Βενεζουέλα: Σε 8 ώρες 35.000 πεινασμένοι πέρασαν στην Κολομβία για τρόφιμα

0

ImageHandler (95)

Το Σάββατο οι αρχές της Κολομβίας άνοιξαν για οκτώ ώρες τα σύνορά τους σε εξαθλιωμένους πολίτες από την Βενεζουέλα – Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σήμερα

Οι δραματικές σκηνές στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, όταν εκατοντάδες ηλικιωμένοι και γυναίκες από την χώρα του Νικολάς Μαδούρο μπήκαν στην πόλη Κουκουτά για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα, επαναλήφθηκαν το Σάββατο, αλλά αυτή την φορά η κατάσταση ήταν πιο οργανωμένη.

Ενώ την περασμένη εβδομάδα οι απελπισμένοι άνθρωποι από την Βενεζουέλα συγκρούστηκαν με τους συνοριοφύλακες για να μπουν στην Κολομβία, αυτή την φορά τα σύνορα άνοιξαν «με μεθοδευμένο τρόπο και υπό ασφαλείς συνθήκες», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας της Κολομβίας Luis Carlos Villegas.

Το Σάββατο η Κολομβία άνοιξε επί οκτώ ώρες τα σύνορά της με την Βενεζουέλα και περισσότεροι από 35.000 εξαθλιωμένοι και πεινασμένοι άνθρωποι έκαναν «έφοδο» στα σούπερ μάρκετ της πόλης Κουκουτά για να προμηθευτούν ζάχαρη, λάδι, χαρτί υγείας, άλλα απαραίτητα τρόφιμα και φάρμακα. Την Κυριακή αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Κολομβιανού υπουργού Άμυνας.

«Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να υπάρχει επάρκεια σε τρόφιμα», δήλωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι η Κολομβία περίμενε να έλθουν πολίτες από την Βενεζουέλα για προμήθειες το Σάββατο και την Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είχαν ανοίξει για δώδεκα ώρες και οι πολίτες από την Βενεζουέλα δήλωσαν ότι η καθημερινή ζωή στην χώρα έχει επιδεινωθεί για εκατομμύρια ανθρώπους. Από το 2014, όταν η πτώση στις τιμές του πετρελαίου οδήγησε την οικονομία της χώρας σε αδιέξοδο, οι πολίτες παλεύουν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα και μαστίζονται από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα.

Leave a Reply