Βίκυ Σταμάτη: Δεν θέλω τίποτα άλλο, μόνο το σαρκίο μου και το παιδί μου

0

ImageHandler (35)

Αιχμές και κατά των δικαστών που αποφυλάκισαν την Αρετή Τσοχατζoπούλου: «Γιατί όχι και εγώ; Γιατί τέτοια διάκριση;» – Πάσχει από «μείζονα κατάθλιψη», λέει ο ψυχίατρός της – Ενα κόκκινο γεράνι και ένα φιλί το «καλημέρα» της στον Άκη

Με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, για τους οποίους μάλιστα, συχνά ζητούσε «συγνώμη» από τους δικαστές η Βίκυ Σταμάτη ανέβηκε σήμερα στο βήμα του μάρτυρα, προκειμένου να τοποθετηθεί επί της αίτησης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των «χρυσών μιζών» με βασικό κατηγορούμενο τον σύζυγο της Άκη Τσοχατζόπουλο.

«Τιμωρούμαι γιατί μοιράστηκα μέρος της ζωής μου με τον κ. Τσοχατζόπουλο», είπε η κυρία Σταμάτη και συνέχισε: «Θέλω να υποβληθώ σε τεστ αληθείας για όσα λέω. Ποιος άλλος το επιθυμεί αυτό;».

Στην κατάθεσή της, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το παρελθόν, επέλεξε να κρατήσει υψηλούς τόνους -«μη με διακόπτετε θα με αφήσετε να μιλήσω», έλεγε συνέχεια στην πρόεδρο- ανέφερε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο: «Το παιδί μου στερήθηκε και τους δυο γονείς του σε μια βδομάδα. Πάσχω από μείζονα κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό, λόγω της έλλειψης του παιδιού μου. Το μόνο που θέλω να πω, είναι ότι όταν συνάντησα στη ΓΑΔΑ τον κ. Φωτόπουλο τον ψυχίατρο, με βρήκε πάνω από ένα κουβά από εμετούς λόγω της στέρησης».

Για την απόδραση

Μιλώντας για την απόδρασή της από το Δρομοκαϊτειο πριν από περίπου δυο μήνες η Βίκυ Σταμάτη ανέφερε: «Η φυγή μου ήταν κάτι επικίνδυνο αφού δεν σκέφτηκα αν υπάρχει χαντάκι απ’ έξω, χόρτα, φίδια κ.λπ. Ηταν μια εν θερμώ κίνηση μετά την απορριπτική απόφαση επί της αίτησης αποφυλάκισής μου. Θα μπορούσα να έχω φύγει άλλη φορά, όταν λιποθύμησε ο φρουρός μου. Επέλεξα να τον περιθάλψω. Δεν τον δρασκέλισα. Το κλειδί το είχα πολύ καιρό και δεν το χρησιμοποίησα. Σκέφτηκα παρορμητικά, ότι αν είναι να πεθάνω, να πεθάνω κρατώντας το χέρι του παιδιού μου….».

Πρόεδρος: Πήγατε τελικά στο παιδί σας;
Βίκυ Σταμάτη: Σκέφτηκα πως δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το παιδί μου μια αιφνίδια εισβολή μου στο σπίτι στο χωριό… Το μόνο που θέλω είναι να ξυπνώ δίπλα στην αναπνοή του άλλου. Τίποτα άλλο δεν θέλω. Οποιον περιορισμό θέλετε βάλτε μου αλλά αφήστε με να πάω στο παιδί μου.

Η κατηγορουμένη ανέφερε ακόμη: «Ηθελα να φτάσω στην Αθηνών – Λαμίας με ματωμένα πόδια. Εχω πει χαρίζω τα πάντα στους γιατρούς του κόσμου. Δεν θέλω τίποτα, μόνο το σαρκίο μου και το παιδί μου…».

Ακόμη, μιλώντας για την απόδραση και απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας για τον αν το μετάνιωσε είπε: «Δεν μετανιώνω, θα το ξανάκανα αν η οποιαδήποτε απόφασή σας επιβαρύνει την επαφή με το παιδί μου».

«Δεν είναι εδώ όλοι οι πρωταγωνιστές»

Στην κατάθεσή της η κυρία Σταμάτη άφησε αιχμές και για άλλους συγκατηγορούμενούς της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πρωταγωνιστές εδώ με ευθύνες. Εγώ είμαι υπεραθώα, είμαι το τέλειο θύμα, το τέλειο εξιλαστήριο θύμα. Φωνάζω αλλά δεν θέλω να προκαλέσω εκνευρισμό. Σε αυτή την αίθουσα, δεν είναι εδώ όλοι οι πρωταγωνιστές. Για πόσες αυτοκτονίες ανθρώπων ευθύνονται αυτοί οι εμπλεκόμενοι; Είμαι κρυστάλλινη, είμαι άμεμπτη, αθώα. Ας είμαι αλυσοδεμένη αλλά ας είμαι δίπλα στο παιδί μου. Έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη το παιδί μου. Έγινα μητέρα μεγάλη σε ηλικία, μετά από άπειρες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις… Ειμαστε άποροι και εγώ και το παιδί μου. Άποροι. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έχει πληρώσει τα δίδακτρα για παιδί του εδώ και τρία χρόνια. Τρία χρόνια! Ο πατέρας μου ταΐζει το παιδί μου. Όχι ο πατέρας του! Δεν με νοιάζει αν ο κόσμος με μισεί ή αν έχουν καταφέρει τον κόσμο να με μισεί. Θα πω την αλήθεια. Μόνο οι Ναζί τιμωρούσαν τους αθώους κι όχι τους ενόχους. Οι ένοχοι είναι εντός και εκτός αιθούσης».

Αίχμες για Αρετή

Πάντως, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου άφησε στην κατάθεσή της αιχμές και για την συγκατηγορύμενή της και κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η οποία έχει αποφυλακιστεί.

«Και άλλες κατηγορούμενες έχουν παιδιά και αποφυλακίστηκαν. Μιλάω για την Αρετή Τσοχατζοπούλου να τα χαίρεται τα παιδιά της. Αλλά γιατί αυτή η διάκριση; Αισθάνθηκα ότι δεν έχω πλέον καμία ελπίδα. Γιατί όχι σε μένα; Γιατί αυτή η διαφορά; Γιατί αυτή η επιλεκτική διάκριση; Εγώ δεν είμαι μητέρα;», είπε.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, ενώ αυτή την ώρα καταθέτει ο στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.

Πάσχει από «μείζονα κατάθλιψη»

«Έντονη αυτοκαταθλιπτική τάση. Εκρήξεις θυμού και οργής. Έντονη συναισθηματική αστάθεια. Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά».

Αυτά είναι, εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της προσωπικότητας της Βίκυς Σταμάτη, η οποία σύμφωνα με τον ψυχίατρο και διευθυντή του Δρομοκαϊτειου, κ. Βασίλη Φωτόπουλο, πάσχει από «μείζονα κατάθλιψη» και «περαιτέρω παραμονή της στο ψυχιατρείο δεν βοηθάει, αφού πλέον η κατάσταση της ψυχικής υγείας της ασθενούς είναι σε στασιμότητα».

Ο κ. Φωτόπουλος κατέθεσε νωρίτερα σήμερα στο δικαστήριο ως μάρτυρας της Βίκυ Σταμάτη, η οποία έχει υποβάλλει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της -έχει καταδικαστεί σε 12ετη κάθειρξη σε πρώτο βαθμό για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Είναι η έκτη φορά που η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου ζητεί την αποφυλάκισή της και η πρώτη μετά την απόδρασή της από το Ψυχιατρείο, στο οποίο όπως είπε ο ψυχίατρός της, νοσηλεύεται «άτυπα» από τις 26 Δεκεμβρίου του 2013.

Το φιλί

Νωρίτερα, προσερχόμενη στο δικαστήριο -που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο- η Βίκυ Σταμάτη μπαίνοντας στη δικαστική αίθουσα πλησίασε τον σύζυγό της και αφού του προσέφερε ένα κόκκινο γεράνι, τον χαιρέτισε με ένα φιλί.

Η Βίκυ Σταμάτη, που έφτασε στο Εφετείο με ξεχωριστή μεταγωγή (λόγω του ότι κρατείται στο Δρομοκαϊτειο και όχι στον Κορυδαλλό), καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο ακροατήριο είναι ιδιαίτερα περιποιητική με τον σύζυγό της, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο ψυχίατρος κ. Βασίλης Φωτόπουλος διευθυντής στο Δρομοκαϊτειο ανέφερε ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου νοσηλεύεται άτυπα από τις 26 Δεκεμβρίου του 2013 με αναγκαστική νοσηλεία.

Όπως είπε στο δικαστήριο ο κ. Φωτόπουλος, η ασθενής παρουσιάζει «μια έντονη αυτοκαταθλιπτική τάση και διάφορες διαταραχές που είναι απότοκος της πάθησης».

Ο μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως η σύζυγός του Άκη Τσοχατζόπουλου «έχει μικροφοβία και αυτό την κάνει να έχει μια δύσκολη επαφή με το περιβάλλον» αφού «κανείς δεν επιτρέπεται να την αγγίζει».

Πρόεδρος: Μένοντας δηλαδή στη φυλακή επιδεινώνεται η κατάσταση της;

Ψυχίατρος: Έχει αυτοκαταστροφική τάση με συγκεκριμένο σχέδιο αυτοκτονικό, έχει ενοχές απέναντι στο παιδί της. Είναι προσωπικότητα πολύ σχολαστική, πολλές φορές δεν θέλει να βλέπει το παιδί της σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Έχει εκρήξεις θυμού και οργής, υπάρχει συναισθηματική αστάθεια. Τους τελευταίους τρεις μήνες υπάρχει πλήρη στασιμότητα στην εξέλιξη της. Υπάρχουν εκρήξεις θυμού και οργής με αποτέλεσμα η ζωή της να είναι δύσκολη.

Πρόεδρος: Για όλους δεν είναι δύσκολο;

Ψυχίατρος: Υπάρχει πυρήνας αυτοκτονικός εδώ

Πρόεδρος:Τι θα αλλάξει αν πάει σπίτι;

Ψυχίατρος: Η επαφή με το παιδί της, θα είναι σημαντικός παράγοντας θα αλλάξει την παρορμητικότητα της…

Πρόεδρος: Το ότι έφυγε εσείς πως μπορείτε να το εξηγήσετε;

Ψυχίατρος:Δεν είχε καμία λογική εξήγηση

Πρόεδρος: Γιατί έφυγε από το ψυχιατρείο;

Ψυχίατρος: Η γνώμη μου είναι ήταν μια παρορμητική πράξη αυτοκαταστροφική θα έλεγα

Πρόεδρος: Έφυγε για κάποιο λόγο;

Ψυχίατρος: Η μόνη εξήγηση που έδωσε ήταν ότι ήθελε να δει το παιδί της…

Πρόεδρος: Λέτε ότι θα μετριαστούν τα φαινόμενα αν βγει;

Ψυχίατρος: Ναι. Έχει τη λογική του όλα ή τίποτα

Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Αυτό δεν είναι ασθένεια αυτό είναι θέμα χαρακτήρα

Ψυχίατρος: Είναι διαταραχή προσωπικότητας που δείχνει ότι υπάρχει υποδομή για εκδήλωση διαταραχής

Φραγκίσκος Ραγκούσης (συνήγορος Βίκυς Σταμάτη): Από τι πάσχει η ασθενής;

Ψυχίατρος: Πάσχει από μείζονα κατάθλιψη

Πρόεδρος: Τι ρωτήσατε γιατί έφυγε;

Ψυχίατρος: Είπε ότι έφυγε για να δει το παιδί της

Πρόεδρος: Και γιατί είναι αυτοκαταστροφικό να πάει να δει το παιδί της;

Ψυχίατρος:Το θέμα είναι υπό ποιες συνθήκες έφυγε…Έφυγε νύχτα πέρασε μέσα από το δάσος. Έχουμε βρει πάρα πολλούς σε χαντάκια

Εισαγγελέας: Να αποφυλακιστεί ο Σαχπατζίδης

Λίγο νωρίτερα, η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του που κατέθεσε ο κατηγορούμενος Γ. Σαχπατζίδης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Καταθέτουν οι πρώην αρχηγοί των ΕΔ

Σήμερα, στο δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν οι Αθανάσιος Τζογάνης, Μανώλης Παραγιουδάκης και Γιώργος Ιωαννίδης, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων το επίδικο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το Πενταμελές Εφετείο Κακακουργημάτων, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως της έδρας έκανε δεκτό το αίτημα της πλευράς Τσοχατζόπουλου και κάλεσε για κατάθεση τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999. Μέχρι στιγμής στο δικαστήριο έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει ως μάρτυρες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Leave a Reply