Δεν δίνουν τη δόση γιατί το κράτος δεν πληρώνει τα χρέη του στους ιδιώτες

0

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη λογική του κακοπληρωτή και αντί να μειώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, αφήνει τα χρέη αυτά να διογκώνονται, αν και εισπράττει από τους δανειστές…

Από τη δόση των €7,7 δισ. που εκταμιεύθηκε από τους Ευρωπαίους πιστωτές τον Ιούλιο, περίπου τα €800 εκατ. επρόκειτο να δοθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Όμως τον Ιούλιο, κι αυτό είναι το αξιοπερίεργο, οι οφειλές του Δημοσίου -αντί να μειωθούν- αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ και οι δανειστές φρέναραν την εκταμίευση δόσης €800 εκατ. που υποτίθεται ότι επρόκειτο να αποφασιστεί από το Euro Working Group που συνεδρίασε χθες Δευτέρα.

Με απλά λόγια, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση πρακτικών αποφάσεων και η λογική του… μπαταχτσή που ακολουθεί το ελληνικό Δημόσιο φρενάρουν την αιμοδοσία της ελληνικής οικονομίας με φρέσκο χρήμα που επρόκειτο να κατευθυνθεί στην αγορά και να διατεθεί στον κύκλο της οικονομίας.

Οι Ευρωπαίοι, που έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, έχουν πλέον αποφασίσει ότι οι δόσεις θα εκταμιεύονται στην Ελλάδα με την… πρόοδο των εργασιών. Με απλά λόγια, αν δεν αποδειχθεί ότι το κράτος μειώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τους ιδιώτες η υπολειπόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ δεν θα δοθεί άμεσα.

Το βιολί τους στο υπουργείο Οικονομικών

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συνέδεαν τη δόση των 800 εκατ. ευρώ που δεν εγκρίθηκε στο χθεσινοβραδινό Euro Working Group (EWG) με την αποτίμηση που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με βάση την πορεία αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους.

Επισήμως όμως οι ανακοινώσεις του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ξεκαθάριζαν ήδη από το καλοκαίρι ότι η δόση θα είναι διαθέσιμη μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ESM στις 7 Ιουλίου, λίγο πριν την εκταμίευση των πρώτων 7,7 από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης, «μια επιπλέον εκταμίευση ύψους 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Άρα από τον Ιούλιο όλοι ανέμεναν πως αν είχαν αποπληρωθεί ήδη ληξιπρόθεσμα και συντάξεις από τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν γι αυτό το σκοπό (αλλά και από τους πόρους του Προϋπολογισμού) η κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει τη δόση. Φαίνεται ωστόσο ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο καθώς μετά το χθεσινό EWG στις Βρυξέλλες η δόση δεν εγκρίθηκε. Τώρα, σύμφωνα με το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την επόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ, παρά την εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης για τα ληξιπρόθεσμα τον Ιούλιο τα «φέσια» του Δημοσίου τον ίδιο μήνα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ. Από αυτά η πλειοψηφία, περίπου 269 εκατ. ευρώ, αφορά κυρίως σε έμμεσες επιστροφές φόρων.

Leave a Reply