Βαρύτατες κατηγορίες για 16 άτομα του ποδοσφαίρου

0

Ύστερα από πολύμηνη έρευνα που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αρ. Κορέας και Ελένη Σίσκου, οι οποίοι συνέταξαν πόρισμα 173 σελίδων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος 16 προσώπων, παραγόντων του ποδοσφαίρου. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται δύο παράγοντες ΠΑΕ, τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ, δύο παράγοντες της ΚΕΔ, τρεις διαιτητές και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν -τρεις κακουργηματικές και δύο πλημμεληματικές- αφορούν:

  • Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

  • Απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

  • Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, και επάγγελμα και συνήθεια.

  • Δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος (ειδικός ποινικός νόμος).

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής ομάδας, που έδρασε από το 2011 έως και το 2013, η οποία όριζε συγκεκριμένους διαιτητές σε συγκεκριμένους αγώνες με σκοπό τον υποβιβασμό ομάδων -οι οποίες έχαναν έτσι χρηματικά ποσά- και αντίστοιχα την προώθηση ομάδων σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αύξηση των κερδών τους.

Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι έπεσαν θύματα απάτης οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ένα πρωτάθλημα που δεν είναι στημένο. Στα συμπεράσματά τους οι εισαγγελείς (σσ: ο κ. Κορέας είναι απερχόμενος αθλητικός εισαγγελέας) βασίστηκαν κυρίως στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν, μεγάλα αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο πόρισμα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για το θέμα θα διαβιβαστεί σε ανακριτή για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση δεν διατάχθηκε από την Εισαγγελία η δημοσιοποίηση ονομάτων.

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το χρονικό της υπόθεσης

Όπως είναι γνωστό από τις αρχές Ιουλίου που διέρρευσε στον Τύπο το περιεχόμενο της έρευνας Κορέα και το σχετικό βούλευμα, πρόκειται ουσιαστικά για την ένωση δύο υποθέσεων: αυτής που αφορά τους “στημένους πίνακες” διαιτησίας που αναδείχτηκε τον Αύγουστο του 2012 μετά από καταγγελίες και για την οποία υπάρχουν τουλάχιστον 15 καταθέσεις ανθρώπων του ποδοσφαίρου και αυτής που έχει ως βάση την έκρηξη στον φούρνο του πρώην διαιτητή της Super League, Πέτρου Κωνσταντινέα, με την διερεύνησή της να ξεκινά έπειτα από ανώνυμες καταγγελίες, που είχαν ως αποτέλεσμα να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο συγκεκριμένων ανθρώπων του ποδοσφαίρου τους οποίους παρακολουθούσε για αρκετό διάστημα το 2012 ο υπερ-κοριός της ΕΥΠ έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων και από τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, προέκυψαν ενδείξεις για τις αξιόποινες πράξεις της κακουργηματικής απάτης, της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος καθώς και για τις κακουργηματικές πράξεις της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, εκβίασης, απόπειρας ανθρωποκτονίας και εκρηκτικών υλών.

Leave a Reply