ΔΔΕ κατά Μητσοτάκη: Στην εξυπηρέτηση μνημονιακών επιταγών και στην ανταμοιβή «ημέτερων» αποσκοπεί το νέο σύστημα αξιολόγησης

0

Στην εξυπηρέτηση μνημονιακών επιταγών, θυσιάζοντας τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και στην ανάδειξη και ανταμοιβή «ημετέρων», αποσκοπεί το νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων που παρουσιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την ανάλυση του εμπειρογνώμονα Δημόσιας Διοίκησης και προέδρου του Δ.Σ. του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΔΕΕ), Κώστα Παπαδημητρίου, την οποία δημοσιοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την ανάλυση το νέο σύστημα συνίσταται στη διάκριση-ανταμοιβή ορισμένων υπαλλήλων. Για να ξεχωρίσουν «στήνεται όλος ο μηχανισμός της αξιολόγησης». Συμπεραίνει επίσης ότι ως «υπάλληλοι υψηλής απόδοσης» θα αναδειχθούν με βεβαιότητα «οι υπάλληλοι υψηλής συμφωνίας με τα κυβερνητικά κελεύσματα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΕΕ, στο νέο σύστημα αξιολόγησης κυριαρχεί η ίδια λογική με τον ν. 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο: Με πρόσχημα ένα νέο βαθμολόγιο, δυσχεραίνεται το Μισθολόγιο. «Ολα λειτουργούν, όχι για να αναπτύξουν-διευκολύνουν-ενθαρρύνουν την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά για να εξυπηρετήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους! Αυτοί συνιστούν τον σκοπό και τα συστήματα βαθμών-αξιολόγησης, τα μέσα για την επίτευξή του, διατυπωμένα όμορφα υπό τη σημαία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης», τονίζει.

Ως προς τη διάκριση των υπαλλήλων σε ταχείας, άρα και βραδείας επαγγελματικής εξέλιξης, ο εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι δεν υπάρχει εναρμόνιση με το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και συμπεραίνει ότι η διάκριση θα αφορά μόνο την προαγωγή του ν. 4024/2011, άρα ουσιαστικά μόνο τον μισθό. «Κάτι τέτοιο σημαίνει μια άλλη λογική Μισθολογίου».

Ακόμη, σχολιάζει ότι το νέο σύστημα βασίζεται σε πολύ σαθρό έδαφος. «Οι νέοι οργανισμοί απέχουν πολύ από το να είναι οι στιβαρές δομές που θα στήριζαν ένα σύστημα. Επιπλέον, η επί 10ετία μη εφαρμογή του νόμου περί στοχοθεσίας, σε κανένα υπουργείο, δείχνει και τα όρια του νέου συστήματος και αναδεικνύει την υποκρισία του ΥΔΜΗΔ, που ενώ δεν εφαρμόζει τον ν.3230/2004 έρχεται να ζητήσει την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης που βασίζεται στη λογική του», επισημαίνει.

Διαβάστε και μελετήστε ολόκληρη την ανάλυση του κ. Παπαδημητρίου ΕΔΩ

Leave a Reply