“Χοντρό δούλεμα” στους Δήμους για τα λεφτά ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών!

0

Να χρηματοδοτήσει η Κυβέρνηση «τη δαπάνη των 21 εκ. ευρώ που απαιτούνται για να μπορέσουν οι 143 παράκτιοι δήμοι να αναλάβουν την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών τους για το 2022» είχε ζητήσει η ΚΕΔΕ στις 14 Απριλίου.

Έναν μήνα μετά, με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπ. Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, δίνονται -αντί 21 εκατομ.- μόνον 7 (!) εκατομ. και μάλιστα όχι σε 143 Δήμους αλλά σε 115 Δήμους.

Είναι, δηλαδή, εντυπωσιακό ότι η Κυβέρνηση έδωσε μόνο το 1/3 από τα χρήματα που διεκδίκησε η Αυτοδιοίκηση!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στέλιος Πέτσας στο σχετικό πομπώδες Δελτίο Τύπου, αφού αυτοθαυμάζει την Κυβέρνηση, παραπέμπει αορίστως στο μέλλον και για επιπλέον χρήματα, με μπόλικα ΘΑ … («Σε συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις συμβάσεις που τελικά ΘΑ υπογραφούν ΘΑ καλύψουμε απολογιστικά το όποιο σχετικό κόστος και για όσους δήμους χρειάζεται»)

 

Ταυτόχρονα, πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως ακόμα και αυτά τα λειψά εκατομμύρια δίνονται από τα λεφτά των Δήμων!!!

Στην Υπουργική Απόφαση είναι ρητό και σαφέστατο πως προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων. («Τις πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον Κρατικό Προϋπολογισμό έτους 2022 και αφορούν στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων», «Κατανέμουμε από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο “Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων” συνολικό ποσό ύψους 7.000.000,00€ σε Δήμους της χώρας»)

Δεν αναγράφεται καμία Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που να αύξησε σχετικά τους ΚΑΠ με μεταφορά χρημάτων από αλλού.

Δεν πρόκειται, δηλαδή, για επιπλέον οικονομική στήριξη της Κυβέρνησης προς τους Δήμους, αλλά για τα λεφτά που είχαν ήδη στο φετινό προϋπολογισμό οριστεί για τους Δήμους.

 

Και το 1/3 των χρημάτων, και μόνο σε 115 Δήμους, και από τα λεφτά των Δήμων, απίθανος εμπαιγμός!

 

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δείτε την αριθμ. 29997/11.5.2022 Απόφαση Πέτσα

και κατωτέρω ειδικά τον Πίνακα με τους 115 Δήμους (αντί 143 που ζήτησε η ΚΕΔΕ) που λαμβάνουν τα 7 εκατ. (αντί των 21 που διεκδικήθηκαν) από τους ΚΑΠ όλων των Δήμων:

Πηγή

Leave a Reply