Την αντίδρασή τους στην πολιτική της Amazon και του πιο πλούσιου ανθρώπου στον πλανήτη, του Τζεφ Μπέζος, επέλεξαν να εκφράσουν σήμερα, ανήμερα της Prime Day 2018, πελάτες και εργαζόμενοι.

Η Prime Day είναι ημέρα ειδικών προσφορών, κάτι σαν Black Friday για τα καταστήματα. Το Amazon ρίχνει τις τιμές σε διάφορα προϊόντα και αυξάνει τον τζίρο και τους πελάτες του.

Ωστόσο, οι πελάτες αντιδρούν με δημοσιεύσεις τους στα social media και παρακινούν και όσους είχαν σκοπό να κάνουν αγορές σήμερα, να μην το κάνουν. Κι αυτό διότι, όπως ισχυρίζονται, η Amazon βγάζει κέρδη σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται με τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται σε κάθε χώρα, οι συνθήκες είναι άθλιες (εργάζονται ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς τουαλέτες, περιγράφουν κάποιοι), ενώ με λογιστικά τρικς αποφεύγει τους φόρους.

Happy #PrimeDay remember that @amazon employees often recieve less than minimum wage, their delivery van drivers are being forced to piss in bottles to keep productivity up and that @JeffBezos is an evil human being.

Don’t give them your money.

— PHIL (@PhilFrobisher) July 16, 2018
Happy Amazon Prime Day!
– Jeff Bezos is the richest person in history and 1,430 Amazon employees in Ohio alone qualify for food stamps
– Warehouse employees are forced to work in extremely high temperatures/are docked paid time for bathroom breaks
– The company barely pays taxes

— Julia Claire (@ohJuliatweets) July 16, 2018
This #PrimeDay is a great time to remember that Amazon is a terrible employer who underpays its employees and treats them like crap. Not to mention, Amazon passes on the costs surrounding their health and welfare on to you while privatizing all the gainshttps://t.co/fSF9SZc24h

— Subcomandante DJ, US Space Force (@D16991847) July 16, 2018
Απεργούν οι εργαζόμενοι

Σε απεργία «κατεβαίνουν» σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της Amazon στη Γερμανία, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώνοντας τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους στην Ισπανία και την Πολωνία.

Το σωματείο εργαζομένων Verdi κάλεσε τους εργαζόμενους σε απεργία την Τρίτη, με αίτημα τη σύναψη συμβάσεων εργασίας που εγγυώνται υγιείς συνθήκες εργασίας στα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο.

«Το μήνυμα είναι σαφές, ενώ ο γίγαντας του online εμπορίου πλουτίζει, εξοικονομεί χρήματα από την υγεία των εργαζομένων του», δήλωσε η Stefanie Nutzenberger, ανώτερο στέλεχος της Verdi και υπεύθυνη για τον τομέα λιανικής. Η απεργία των εργαζόμενοι σε έξι εγκαταστάσεις της Amazon στη Γερμανία συμπίπτει με την Prime Day, την ημέρα εκπτώσεων της εταιρείας.
Εν τω μεταξύ, σε τριήμερη απεργία βρίσκονται και οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην Ισπανία, ενώ κινητοποίηση των εργαζομένων εξετάζεται και στην Πολωνία.

Η Amazon από την πλευρά της, πάντως, δήλωσε ότι στην απεργία αναμένεται να συμμετάσχει ένα μικρό μέρος των συνολικά 12.000 εργαζομένων της στη Γερμανία και ότι δεν θα υπάρξει αντίκτυπος στις παραδόσεις για την Prime Day.

Επίσης, η εταιρεία εξέφρασε την άποψη ότι οι θέσεις απασχόλησης στα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της Amazon παρέχουν ανταγωνιστική αμοιβή και πλήρη οφέλη από την πρώτη ημέρα εργασίας, ενώ τόνισε ότι το μόνιμο προσωπικό κερδίζει 12,22 ευρώ την ώρα ή και περισσότερο μετά από δύο χρόνια εργασίας.

«Πιστεύουμε ότι οι θέσεις εργασίας στο Amazon Fulfillment Center είναι άριστες και αποτελούν ένα μέρος ενίσχυσης των δεξιοτήτων (των εργαζομένων) για να ξεκινήσουν και να εξελίξουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους», ανέφερε η εταιρεία σχολιάζοντας το θέμα σε ηλεκτρονική επικοινωνία που είχε με το Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Amazon μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι καθαρές πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 20% πέρυσι, στα 17 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 9,5% των συνολικών της πωλήσεων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας.

πηγη