Βρέθηκε το πρώτο κοινό σημείο Βρυξελλών και ΣΥΡΙΖΑ – Ταξίδι «αστραπή» του Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα

0

disselbloum

Πριν καν γίνει γνωστό το … όνομά του, ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βαρουφάκης συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ, εγκαινιάζοντας έτσι –έστω και άτυπα- την νέα εποχή στην σχέση Βρυξελλών  – Αθηνών.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προτίθεται μάλιστα να επισκεφτεί ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα την ελληνική πρωτεύουσα, ώστε να βρεθεί κατ΄ ιδίαν με στελέχη της Κυβέρνησης, να διερευνήσει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς και να ανιχνεύσει τα επόμενα βήματά της.

Και μπορεί να μην κατονόμασε τον Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι συνομίλησε για 15 λεπτά με τον νέο υπουργό Οικονομικών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο νέος Έλληνας ομόλογός του τον διαβεβαίωσε πως στόχος είναι να βρεθούν λύσεις επωφελείς για όλους μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι δεν συζητήθηκαν τα θέματα του χρέους, της δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων με τον νέο υπουργό, καθώς ακόμα δεν έχει αναλάβει καθήκοντα.

«Πρέπει να δοθεί χρόνος στην νέα Κυβέρνηση για να αναπτύξει τα σχέδιά της», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος χαρακτήρισε «απλές φήμες» τα περί παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου για έξι μήνες ή έως το τέλος του έτους και δήλωσε ότι η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας εξαρτάται από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Είχαμε πει ότι βλέπουμε θετικά μια ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή (ECCL) μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Τώρα όλα αυτά πάγωσαν και πρέπει να δούμε τις φιλοδοξίες της νέας κυβέρνησης», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της μνημονιακής πολιτικής, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι τα βασικά προβλήματα της οικονομίας δεν άλλαξαν εν μία νυκτί, επειδή έγιναν εκλογές. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και θα στηρίξουμε την κυβέρνηση».

Το Eurogroup συμφώνησε να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα επί της ουσίας στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Κομισιόν «είναι έτοιμη να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση, όπως έκανε και με την προηγούμενη», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Τη γνωστή θέση του ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικού δημόσιου χρέους επανέλαβε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ: «Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον λόγο χρέους/ΑΕΠ, αλλά να λαμβάνουμε υπόψη και την ταμειακή ροή του προϋπολογισμού προς τους δανειστές». Πάντως, λίγο αργότερα ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να ελαφρυνθεί με επιμήκυνση της ωρίμανσής του και μείωση επιτοκίων.

Λίγο μετά το Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και ανυπομονούμε να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση».

Leave a Reply