Δεν βλέπει Τσίπρα, περιμένει Βενιζέλο – Θεοδωράκη ο Σαμαράς

0

Μία δύσκολη παρτίδα σκάκι που αφορά κυρίως στο μέλλον της χώρας και, δευτερευόντως, στις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με τη διαπραγμάτευση του Eurogroup να κρίνει πολλά.

Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν, σημείο προς σημείο, την κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα να αναγνωρίζει τα θετικά του κυβερνητικού έργου της περιόδου 2012-2014 (σύμφωνα με το non paper Βαρουφάκη προς Eurogroup η Ελλάδα έχει πλεονάσματα, βρίσκεται σε ανάκαμψη ενώ και το χρέος είναι βιώσιμο εφόσον υλοποιηθεί η ελάφρυνση που συμφωνήθηκε το 2012) και ταυτόχρονα εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, υπό την έννοια ότι πολύ σύντομα είτε η κυβέρνηση θα επιχειρήσει έναν επώδυνο συμβιβασμό ή θα οδηγήσει τη χώρα στα… βράχια.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί στενά τις εν εξελίξεις συζητήσεις Αθήνας – Βρυξελλών καθώς ελάχιστα είναι… μυστικά. Οι δημόσιες τοποθετήσεις περισσεύουν, τόσο των ξένων υπουργών όσο και των Ελλήνων, ενώ και η επιλογή του Μαξίμου να δημοσιοποιήσει την άτυπη αλληλογραφία του Eurogroup έδωσε και το… βάθος ως προς την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς. Εκτιμά, δε, και ελπίζει ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα επιστρέψει στο δρόμο της πραγματικότητας. «Η επιμονή στο λάθος είναι το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση» σημειώνει, και όχι βέβαια προς επιβεβαίωση και δικαίωση της δικής του πολιτικής.

Υπό την έννοια αυτή, της σχεδόν δημόσιας διαπραγμάτευσης, αλλά και με δεδομένη τη διεθνή εμπειρία που έχει, ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να ακολουθήσει τους κ.κ. Στ. Θεοδωράκη και Ευ. Βενιζέλο στον κύκλο ενημέρωσης από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, εκτιμά ότι πολύ σύντομα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα αναγκαστούν, από τις εξελίξεις, να ανταποκριθούν στην πρόσκληση που ο ίδιος απηύθυνε για συνεννόηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στο επιτελείο Σαμαρά κατανοούν και την πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την επιλογή των αρχηγών των δύο κομμάτων, να μην εμφανιστούν δηλαδή παρακολουθήματα της Ν.Δ. και του κ. Σαμαρά. Ωστόσο εκτιμούν ότι πολύ σύντομα οι εξελίξεις θα δικαιώσουν τις επιλογές του τέως Πρωθυπουργού.

Πέραν, ωστόσο, των πρακτικών λόγων, συνομιλητές του κ. Σαμαρά επικαλούνται και ζητήματα ηθικής τάξης, υπενθυμίζοντας ότι όχι μόνον ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδέποτε ζήτησε ενημέρωση αλλά, αντιθέτως, δήλωνε ότι εάν κληθεί θα πάει στο Μαξίμου προκειμένου να ζητήσει την παραίτηση του κ. Σαμαρά!

Στο συρτάρι του Προέδρου της Ν.Δ. υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις για τον τρόπο αντίδρασης στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει καθαρή εικόνα για τις εξελίξεις. Ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να βιαστεί αλλά είναι βέβαιο ότι εάν απαιτηθεί θα χρησιμοποιήσει κάθε θεσμικό, πολιτειακό και κοινοβουλευτικό όπλο που έχει στη φαρέτρα του.

Απάντηση