Βρούτσης: Αύριο η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

0

Βρούτσης: Αύριο η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Θα προχωρήσουν οι 100 δόσεις για χρέη στην εφορία παρά τις αντιρρήσεις της Τρόικας, λέει το ΥΠΟΙΚ – Ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστό πως οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται από τη Δευτέρα στα ασφαλιστικά Ταμεία για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται με την συγκεκριμένη ρύθμιση

Ανεβαίνει αύριο, Δευτέρα, στη Διαύγεια η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία σε μέχρι και 100 δόσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στον απόηχο των πληροφοριών που θέλουν το συγκεκριμένο μέτρο να έχει προκαλέσει εμπλοκή στην επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

Ο υπουργός έκανε γνωστό πως οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στα ασφαλιστικά Ταμεία για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται με την συγκεκριμένη ρύθμιση.

«Η Ελλάδα είναι ένα κράτος ανεξάρτητο και οι νόμοι του κράτους εφαρμόζονται, η κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς για τις 100 δόσεις, κάτι που συζητούσαμε δύο χρόνια», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Εν τω μεταξύ, χθες, Σάββατο, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε ρητή διαβεβαίωση πως η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε έως και 100 δόσεις θα εφαρμοστεί κανονικά, ως ψηφισμένος νόμος του κράτους. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της Τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα.

Αν και δεν επιβεβαίωναν την ύπαρξη της επιστολής, στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι ποτέ και σε κανένα μέτρο φοροελάφρυνσης δεν συμφώνησε η Τρόικα (όπως πχ στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση) αλλά όλα εφαρμόστηκαν με την ανοχή της. Με την έννοια αυτή, η άρνηση της Τρόικα δεν είναι πρωτοφανής ούτε μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου.

Μητσοτάκης: Η ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί

Η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μέχρι και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και πρέπει να εφαρμοσθεί, δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η στάση της Τρόικας ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε πως ο ίδιος δεν έχει γίνει αποδέκτης κάποιας ένστασης από την Τρόικα για το ζήτημα, αν και δεν είναι αρμόδιος για το ζήτημα όπως είπε.

ΠΑΣΟΚ: Να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις

Την άμεση έκδοση εγκυκλίου από τις αρμόδιες αρχές, με την οποία θα εφαρμοστεί ο νόμος του κράτους για τη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 100 δόσεις, ζητά με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Η διάταξη με την οποία δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των πολιτών σε 100 δόσεις, ψηφίστηκε μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πολύμηνες προσπάθειες της Κυβέρνησης» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοσθεί χωρίς καθυστερήσεις. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν άμεσα την εγκύκλιο εφαρμογής της.

Όσο αφορά δε την ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων η διάταξη που έρχεται στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Η τρόικα «προσγειώνει» τον πρωθυπουργό

«Η κυβέρνηση εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα με τις 100 δόσεις.

«Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα τον προσγειώνει μέσω e-mail απαγορεύοντάς του να έχει γνώμη για το κρίσιμο θέμα των ρυθμίσεων στο δημόσιο. Η κυβέρνηση όμηρος της μέχρι τώρα στρατηγικής της εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της» αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει από το βήμα της ΔΕΘ τη δικιά του πρόταση για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών η οποία, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψη της το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών» αναφέρει και καταλήγει λέγοντας ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπαίνει υπό διαπραγμάτευση με παράγοντες και κέντρα εκτός χώρας».

ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση να αποκρούσει την τρόικα για τις 100 δόσεις

Σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα για το θέμα η ΔΗΜΑΡ καλεί την κυβέρνηση να αποκρούσει την απαίτηση της τρόικα για κατάργηση της ρύθμισης.

Η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων έχει ξεπεράσει τα όρια της αναφέρει, ενώ κάνει λόγο
για «υπεραισιοδοξία» που καλλιεργήθηκε περί τέλους του μνημονίου.

Leave a Reply