Αθλητικοί τραυματισμοί: αποφύγετε ή αντιμετωπίστε τους

0

Οι αθλητές πρέπει συνεχώς να τεστάρουν τα όριά τους. Να βελτιώνονται και να πηγαίνουν όλο και καλύτερα. Γι’ αυτό και, καμιά φορά, μπορεί να το παρακάνουν και να μην το αντιλαμβάνονται. Μπορεί να προπονούνται λίγο πιο σκληρά από αυτό που αντέχει το σώμα τους ή να πιέζουν περισσότερο τον εαυτό τους σε μερικούς αγώνες. Με αποτέλεσμα να τραυματίζονται.

Αν είστε αθλητής πρέπει να θυμάστε πως είναι απαραίτητο να φροντίζετε το σώμα σας, πέρα από το να βελτιώνετε τις επιδόσεις σας. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε τους τραυματισμούς, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε αν τραυματιστείτε. 

  1. Θέστε στόχους που μπορείτε να πετύχετε

Καταλαβαίνουμε ότι θέλετε να ξεπερνάτε τα όριά σας, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για το σώμα σας. Πρέπει να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους και σταδιακά να προσπαθείτε να βελτιώνεστε για να τους πετύχετε. 

  1. «Ακούστε» το σώμα σας

Πρέπει να «ακούτε» το σώμα σας και να παρατηρείτε τις αλλαγές σε αυτό. Είναι σημαντικό να μάθετε να ξεχωρίζετε τη συνηθισμένη αίσθηση της χρήσης των μυών σας στη διάρκεια μιας προπόνησης από τον πόνο που μπορεί να σας προκαλεί ένας τραυματισμός. Αν δεν αναγνωρίζετε τα όριά σας, ένα τραύμα που ήδη υπάρχει μπορεί να γίνει χειρότερο.

  1. Μην ξεχνάτε την προθέρμανση και το cool down

Δεν πρέπει να ξεχνάτε την προθέρμανση, γιατί ζεσταίνει το σώμα σας και το προετοιμάζει. Παράλληλα, προετοιμάζει και εσάς ψυχολογικά, ώστε να μπείτε στο κατάλληλο mindset για την προπόνηση ή τον αγώνα. Αλλά και το cool down είναι εξίσου σημαντικό. Μην σταματήσετε απότομα την άθληση, αλλά, με ένα χαλαρό περπάτημα ή jogging, φέρτε σταδιακά το σώμα σας σε μια ήρεμη κατάσταση. Επίσης, με τις διατάσεις αυξάνετε την ελαστικότητά σας, κάτι που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους τραυματισμούς. 

Τι να κάνετε αν τραυματιστείτε

Σε περίπτωση που τελικά τραυματιστείτε πρέπει να σταματήσετε την άθληση, είτε ο πόνος που νιώθετε εμφανίστηκε ξαφνικά είτε τον έχετε καιρό. Ξεκουραστείτε και χρησιμοποιήστε πάγο για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο στο σημείο. Αν μπορείτε να σηκώσετε το τραυματισμένο μέλος πάνω από το ύψος της καρδιάς ή, τουλάχιστον, στο ίδιο ύψος με αυτήν, θα ήταν καλό, καθώς αυτό θα βοηθήσει με το πρήξιμο. 

Αν ο τραυματισμός σας είναι πιο σοβαρός, μπορείτε πάντα να κάνετε και φυσικοθεραπεία. Ένας φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους για να θεραπεύσει τα τραύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαμαγνητική αντλία. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για μια ασφαλή μέθοδο αποκατάστασης που ανακουφίζει άμεσα τον ασθενή από τον πόνο. Η διαμαγνητική αντλία επιτρέπει επίσης την εμφύτευση φαρμάκων για στοχευμένη θεραπεία έως και 7 εκατοστά κάτω από δέρμα, χωρίς να χρειάζεται η χρήση βελόνας ή ηλεκτρικού ρεύματος για την αντιμετώπιση ενός οιδήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αν υποψιάζεστε ότι έχετε έναν τραυματισμό, μιλήστε με ειλικρίνεια στον προπονητή σας και στη συνέχεια συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πως πρέπει να το αντιμετωπίσετε καθώς μπορεί να χρειαστείτε να κάνετε στο σημείο που έχετε τραυματιστεί ακτινογραφίες στο σπίτι.

Leave a Reply