Δέκα τρομακτικές πόλεις φαντάσματα

0

HASHIMA ISLAND

Οι πιο ταξιδιώτες έχουν τουλάχιστον δέκα επιλογές για να κάνουν το επόμενό τους ταξίδι πιο απόκοσμο από ποτέ. Υπάρχει κάτι μυστηριώδες και ατμοσφαιρικό στο να μπαίνει κανείς σε μια εγκαταλελειμμένη πόλη, που έχει υποστεί φθορά και παρακμή, χωρίς ίχνος ζωής. Οι παρακάτω -κάποτε ζωντανές- κοινότητες σήμερα παραμένουν εγκαταλελειμμένες και παγωμένες στο χρόνο.

Chaitén-Chile

Τον Μάιο του 2008 το χωριό Chaitén εκκενώθηκε πλήρως από τους κατοίκους του εξαιτίας της έκρηξης ενός ηφαιστείου.

chaitén

Plymouth-Montserrat

Τον Ιούνιο του 1995 μια σειρά από τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις ισοπέδωσαν την περιοχή με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να την εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους. Μέχρι σήμερα η πληγείσα περιοχή είναι αποκλεισμένη. Οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στο βόρειο τμήμα.

montserrat

Bannack, Montana-USA

Στην πόλη το 1863 ανακαλύφθηκε χρυσός. Ο πληθυσμός της εκτινάχθηκε στους 3000, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν χρυσωρύχοι. Από το 1954, η πόλη έχει ανακηρυχτεί Εθνικό Πάρκο και δεκάδες έρημα σπίτια στέκουν κατά μήκος της Main Steet.

bannack

Cañada de Benatanduz-Spain

Ιδρύθηκε περίπου το 1200 μ.Χ και ήταν πάντα απομονωμένο στα βουνά σε υψόμετρο 1.400 μ. Πόλη με χιλιάδες κατοίκους και υποδομές, έπεσε σε παρακμή, αλλά ακόμα και το 1900 είχε 600 κατοίκους. Μέτα τον Ισπανικό Εμφύλιο εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε νέα χαμηλότερα και κοντύτερα στο πολιτισμό.

cañada de benatanduz

Βαρωσία-Κύπρος

Το νότιο τμήμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου στέκει άδειο και αποκλεισμένο από την τουρκική εισβολή του 1974.

varosha

Beichuan-Κίνα

Ήταν το Μάρτιο του 2008 όταν η πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων χτυπήθηκε από το σεισμό έντασης 8 Ρίχτερ. Άφησε πίσω του 70.000 νεκρούς και 4,8 εκατομυρια άστεγους. Η πόλη δε ξαναχτίστηκε πότε αφού αυτό θα απαιτούσε την απόλυτη κατεδάφιση της καθώς δεν είχε μείνει κανένα κτίσμα άθικτο.

beichuan

Oradour-sur-Glane-Γαλλία

Το χωριό καταστράφηκε το 1944, όταν οι 624 κάτοικοί του, συμπεριλαμβανομένων 205 παιδιών και 247 γυναικών σφαγιάστηκαν από τους Waffen-SS, στις 10 Ιουνίου του 1944. Επέζησε μόνο μία γυναίκα, η 47χρονη Marguerite Rouffanche. Το μέρος μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο και μνημείο ηρώων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

oradour sur glane

Kayaköy-Τουρκία

Αυτό το χωριό χτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης Carmylessus στ μέσα του 18ου αιώνα. Ο πληθυσμός του ήταν σχεδόν αποκλειστικά ελληνορθόδοξος, αλλά εγκαταλείφθηκε το 1923 μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Από τότε είναι μουσειακός χώρος. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών έχει ελληνικά στοιχεία, ενώ διαθέτει και δύο χριστιανικές εκκλησίες.

kayaköy

Romagnano al Monte-Italy

Τo Χωρίο βρίσκεται κοντά στο Σαλέρνο της Καμπανίας και καταστράφηκε από σεισμό το 1980.

romagnano al monte

Νήσος Hashima-Ιαπωνία

hashima island

Η νήσος Hashima, είναι ένα από τα 505 ακατοίκητα νησιά της Νομαρχίας του Ναγκασάκι, ενώ κατοικούνταν από το 1887 έως και το 1974 και λειτουργούσε σαν ανθρακωρυχείο.
Το νησί είναι γνωστό για τα ορυχεία του και το ρόλο που έπαιξαν κατά της διάρκεια της βιομηχανοποίησης της Ιαπωνίας. Τέλος, το νησί εξαγοράστηκε από την Mitsubishi το 1890, με στόχο την εξόρυξη και εκμετάλλευση του άνθρακα από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της περιοχής.

Leave a Reply