Αυθαίρετα: Τακτοποίηση – εξπρές, ποια είναι τα κριτήρια

0

AY8AIRETA1_422_355

Δυο βασικά κριτήρια για ευνοϊκές ρυθμίσεις φέρνει με νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει τακτοποίηση – εξπρες με πρόστιμα κλιμακούμενα.

Η ρύθμιση έρχεται όπως όλα δείχνουν από το Φθινόπωρο, οπότε και θα είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.
Η λογική των νέων προστίμων, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα λαμβάνει υπόψη το είδος της παρανομίας, όπως και τις επιπτώσεις αυτής στο περιβάλλον.

Για την θέσπιση των προστίμων θα υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια. Θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα, όσοι για παράδειγμα είναι άνεργοι ή έχουν εισόδημα στα όρια της φτώχειας θα έχουν μικρότερο πρόστιμο.

Μικρότερο θα είναι το πρόστιμο και στην περίπτωση που το αυθαίρετο ακίνητο είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που περιλαμβάνεται στο Ε9 του φορολογούμενου.

Για μικρές παρανομίες δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και απαλλαγή από το πρόστιμο, όμως στις μεγάλες παρανομίες το πρόστιμο θα ανέβει αρκετά.

Πάντως από τη νέα ρύθμιση αποκλείονται όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου του 2011. Αυτά τα ακίνητα θα παραμείνουν στην κατηγορία κατεδαφιστέα, ωστόσο αν και μιλάμε για χιλιάδες ακίνητα, το πλέον πιθανό είναι ότι αντί κατεδάφισης θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του προστίμου διατήρησης του ακινήτου από το 5% που είναι σήμερα.

πηγη

Leave a Reply