Βαρουφάκης: Ποτέ δεν μου είπε ο Σόιμπλε για Grexit-Δεν ξέρω τίποτα για τρύπα στο πλεόνασμα

0

Resizer

«Χείμαρρος» ήταν για ακόμη μια φορά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μίλησε το πρωί Κυριακής σε ειδησεογραφική εκπομπή του Alpha για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τις συναντήσεις του Eurogroup, τις σχέσεις του με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και την «τρύπα» 2 δις στα έσοδα που διαπίστωσαν τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ.Βαρουφάκης, αφού αρχικά διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων και ότι διαπραγματεύεται σκληρά, ώστε να πετύχει πλεόνασμα 1,5% για το 2015, αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Στο Eurogroup δεν γίνεται ποτέ συζήτηση επί της ουσίας των οικονομικών προβλημάτων. Υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για την ουσία».

Στην συνέχεια, ο κ.Βαρουφάκης διέψευσε επίσης τις πληροφορίες που θέλουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να του πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Έχω κάνει δύο μακρές συζητήσεις με τον κύριο Σόιμπλε ποτέ δεν μου είπε αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο»είπε ο κ.Βαρουφάκης, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ο Γερμανός ομόλογος του δεν κράτησε τον λόγο του.

«Είχαμε συμφωνήσει κάποιες κουβέντες να μείνουν μεταξύ μας. Εγώ κράτησα τον λόγο μου» είπε με νόημα.

Αναφερόμενος στο «σχέδιο Μέρκελ» που πρότεινε ο ίδιος και αφορά μια εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε πως «το συμφέρον της Γερμανίας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη. Μπορεί κάποιοι να πειραματίζονται με ιδέες περί εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και την ΕΕ, η θέση όμως της Γερμανίας είναι μέσα στο ευρώ».

«Πόσα χρόνια άλλωστε θα είναι ακόμη Καγκελάριος της Γερμανίας η Μέρκελ;» διερωτήκε ο κ.Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου δόγματος που να ενώνει την Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών γίνονται στις Βρυξέλλες, τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η τρόικα τελείωσε.

Σε ερώτημα για την «τρύπα 2 δις στα έσοδα» που διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες έρευνες τα τεχνικά κλιμάκια, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Υστέρηση στα έσοδα υπήρχε από τα μέσα του 2014.Το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν το μισό από αυτό που έλεγε… Βρήκαμε άδεια ταμεία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας«υποτιθέμενη» την ανάπτυξη του 2014.

«Στάχτες η ανάκαμψη του 2014» πρόσθεσε.

Leave a Reply