Άτακτη υποχώρηση για τις 100 δόσεις – Τιμωρούν τους συνεπείς

0

 

Άτακτη υποχώρηση για τις 100 δόσεις - Τιμωρούν τους συνεπείς

Συθέμελα φαίνεται ότι αλλάζει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις της εξόφλησης χρεών προς το Δημόσιο καθώς μέσα σε λίγες ώρες η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε άτακτη υποχώρηση ξηλώνοντας ώρα με την ώρα όλες τις ευεργετικές διατάξεις για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε με την εξαίρεση των απλήρωτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ, ακολούθησε η εξαίρεση του φόρου εισοδήματος και το βράδυ της Τετάρτης η εξαίρεση φαίνεται ότι έγινε γενική αδιαφορώντας για την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Και όλα αυτά τη στιγμή που παράγοντες της αγοράς αλλά και οι περισσότεροι φορολογούμενοι ανέφεραν ότι ήταν ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση το οποίο θα βοηθούσε σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων να ανασάνουν καθώς σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν άμεσα πάνω από 1,5 δισ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξαιρεί πλέον από τη ρύθμιση όλες τις οφειλές που δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1η Οκτωβρίου του 2014 ανεξαρτήτως τι αφορούν (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ).

Η υποχώρηση προήλθε μετά από πιέσεις της τρόικας μετά την «τρύπα» ύψους έως και 1 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα από την αρχική ρύθμιση για ένταξη στο καθεστώς δόσεων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Το… θαύμα φαίνεται, λοιπόν, ότι κράτησε μόνο δύο ημέρες καθώς τόσο «έζησε» η απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου από την οποία προέκυπτε ότι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Leave a Reply