Η δανειακή σύμβαση δεν διαχωρίζεται από το πρόγραμμα, τονίζει ο Βενιζέλος

0

Εκτενή και σε βάθος ανάλυση για τις προβλέψεις του Μνημονίου και τις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος τα προηγούμενα τρία χρόνια, πραγματοποίησε, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε με τον κ. Αλ. Τσίπρα για το σύνολο του Μνημονίου, τόσο ως προς τη δανειακή σύμβαση όσο και ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η αξιολόγηση και τα βήματά της συζητούνται με τους εταίρους.

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησής του (διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά) με τον κ. Βενιζέλο. Παρά το γεγονός ότι κατά τις δημόσιες δηλώσεις τους τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Βενιζέλος συμφώνησαν ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ενός είδους εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου δεν συζητήθηκε καθόλου το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση ο πρωθυπουργός ήταν μάλλον σκεπτικός και ιδιαίτερα φειδωλός. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως αναζητείται τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να ζητηθεί η σύγκληση ενός νέου Eurogroup και τούτο διότι βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι η αίτηση παράτασης μόνο της δανειακής σύμβασης. Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, συνέστησε στον κ. Τσίπρα να προτείνει μεν το πρόγραμμα-γέφυρα που έχει εξαγγείλει, να το εμπλουτίσει δε με τις υπάρχουσες προβλέψεις της ήδη συμφωνημένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Στη συζήτηση που έγινε, ο κ. Βενιζέλος είπε προς τον πρωθυπουργό ότι η δανειακή σύμβαση δεν διαχωρίζεται από το πρόγραμμα, ως εκ τούτου ένα τέτοιο αίτημα απλά θα απορριπτόταν. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επίσης, ότι διαμορφώνεται ένα πλέγμα συμμαχιών (από την κυβέρνηση του κ. Ρέντσι στην Ιταλία μέχρι και την υποστήριξη των ΗΠΑ) που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις «τα έχουν ήδη ζήσει αυτά» και αναφέρθηκε σε συμμάχους που «λένε λόγια αλλά αποφεύγουν τις πράξεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ μακριά για να επηρεάσουν καθοριστικά μια συζήτηση που διεξάγεται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, όπου υπάρχουν χώρες με πολλαπλά συμφέροντα και συχνά αποκλίνουσες στρατηγικές.

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος εντόπισε δύο σημαντικές αλλαγές στην κυβερνητική γραμμή. Κατ’ αρχάς, ως προς την προεκλογική θέση για το δημόσιο χρέος και τις μονομερείς ενέργειες. Και, έπειτα, ως προς την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τη δανειακή σύμβαση. Ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε στον κ. Τσίπρα και μια σειρά εγγράφων· την αρχική δανειακή σύμβαση του 2012, την τροποποίησή της καθώς και τρία ενημερωτικά κείμενα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση.

http://www.kathimerini.gr/804163/article/epikairothta/politikh/h-daneiakh-symvash-den-diaxwrizetai-apo-to-programma-tonizei-o-venizelos

Leave a Reply