντιστοιχεί σε 450.000 ευρώ.

Πέντε ημέρες μετά και σε διάστημα εννέα ημερών, δηλαδή από τις 5 έως τις 14 Ιουνίου του 2012 (στο μεσοδιάστημα των διπλών βουλευτικών εκλογών του 2012) έγιναν από τον Γκίκα Χαρδούβελη 56 μεταφορές κεφαλαίων σε ποσά από 7.700 έως 9.800 δολάρια σε λογαριασμό του ιδίου στην HSBC Jersey. Έτσι συνολικά μεσα στο 2012 σε αυτόν τον λογαριασμό μεταφέρθηκε ποσό που υπολογιζόμενο σε ευρώ φτάνει τις 362.417 ευρώ.

Το έγγραφο εστιάζει και στην κίνηση ενός ακόμη λογαριασμού του Γκίκα Χαρδούβελη που άνοιξε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 στην HSBC Ελλάδας. Στις 4 Οκτωβρίου 2011 πιστώνεται στον λογαριασμό μέσω πιστωτικής επιταγής που προερχόταν από την Εθνική Τράπεζα ποσό της τάξης των 450.000 ευρώ.

Στις 28 Μαίου του 2012, ποσό 35.000 ευρώ μεταφέρθηκε στον λογαριασμό του Γκίκα Χαρδούβελη στην HSBC Jersey. Στις 31 Μαίου 2012, ποσό 450.000 ευρώ μεταφέρεται σε άλλο λογαριασμό του ιδίου δικαιούχου στην HSBC Ελλάδας.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Στις δηλώσεις αυτές του Γκίκα Χαρδούβελη αντέδρασε έντονα το κυβερνητικό επιτελείο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδίδει την εξής αιχμηρότατη αναοκίνωση:

“Έπιασαν τον Γκίκα Χαρδούβελη και τη ΝΔ με την γίδα στην πλάτη και αυτοί προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα έξω από το γήπεδο.

Το μείζον ζήτημα που προκύπτει με τον κ. Χαρδούβελη δεν είναι ότι έβγαλε απλώς χρήματα στο εξωτερικό. Είναι ότι προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των ποσών στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και των ποσών που δήλωσε στην εφορία το 2011, ενώ στο διάστημα 5 Μαΐου 2012 και 14 Ιουνίου 2012 πραγματοποίησε 56 μεταφορές κεφαλαίων, ποσών κάτω των 10.000 ευρώ για να αποφύγει τον έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος!

Αυτά τα έπραξε ο άνθρωπος που την ίδια στιγμή καλούσε μαζί με τον κ. Σαμαρά τον ελληνικό λαό σε περαιτέρω θυσίες. Μάλλον έχουν πολλά να μάθουν οι έλληνες φορολογούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά”.

Το χρονικό της υπόθεσης

 

Τα λεφτά του στο εξωτερικό έβγαλε ο Γκίκας Χαρδούβελης, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της “RealNews” της Κυριακής. Ως πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο νυν υπουργός Καταπολέμησης της Διαφθοράς Π. Νικολούδης, με επείγον έγγραφο προς τη Βουλή, ζητά να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του πρώην υπουργού Οικονομικών!

Την ώρα που οι εκροές των καταθέσεων αποτελούν “πληγή” για την ελληνική οικονομία, δημοσίευμα της “RealNews” θέλει τον πρώην υπουργό Οικονομικών να ελέγχεται για το πόθεν έσχες! Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα “στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται και καταθέσεις πολιτικών στο εξωτερικό ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ που δεν έχουν δηλωθεί”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Π. Νικολούδης, με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του στις 20-1-2015 ζητά από τη Βουλή να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Γκίκα Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα, στον πρώην υπουργό αποδίδεται από τον Π. Νικολούδη ότι:

-Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται“δυσαναλογία”μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.

-Κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία “δεν περιέλαβε” στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν”.

Να θυμίσουμε ότι στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012) ο Γκίκας Χαρδούβελης χρημάτισε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Leave a Reply