Βαρουφάκης στον Guardian: Δεν έχουμε plan B, ας έρθει ο Αρμαγεδδών

0

Βαρουφάκης στον Guardian: Δεν έχουμε plan B, ας έρθει ο Αρμαγεδδών

Αν δεν φοβόμουν, θα ήμουν άσχημα επικίνδυνος, λέει ο νέος υπουργός Οικονομικών – Τα έχουμε χάσει όλα και πλέον μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας – Τι απαντά σε όσους τον κατηγορούν πως «πλασάρει» την εικόνα του

Αν δεν αισθανόμουν φόβο, τότε θα ήμουν επικίνδυνος με πολύ άσχημο τρόπο, λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που έδωσε στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Helena Smith, αναφέρεται εκτενώς στο πώς ο νυν υπουργός έχει στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και επισημαίνει την μεγάλη αλλαγή από την θέση του καθηγητή σε αυτή του υπουργού, από τα λεγόμενα του οποίου «κρέμονται» όλοι.

«Δεν προμοτάρω με κανέναν τρόπο την εικόνα μου. Με κατηγορούν πως καβάλαω μηχανή, αλλά αυτό το κάνω από όταν ήμουν 15 χρονών. Είμαι αυτός που είμαι» λέει ο κύριος Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως η πίεση που δέχεται από όταν ανέλαβε καθήκοντα είναι πολύ μεγάλη και πως πλέον δεν ο χρόνος δεν του φτάνει: Γυμναστική κάνει στις 6 το πρωί λέει και τη γυναίκα του πλέον την βλέπει σπάνια.

«Ο Βαρουφάκης από κοντά είναι μυώδης, γυμνασμένος, συμπαθής και ελαφρώς εκτός μέσου όρου, δηλαδή όλα όσα δείχνει η κάμερα» σημειώνει η αρθρογράφος και συμπληρώνει πως «αυτό που δεν δείχνει η κάμερα είναι ότι «έχει ενέργεια, συγκέντρωση και ένταση. Μια ώρα κοντά του σε πηγαίνει σε διάφορα πεδία, από τον Μαρξισμό μέχρι τις χαρές της τζαζ και από την Ευρωζώνη στην ποίηση».

«Κάποτε μου είχαν πει πως ως μαρξιστής, θα πρέπει να κάνω δυο πράγματα: να είμαι πάντα αισιόδοξος και να έχω άποψη για τα πάντα. Θεωρώ πως αυτή η συμβουλή μου κάνει», λέει ο κύριος Βαρουφάκης.

«Στα 53 του “καταλαβαίνει τον κόσμο καλύτερα” επειδή έχει διαβάσει Μαρξ, αλλά δεν αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως Μαρξιστής» αναφέρει ο Guardian. «Δεν νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις τον καπιταλισμό, χωρίς ή μέχρι να καταλάβεις τις αντιθέσεις του και εάν δεν αναρωτηθείς αν αυτή είναι η φυσική κατάσταση. Εγώ δεν νομίζω ότι είναι, γι’ αυτό είμαι αριστερός» λέει ο ίδιος.

«Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να διαχωρίσω τη θέση της χώρας από την μοίρα της Ευρώπης. Για κάποιο λόγο, πολλά πάρα πολύ άσχημα πράγματα συνέβησαν εδώ και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν. Ο ψυχρός πόλεμος είναι ένα από αυτά. Δεν άρχισε στο Βερολίνο, άρχισε στην Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1944» σημειώνει ο υπουργός στην συνέντευξη αυτή.

«Τώρα έχουμε χάσει τα πάντα», τονίζει, «γι’ αυτό μπορούμε να μιλήσουμε λέγοντας αλήθειες, και είναι ώρα να το κάνουμε αυτό».

«Το πρόγραμμα διάσωσης το 2010 δεν ήταν για την Ελλάδα, ήταν για την διάσωση των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών. Το κοινό στη Γερμανία παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως τα χρήματα πήγαν στους Έλληνες, το ελληνικό κοινό παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως αυτό ήταν η σωτηρία μας», εκτιμά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όσο για το περίφημο «plan B», ο κύριος Βαρουφάκης είναι κάθετος: «Συνεχώς ακούμε πως αν δεν υπογράψουμε θα έρθει ο Αρμαγεδδώνας. Η απάντησή μου είναι “ας έρθει”. Δεν υπάρχει plan B. Αυτό είναι το plan B».

Κι αν τελικά έρθει η καταστροφή, τι θα γίνει τότε, ρωτά η δημοσιογράφος του Guardian: «Αυτό είναι σαν να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη Γη. Δεν έχω ιδέα. Καμία»!

Leave a Reply