Βενιζέλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει ορθή στροφή»

0

Βενιζέλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει ορθή στροφή»

«Στόχος ήταν και πρέπει να παραμείνει η ολοκλήρωση του προγράμματος και η ταχύτερη έξοδος από το Μνημόνιο», σημείωσε

Ως «γέφυρα των στεναγμών» χαρακτήρισε την επιδιωκόμενη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους ευρωπαίους εταίρους ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος καλώντας την παράλληλα σε «συντεταγμένη στροφή» και υιοθέτηση του πλαισίου διαπραγμάτευσης που είχε η απερχόμενη κυβέρνηση.

«Στόχος ήταν και πρέπει να παραμείνει η ολοκλήρωση του προγράμματος και η ταχύτερη έξοδος από το Μνημόνιο. Δεν υπάρχει άλλο καθεστώς από την πιστοληπτική γραμμή, την μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για παρέμβαση στο χρέος, για  νέο μακροοικονομικό πλαίσιο και για μείωση πρωτογενών ελλειμμάτων ώστε να έχουμε μέτρα κοινωνικής συνοχής» είπε για να προσθέσει «Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο. Η συμφωνία – γέφυρα είναι γέφυρα των στεναγμών που είναι μικρή στενή και μινιατούρα σαν το τρενάκι του κ. Καμμένου».

Ο ίδιος απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού πως η απερχόμενη κυβέρνηση προχώρησε σε δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση προκειμένου να εγκλωβίσει την νέα ηγεσία είπε «Η Γερμανία μας ζήτησε να παραμείνουμε σε νέο μνημόνιο με νέο δάνειο 10 δις ευρώ ή να προχωρήσουμε σε 6μηνη παράταση. Εμείς ζητήσαμε την μικρότερη παράταση. Δεν υπάρχει τώρα νέο δάνειο αλλά καθυστερημένες δόσεις.  Η χώρα δεν χρειάζεται παραμονή σε εκκρεμότητα εκτός αγορών με επικίνδυνη υπερεξάρτηση στην ΕΚΤ. Είναι επικίνδυνο για το Δημόσιο και τις Τράπεζες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών περι αποδοχής του 70% των μεταρρυθμίσεων που περιέχει το Μνημόνιο. «Ποιών μεταρρυθμίσεων των συντελεσμένων ή αυτών που εκκρεμούν. Αν πρόκειται για αυτά που εκκρεμούν τότε οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν το 70% γι αυτό και δεν καταλήξαμε σε συμφωνία».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε να μην λάβει «μοιραίες αποφάσεις» υποστηρίζοντας ότι η εντολή του λαού στις εθνικές εκλογές είναι «διαπραγμάτευση αλλά όχι ρήξη. Διαπραγμάτευση σκληρή οργανωμένη όχι επιπόλαιη και επικοινωνιακή. Βελτίωση και όχι επιδείνωση του πλαισίου. Παραμονή στο ευρώ και όχι οριακά παιχνίδια».

Υποστήριξε επίσης πως ο κίνδυνος που διατρέχει η χώρα δεν είναι το «ατύχημα» και η έξοδος από την ευρωζώνη αλλά «η παραμονή στο ευρώ με όρους που σε κάνουν να ταπεινώνεσαι και να παρακαλείς να βγεις από το ευρώ. Έχουμε την περίπτωση της Κύπρου. Πιστεύω τελικά ότι δεν θα γίνει γιατί θα υπάρξει από την κυβέρνηση ορθή στροφή».

Απάντηση