Αυτές είναι οι «κόκκινες γραμμές»

0

ImageHandler (15)

Η εκποίηση των αεροδρομίων είχε σχεδιαστεί  σαν μεταβίβαση στο Δημόσιο άλλων χωρών – Δεν πρόκειται να δεχτούμε αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα – Το συντομότερο θα αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις – Δεν θα συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων – Δριμύ κατηγορώ σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ότι άφησαν άδεια ταμεία – Η αντιπολίτευση να αποφασίσει αν θα στηρίξει την προσπάθεια ή αν θα πάει με τα φερέφωνα των μνημονίων

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συζήτησης για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι άφησε άδεια ταμεία, πως «λεηλάτησε» μισθωτούς και συνταξιούχους και ότι «άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση». Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, αλλά όχι με «άνευ όρων συνθηκολόγηση», πως η νέα κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση και ότι δεν συζητά για νέο μνημόνιο, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να υιοθετήσει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «υπάρχει συλλογική στρατηγική διαπραγμάτευσης, ανοιχτή και διαφανής απέναντι στον ελληνικό λαό», σημειώνοντας πως σήμερα «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη διαπραγματευτική λογική της κυβέρνησης και μας ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω».

«Θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες, που δεν κρύβονται πια» και πως η στρατηγική της κυβέρνησης «αποδίδει καρπούς», παρά το «ναρκοθετημένο περιβάλλον».

Ο κ. Τσίπρας είπε αμέσως μετά ότι τα δημόσια ταμεία που παρέλαβε η κυβέρνηση δεν είχαν το πλεόνασμα για το οποίο μιλούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο νόμος για τις 100 δόσεις ήταν τόσο ελλιπής, ώστε έφερε μόλις 70 εκατ. ευρώ.

«Μόνο σε μία εβδομάδα φέραμε 100 εκατ. ευρώ από τις 100 δόσεις» είπε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που από το καλοκαίρι του 2014 δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της.

«Η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στην παράταση της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται η ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση «είναι ο δρόμος για την απαλλαγή από τη λιτότητα εντός της Ευρωζώνης».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε: «Θα συνεχίσετε να φέρεστε σαν φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Και πρέπει απόψε να απαντηθεί χωρίς μισόλογα».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «ορισμένοι φέρονται ως φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων» και πρόσθεσε πως «η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα μνημόνια».

«Ή το ένα ισχύει ή το άλλο», είπε.

«Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Είναι Μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει φέρει ήδη 100 εκ. ευρώ σε μία εβδομάδα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους και «όχι μια άνευ όρων παράδοση».

«Η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει και μας στηρίζει», ανέφερε, τονίζοντας ότι το Μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία» και πως πλέον, «έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για το καλό της κοινωνίας και ανακούφισης των ασθενέστερων».

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός ρώτησε γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνησή του σε ουσιαστικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή.

«Από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25», είπε.

«Μόλις 10 αιτήματα για φοροδιαφυγή έχουν κατατεθεί στην Ελβετία από την Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση πως «λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η νέα ελληνική κυβέρνηση ματώνει, «για να μην ματώνει ο ελληνικός λαός» και τόνισε πως έχει καταθέσει στους εταίρους λίστα πραγματικών μεταρρυθμίσεων όπως μέτρα καταπολέμησης λαθρεμπορίου, εναρμόνιση ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, εντατικοποίηση ελέγχων σε εμβάσματα τραπεζών, καταπολέμηση μαύρης εργασίας, φόρος για τηλεοπτικές διαφημίσεις κ.λπ.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε στη συνέχεια την αντιπολίτευση να συστρατευτεί στην κρίσιμη προσπάθεια διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση «μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας» και «λέει λέξεις που είχαν ξεχαστεί».

«Η κυβέρνηση δεν δίστασε να πει λέξεις όπως αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία -αλλά και Siemens, πολεμικές αποζημιώσεις, ακόμη και μέσα στο Βερολίνο», ανέφερε και ζήτησε από τους πολίτες και το λαό, τις κοινωνικές τάξεις-θύματα του Μνημονίου να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης  στην εθνική αυτή προσπάθεια.

«Δεν υπογράφουμε νέο μνημόνιο, αυτό είναι “κόκκινη” γραμμή»

«Το όπλο μας στην διαπραγμάτευση είναι η εμπιστοσύνη και η στήριξη του ελληνικού λαού», ανέφερε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέο μνημόνιο, σημειώνοντας πως «αυτή είναι εθνική κόκκινη γραμμή και σας καλούμε να την υιοθετήσετε».

Απαντώντας στον κ. Σαμαρά, που στήριξε τον κ. Παπασταύρου, είπε ότι «άλλους 2062 Παπασταύρου έχει η Ελλάδα και θα ελέγθούν όλοι».  Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι προστατεύει την ολιγαρχία του πλούτου και ζήτησε την θέση του για το ζήτημα των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

«Γιατί πέντε χρόνια δεν ζητήσατε να πληρωθούν τα τέλη από τα κανάλια και έχουν σωρευθεί χρέη 40 εκατομμύρια ευρώ;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν το ζητήσατε γιατί δεν σας ενδιέφερε η στήριξη του ελληνικού λαού αλλά των καναλιών».

Παρέθεσε δε τα στοιχεία της πενταετούς λιτότητας, λέγοντας ότι ο πραγματικός λογαριασμός είναι 25% μείωση του ΑΕΠ, ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι,  3,5 εκατομμύρια φτωχοί και αύξηση του δημοσίου χρέους.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε να απευθύνεται στον κ. Σαμαρά λέγοντας, «αφήσατε πλεόνασμα μικρότερο κατά 2,7 δισ. ευρώ από ότι λέγατε και ταμειακό έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ Αφήσατε μία λίστα μνημονιακών μέτρων σκληρής λιτότητας που θα εκμηδένιζε τις επικουρικές συντάξεις, μείωση των κυρίων συντάξεων μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μείωση του εφάπαξ στο ένα πέμπτο αυτού που είναι σήμερα και αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στον τουρισμό. Αφήσατε επίσης δεσμεύσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Μήπως το ζητούσαν κάποιοι στις τράπεζες; Σας ρωτάω ευθέως αυτές τις κόκκινες γραμμές τις στηρίζετε; Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε όταν εμείς διαπραγματευόμαστε. Σας καλούμε να πάρετε θέση; μας ζητάτε να αποδεχθούμε αυτά που ήσασταν έτοιμοι να αποδεχθείτε εσείς; Περίμενα να αναγνωρίσετε τα αυτονόητα: εμείς δημιουργήσαμε το χρηματοδοτικό κενό στην χώρα σε 50 ημέρες; Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το ότι θα βγάζατε την χώρα από το μνημόνιο με στασιμότητα αντί για ανάπτυξη και με χρηματοδοτικό κενό. Όταν το 2012 εσείς είσαστε σε κρίσιμη καμπή σας δόθηκε χρηματοδοτική δυνατότητα 3,5 δισ. σε εμάς δεν δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Εμείς έχουμε πληρώσει 6,8 δισ. χωρίς να έχουμε εισπράξει τίποτε».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι δεν έφερε στην βουλή την παράταση της δανειακής συμφωνίας γιατί δεν ανέλαβε καμία νέα υποχρέωση και γι αυτό δεν την ζητούν την κύρωση ούτε οι δανειστές.

«Εάν όμως δεν ζητούν την κύρωση οι δανειστές γιατί την ζητάτε εσείς;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «δεν έχει υπογραφεί καμία νέα σύμβαση και κανένα νέο μνημόνιο. Μην κάνετε λοιπόν φοβερές αποκαλύψεις για πράγματα που είναι γνωστά. Όταν πετύχουμε την νέα συμφωνία  που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους θα την φέρουμε στη Βουλή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κατοχικό δάνειο, λέγοντας ότι και ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών το έθεσαν στο Βερολίνο και εξήγησε ότι είπε πως το κατοχικό δάνειο έχει πρωτίστως ηθική σημασία και όχι μόνο.

Σαμαράς προς Τσίπρα: Αν προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός θα είμαστε απέναντι σας 

Κατα την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της έκτακτης συζήτησης στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Δεν κυβερνάτε τη χώρα, διότι δεν σας αφήνουν οι δικοί σας να κυβερνήσετε».

«Εάν θέλετε πραγματικά να γνωρίζουν οι πολίτες τι γίνεται, θα έπρεπε να έχετε φέρει την παράταση του Μνημονίου στη Βουλή κ. Τσίπρα», είπε και πρόσθεσε: ��Εγώ είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής. Μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου. Του χρωστάμε πολλά και για όλα όσα είπατε κ. Τσίπρα έχουν δοθεί απαντήσεις. Είναι ντροπή. Γιατί θέλετε να κατασκευάσετε έναν Κατρούγκαλο μέσα στη Νέα Δημοκρατία».

Εάν έχετε την πρόθεση να προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός, εμείς είμαστε 100% αντίθετοι. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τη χώρα.

«Εσείς, κ. Τσίπρα ονειρευόσασταν να παίρνετε δανεικά χωρίς μνημόνιο. Τελικά, υπογράψατε παράταση του μνημονίου χωρίς να πάρετε λεφτά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως εάν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός τότε η αντιπολίτευση θα είναι «100% αντίθετοι».

«Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τη χώρα», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι  με την κυβέρνησή του,  δεν υπήρχε καμία ανησυχία για το εάν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνησή του τόλμησε να θέσει για πρώτη φορά επισήμως ζήτημα για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, με δύο εκθέσεις.

«Είστε Μερκελιστής κύριε Τσίπρα. Μετατρέψτε σε ηθικό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων», ανέφερε και σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα δεν μας ενημερώσατε, ούτε για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ούτε για τις προτάσεις που υποβάλλατε στην Τρόικα».

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ποτέ διαπραγμάτευση και πως «και μνημόνιο υπέγραψε και αγγλικό δίκαιο και διαπραγματεύεται με την τρόικα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε στο σημείο αυτό την κυβέρνηση «να αφήσει τα παραμύθια και να γυρίσει στην πραγματικότητα» και τον κ. Τσίπρα να σταματήσει  «το θέατρο της διαπραγμάτευσης», δηλώνοντας την ίδια ώρα πως είναι πρόθυμος να στηρίξει μία σοβαρή συμφωνία της κυβέρνησης.

«Θα στηρίξουμε μια σοβαρή συμφωνία, ακόμη και εάν πολλοί από το κόμμα σας, κε Τσίπρα, την σαμποτάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιχαλολιάκος: Θα επιστρέψει η εθνική κυριαρχία αν καταργηθεί το μνημόνιο

Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά την αποφυλάκισή του αναφέρθηκε σε θέματα εφ’ όλης της ύλης ο γενικός γραμματέας της Χρύσης Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στον κ. Σαμαρά και στις αναφορές του για ορδές μεταναστών και αναρωτήθηκε τι παραπάνω έχει πει το κόμμα του.

Ο κ. Μιχαλολιάκος παραδέχθηκε ότι ο νόμος για τις 100 δόσεις δεν είναι μνημόνιο και πρόσθεσε ότι ίσως και να είναι μονομερείς ενέργεια. Είπε επίσης ότι είναι μνημόνιο η παράταση της δανειακής σύμβασης, όχι όμως οι 100 δόσεις. Εκτίμησε πως στις 25 Ιανουαρίου 2015 ψήφισε ο ελληνικός λαός κατά του μνημονίου, ένα ποσοστό άνω του 50%, συνυπολογίζοντας και άλλα δύο κόμματα ακόμα εκτός κυβέρνησης, ανάμεσα στα οποία και η Χρύση Αυγή, όπως είπε. Συμπλήρωσε πως αν οδηγηθεί η χώρα στα βράχια το επέλεξε ο ελληνικός λαός.

Ανέφερε δε πως στη χρεοκοπία δεν μας οδήγησαν οι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά μας οδήγησε το χρήμα που έφευγε προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην περίπτωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής εκτίμησε ότι με τους ρυθμούς που γίνονται οι έλεγχοι όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ θα ελεγχθούν σε 200 χρόνια.

Τελειώνοντας, είπε ότι η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στην εξουσία για να καταγγείλει το μνημόνιο και εξέφρασε την ελπίδα να τηρήσει την υπόσχεση της «γιατί μόνο τότε θα επιστρέψει η εθνική κυριαρχία».

Σημειώνεται ότι η συζήτηση κορυφής στη Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 και οι έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές στοιχηματίζουν για το αν η διαδικασία θα οδηγήσει σε ολομέτωπη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ή σε προσωρινή συναίνεση, εν όψει και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Το διαδικαστικό καθορίζεται από το περιεχόμενο του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο, τη συζήτηση ανοίγει ο πρωθυπουργός με δεκάλεπτη τοποθέτηση, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές.

Θεοδωράκης: Στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, όχι τη ρήξη

Το γενικό πλαίσιο εντός του οποίου το Ποτάμι θα στηρίξει την κυβέρνηση περιέγραψε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα είναι αντίθετο σε κάθε πολιτική που οδηγεί τη χώρα σε ρήξη με τους εταίρους και εκτός ευρώ.

«Είμαστε μαζί σας -και δεν φοβάμαι να το πω- για να δώσουμε μάχες για το χρέος και την αναδιάρθρωσή του», είπε για να επισημάνει ωστόσο τις παραφωνίες που ταλαιπωρούν τόσο το εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναφορές του μάλιστα στις αντιφατικές δηλώσεις Δραγασάκη – Δρίτσα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και η κριτική του στην πολιτική για την Παιδεία προκάλεσαν την έκρηξη του πρώτου και του κ. Μπαλτά από τα υπουργικά έδρανα.

«Θα το δώσουμε το λιμάνι στους κινέζους ναι ή όχι;» αναρωτήθηκε για να παρέμβει ο κ. Δραγασάκης λέγοντας «Είχα συνάντηση με την κινέζικη ηγεσία. Όχι για ιδιωτικοποίηση αλλά για ένα μοντέλο με συμμετοχή του Δημοσίου, κοινοπρακτικό σχήμα».

Ο κ. Θεοδωράκης αντέδρασε λέγοντας: «Απ’ ό,τι καταλάβαμε ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη – Δρίτσα έληξε 0-1!».

Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα στηρίξει κάθε απόφαση ώστε «Τα λεφτά των ιδιωτικοποιήσεων να μην πηγαίνουν στο χρέος αλλά στην πραγματική οικονομία. Είμαστε μαζι σας στη μάχη κατά της διαφθοράς» και συνέχισε «Το πραγματικό δίλημμα είναι με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες, το λόμπι της δραχμής ή με την Ευρώπη;».

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση αποφεύγει τη συζήτηση «όπως ο διάβολος το λιβάνι»

Ότι αποφεύγει τη συζήτηση «όπως ο διάβολος το λιβάνι» κατηγόρησε από την πλευρά του την κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, σήμερα στη Βουλή δεν έγινε ενημέρωση, αλλά «επανάληψη συνθημάτων» και μάλιστα «αμήχανα» καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση ήξερε ότι «θα σήκωνε το χέρι μαζί με την ΝΔ» και αυτό «οδήγησε σε παρωδία συζήτησης».

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να παρουσιάσει ως υπερήφανη διαπραγμάτευση» τις ιδιωτικοποιήσεις και χρησιμοποιεί «παραπλανητικά συνθήματα για τέλος λιτότητας και αντιυφεσιακά μέτρα», ενώ  πρόσθεσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων «όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, αλλά προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης των μνημονίων» και επί 40 μέρες «δεν έφερε στη Βουλή την συμφωνία για συζήτηση».

Βενιζέλος: Μην περιμένε βοήθεια ούτε για τη «γυριστή» ούτε για την καταστροφή

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για τον τρόπο που διαπραγματεύεται με τους εταίρους, δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους, ο κ. Βενιζέλος είπε αρχικά πως η κυβέρνηση υπέγραψε την τροποποίηση και παράταση της σύμβαση που παραπέμπει στο μνημόνιο ερήμην της Βουλής, προσθέτοντας: «σας πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ».

Για τη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σημείωσε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «ήρθατε να ζητήσετε τα ρέστα από την αντιπολίτευση». Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρωστάει την πολιτική και εκλογική υπόσταση της στην αντιμνημονιακή ψευδολογία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι το 36% του ελληνικού λαού που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θυσίες ετών μπορούν να καταστραφούν και υπογράμμισε πως κατά την άποψή του η κυβέρνηση έχει πάει χιλιόμετρα πίσω τη χώρα, προσθέτοντας ότι μετονόμασε το τρίτο μνημόνιο σε νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο, κάνοντας αναφορά στο μυθιστόρημα 1984.

Αναλύοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης είπε ότι δεν συνέχισε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων αμέσως, «γιατί ήθελε να στηρίξει συμβολισμούς, λέξεις και αντιμνημονιακά ψέμματα».

Δήλωσε επίσης η κυβέρνηση έχει δώσει γεωστρατηγική διάσταση στο αδιέξοδό της και μίλησε για στρατηγικό εγκλωβισμό, κάνοντας παράλληλα αναφορά, με διάθεση απαξίωσης, σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Eπίσης, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η πολιτική μυωπία των Γερμανών ήταν τόσο μεγάλη που ο ελληνικός λαός ψήφισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Στη δευτερολογία του εξέφρασε την ενόχλησή του για όσα ακούστηκαν στη Βουλή από πλευρά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τον ενοχλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παραπλανά τη Βουλή αναφερόμενος στο γεγονός ότι  δεν απαιτείται από το σύνταγμα κύρωση της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης.

Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε γιατί αποσύρθηκαν τα 11 δισ. του ΤΧΣ. Σε ότι αφορά στον διαγωνισμό για νέες άδειες στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, σημείωσε ότι πολλοί από αυτούς «γλείφουν» την κυβέρνηση.

Σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε ότι έχει τεθεί το θέμα από προηγούμενες κυβερνήσεις και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά στο θέμα αυτό «άδειασε εν ψυχρώ» τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση προκάλεσε τη συζήτηση στη Βουλή για λόγους εσωκομματικών συσχετισμών.

Νικολόπουλος: Ο Σαμαράς έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα με τον Παπασταύρου

«Με τον κ. Σταύρο Παπασταύρου ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχ�� βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος αναπλήρωσε στην συζήτηση στην Βουλή τον πρόεδρο του κόμματος κ. Πάνο Καμμένο που απουσίαζε.

«Ήλθε η ώρα των ξεκάθαρων επιλογών» είπε ο κ. Νικολόπουλος και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση: «Έχετε πει 30 φορές ότι πάμε την χώρα στα βράχια και άλλες τόσες ότι κάνουμε κωλοτούμπα, διαλέχτε τί ισχύει».

Η κυβέρνηση είπε ακόμη προσπαθεί να ανατρέψει το επαίσχυντο καθεστώς του μνημονίου που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η παρούσα κυβέρνηση είπε διαπραγματεύεται σκληρά από την πρώτη ημέρα είπε ο κ. Νικολόπουλος.

Κλείνοντας είπε ότι «οι ΑΝΕΛ στήριξαν και στηρίζουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί κάνει σκληρή διαπραγμάτευση αν και έγιναν και θα γίνουν υποχωρήσεις όχι όμως τέτοιες που να διαιωνίζουν την λιτότητα».

Θυελλώδης η συνεδρίαση-Αποχώρησε η ΝΔ 

Πάντως, η Βουλή έγινε μπάχαλο -για άλλη μια φορά- λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα καθώς τα σχόλια της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν τον έντονο εκνευρισμό της ΝΔ και τελικά την αποχώρησή της από την αίθουσα.

Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς στους διαδρόμους του κοινοβουλίου φώναζε εμφανώς εκνευρισμένος: «Είναι ντροπή! Συμπεριφέρεται σαν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όχι ως Πρόεδρος Βουλής. Εχω ζήσει εδώ σκληρές ώρες με Αλευρά. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά».

Στα όριά του ήταν και ο κ. Ε. Μεϊμαράκης υποστηρίζοντας ότι η Πρόεδρος ξεπέρασε κάθε όριο.

Αναλυτικά, σε συνέχεια της έντασης που δημιουργήθηκε κατά το κλείσιμο της πρωτολογίας του κ. Αντώνη Σαμαρά όταν η Πρόεδρος του είπε να είναι πιο «πιο εγκρατής σε σεξιστικούς και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς» ο κ. Σαμαράς επανήλθε κατά την δευτερολογία του λέγοντας ότι σύμφωνα με τον Πλούταρχο «η ανδρεία είναι αρετή και ανδρών και γυναικών και άρα μην παρεξηγείστε κυρία Πρόεδρε».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε εκ νέου την αναφορά του αρχηγού της ΝΔ ενώ στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να απαντήσει επι προσωπικού καθώς νωρίτερα υπήρξαν αναφορές για τις αποκαλύψεις που τον φέρουν να εχει υπογράψει συμφωνητικά για επαναπροσλήψεις με προμήθεια.

Σε εκείνο το σημείο διαμαρτυρήθηκε ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης με αποτέλεσμα η κυρία Κωνσταντοπούλου να του απαντήσει: «προφανώς ο εκνευρισμός σας έχει να κάνει με την δέσμευση του πρωθυπουργού για έρευνα στην λίστα Λαγκάρντ» .

Αμέσως ο κ. Σαμαράς εμφανώς εκνευρισμένος της είπε: «Δεν σας επιτρέπω και είναι η τελευταία φορά που δεχόμαστε τέτοια συμπεριφορά».

Leave a Reply