Χρειάζονται ακόμη 1.000.000 εμβολιασμοί – Σήμερα οι ανακοινώσεις για την 3η δόση

0

“Μάχη με τον χρόνο για τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού πριν από τον χειμώνα δίνουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση. Ο στόχος που είχε τεθεί, να υψωθεί τείχος ανοσίας για το 65%-70% των ενήλικων πολιτών έως το τέλος Σεπτεμβρίου, δεν επιτεύχθηκε και τώρα μετατίθεται για το τέλος Οκτωβρίου.

Χρειάζεται να εμβολιαστούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες, ιδίως άνω των 50 χρόνων, για να κερδίσει έδαφος η χώρα μας στον σκληρό υγειονομικό πόλεμο που μαίνεται και να περιοριστεί σημαντικά το ιικό φορτίο, να μειωθούν οι μολύνσεις, οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω COVID-19, να ελευθερωθούν κλίνες στο σύστημα υγείας και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Οι σχετικά καλές επιδημιολογικές συνθήκες, που προσώρας επικρατούν, δίνουν χρονικό περιθώριο για αναδιάταξη δυνάμεων εν όψει του τελευταίου, όπως ελπίζουν οι ειδικοί, κρίσιμου χειμώνα με την πανδημία του κορωνοϊού να κυριαρχεί.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες με την πρώτη δόση, αλλά και να θωρακιστούν οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι με την επαναληπτική (τρίτη) δόση, για την οποία χορηγούνται μόνο σκευάσματα mRΝΑ.

Ήδη περισσότεροι από 8.000 ανοσοκατασταλμένοι έχουν λάβει την τρίτη δόση τα τελευταία 24ωρα, ενώ αυτή την εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων καθώς και για τους εργαζομένους στο σύστημα υγείας. Οι σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

Γιατί θα εμβολιαστούν με τρίτη δόση οι άνω των 60 και οι υγειονομικοί

Την ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και συνεπώς η κάλυψη των πολιτών έναντι του κορωνοϊού καταδεικνύει η κατανομή των νέων κρουσμάτων του τελευταίου επταήμερου: το 20% αφορά ανηλίκους, το 27% άτομα ηλικίας 19-34 χρόνων και το 53% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών.

Το τελευταίο ποσοστό μαρτυρά εμβολιαστική στασιμότητα στην πλειονότητα του πληθυσμού -άνω των 35 χρόνων- και ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς γνωρίζουν ότι από τη συγκεκριμένη δεξαμενή κρουσμάτων «τροφοδοτούνται» τα νοσοκομεία.”

πηγη

Leave a Reply