Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης σε δέκα δηλώσεις

0

Από την κρίση των στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου και το πάγωμα αναλήψεων από την BNP Paribas τoν Αύγουστο του 2007, ως τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις Τρισέ και Γιούνκερ, στην παρέμβαση Μπους και Ομπάμα και τις προσπάθειες του Μάριο Ντράγκι να σώσει το ευρώ

Bnp Paribas: «Ρευστότητα τέλος, δεν μπορούμε να πληρώσουμε»

Στις 9 Αυγούστου 2007 η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η BNP Paribas, παγώνει τις αναλήψεις από τρία επενδυτικά ταμεία – Parvest Dynamic Abs, Bnp Paribas Abs Euribor και Bnp Paribas Abs Eonia μετά την κατάρρευση των αμερικανικών αγορών. Οι αμερικανικές τράπεζες είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά στεγαστικών δανείων πιστώσεις με υψηλό επίπεδο κινδύνου (subprime). Αυτά τα στεγαστικά δάνεια «συσκευάζονταν» σε χρεωστικούς τίτλους και πωλούνταν ως χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Επρόκειτο για μία φούσκα. Τα ταμεία αυτά είχαν επενδύσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια όταν η φούσκα έσκασε. Ετσι η τράπεζα ανακοινώνει: «δεν μπορούμε να πληρώσουμε λόγω έλλειψης ρευστότητας».

REUTERS-Stephane Mahe

Ζαν Κλοντ Τρισέ: «Η κρίση των δανείων υψηλού κινδύνου δεν απειλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες»

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2007 μπροστά στην επιτροπή Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δηλώνει ότι οι απώλειες της πιστωτικής αγοράς «από την κρίση των δανείων υψηλού κινδύνου (subprime) στις ΗΠΑ δεν μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών».

trichet

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Η κρίση στις ΗΠΑ θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην Ευρώπη»

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2007 στο περιθώριο των εργασιών του Ecofin στο Πόρτο στην Πορτογαλία, ο τότε επικεφαλής του Eurogrup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην ευρωζώνη δεν θα είναι σημαντικές.

REUTERS-Eric Vidal

Τζορτζ Μπους υιός: «Βρισκόμαστε εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης»

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2008, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers (στις 15 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ανακοινώνει ένα πρόγραμμα-μαμούθ 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων: «Βρισκόμαστε εν μέσω μίας σοβαρής οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση απαντά με δραστικές κινήσεις. Πιστεύω βαθιά στην ελεύθερη αγορά οπότε το ένστικτό μου κανονικά θα με προέτρεπε να είμαι αντίθετος σε κάθε κυβερνητική παρέμβαση. Αλλά αυτές δεν είναι συνηθισμένες καταστάσεις, η αγορά δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε».

Reuters-Kevin Lamarque

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Οι ΗΠΑ είναι ανεύθυνες και ανίκανες»

Τον Οκτώβριο του 2008 ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκείνη την περίοδο πρωθυπουργός της Ρωσίας, δήλωσε ότι η οικονομική κρίση που χτύπησε όλο τον κόσμο «ξεκίνησε από τις ΗΠΑ» και ότι «το πιο θλιβερό γεγονός είναι ότι παρατηρούμε ανικανότητα στο λήψη των σωστών αποφάσεων». Επιπλέον το ζήτημα «δεν αφορά μόνο την ανευθυνότητα κάποιων συγκεκριμένων ατόμων αλλά την ανευθυνότητα ενός ολόκληρου συστήματος που απαιτεί την παγκόσμια ηγεμονία. Τώρα το σύστημα αυτό όχι μόνο δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία, αλλά ούτε καν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ξεπεράσει την κρίση» είχε αναφέρει ο ρώσος ηγέτης.

REUTERS-Alexander Zemlianichenko

Ανγκελα Μέρκελ: «Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς»

Στις 5 Οκτωβρίου του 2008 η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε μήνυμά της για να καθησυχάσει τους Γερμανούς που ανησυχούσαν αναφέρει: «Οι καταθέσεις σας είναι ασφαλείς. Τις εγγυάται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση» είχε δηλώσει προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή της «θα κάνει τα πάντα για να διασώσει την τράπεζα Hypo Real Estate και να εμποδίσει τη μετάδοση της κρίσης ενός τραπεζικού ιδρύματος σε όλο το οικονομικό σύστημα».

REUTERS-Gonzalo Fuentes

Μπεν Μπερνάνκι: «Η οικονομία θα ξαναπάρει μπροστά, αλλά…»

Στις 13 Ιανουαρίου 2009 στο μέσον της καταιγίδας, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι δηλώνει: «Η οικονομία θα ξαναπάρει μπροστά, αλλά η συγκυρία είναι πολύ κρίσιμη και η μορφή της ανάκαμψης αβέβαιη».

Federal-Reserve-Board-Chairman-Ben-Bernanke-listens-to-opening-remarks-before-testifying-at-the-Joint-Economic-Committee-in-Washington

Μπαράκ Ομπάμα: «Τα στεγαστικά δάνεια ήταν ανήθικα, αλλά όχι παράνομα»

Στις 6 Οκτωβρίου του 2011 ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην κερδοσκοπική πρακτική των αμερικανικών τραπεζών με τα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου (subprime mortgage) η οποία οδήγησε στην κρίση και εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση δεν κινήθηκε νομικά εναντίον τους, δήλωσε ότι «η πρακτική αυτή ήταν ανήθικη, αλλά όχι απαραίτητα παράνομη».

KevinLamarqueReuters

Μάριο Ντράγκι: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε το ευρώ»

Στις 26 Ιουλίου 2012, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών και εν μέσω κύματος φημών και κερδοσκοπίας κατά του ευρώ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοινώνει από το Λονδίνο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει «οτιδήποτε είναι απαραίτητο» («whatever it takes» είχε πει στα αγγλικά) για να σώσει το κοινό νόμισμα. Κάπως έτσι ο Ντράγκι έβαλε μπροστά το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, δηλαδή την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών που ζητούσαν βοήθεια από την ΕΚΤ με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.

REUTERS-Ralph Orlowski

Τζάνετ Γέλεν: «Δεν θα ξεσπάσουν πια οικονομικές κρίσεις στην εποχή μας»

Στις 27 του περασμένου Ιουνίου η πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Τζάνετ Γέλεν μιλώντας στη Βρετανική Ακαδημία στο Λονδίνο ανέφερε: «Αν έλεγα ότι δεν θα ξεσπάσει ποτέ πια οικονομική κρίση πιθανόν θα ήταν υπερβολικό, αλλά νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν και ελπίζω ότι στην εποχή μας δεν θα υπάρξουν πια κρίσεις. Είμαι βέβαιη ότι δεν θα υπάρξουν».

REUTERS-Joshua Roberts

 

Πηγή: Protagon

Leave a Reply