Ας πούμε αλήθειες για τον ρατσισμό, την Αλβανία και την Ελένη Φουρέιρα

0

Είναι το θέμα των ημερών. Όχι μόνο επειδή η τραγουδίστρια  Ελένη Φουρέιρα είναι εξαιρετικά δημοφιλής, αγαπητή και επιτυχημένη, αλλά και επειδή μετά την -καθυστερημένη- παραδοχή της καταγωγής της, τα social media γέμισαν σχόλια, κάποια εκ των οποίων είναι τρομακτικά.

Ας είμαστε ειλικρινείς, οι Έλληνες -γενικά- είμαστε ρατσιστές και ειδικά με τους Αλβανούς. Γιατί αν η Ελένη ήταν π.χ. όντως από το Μεξικό, κανείς δεν θα έλεγε υποτιμητικά “κοίτα την… παλιομεξικάνα”. Αυτό το πολύ πολύ να το λέγαμε για τη σαλάτα των Goody’s. Αν, όμως, στο ξεκίνημά της, δήλωνε πως έχει γεννηθεί στην Αλβανία, θα είχε χιλιάδες βλέμματα στραμμένα πάνω της , γεμάτα προκατάληψη και κακία, άσχετα αν τότε δεν είχε γιγαντωθεί η Χρυσή Αυγή. Τον ρατσισμό τον κρύβουμε μέσα μας. Και σε αυτό το σημείο της δίνω δίκιο, ενώ φαντάζομαι πόση θα ήταν και η πίεση από το περιβάλλον, τους συνεργάτες, την δισκογραφική εταιρία κλπ.

Ποτέ κανείς δεν είπε κάτι κακό για την Τάμτα, που κατάγεται από την Γεωργία ή την Ειρήνη Παπαδοπούλου, που γεννήθηκε στο Καζακστάν. Αλλά η Αλβανία για εμάς τους Έλληνες, πέφτει…βαριά. Όχι για μένα προσωπικά, αλλά ως γενικότερη προσέγγιση, δεν…τρελαινόμαστε κιόλας.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι χάθηκε, όταν ξεκίνησαν οι φημολογίες και το team της Ελένης (και η ίδια ίσως) δεν ήταν έτοιμοι να το διαχειριστούν. Εξώφυλλα με αναφορές στο…Μεξικό και τίτλοι τύπου “Αν ήμουν Αλβανή θα το έλεγα”, μόνο καλό δεν έκαναν, αφού η γειτονιά ήξερε αλλά δεν μιλούσε. Το διαδίκτυο, η ταχύτατη διασπορά των φημών και των ειδήσεων, αλλά και η έκρηξη των social media γεννούν τέρατα και αν δεν τα σκοτώσεις νωρίς, τότε θα σε καταπιούν. Έτσι, συνέβη και με την Ελένη Φουρέιρα, η οποία έχει καταφέρει πολλά και είμαι σίγουρος πως θα τα κατάφερνε και ως Μεξικάνα, Αλβανίδα, Αιγύπτια, Ιρακινή, Τουρκάλα, Καναδέζα. Έχει άστρο και αυτό δεν το καθορίζει ο τόπος που γεννιέσαι.

Το καθορίζει η διάθεση που έχεις να δουλέψεις, να βελτιώσεις το ταλέντο σου και να μην το βάζεις κάτω. Το τι όνομα γράφει το διαβατήριό σου, παίζει ρόλο μόνο για το check in στο αεροδρόμιο. Το check in στην επιτυχία το κάνεις αλλιώς και η Ελένη το χει κάνει προ πολλού. Οι άνθρωποι μπορούμε να γίνουμε πολύ κακοί. Θυμηθείτε λίγο τι συζητάτε στις παρέες σας, τι γράφετε στα social media και με πόση ευκολία καταδικάζουμε και βάζουμε ταμπέλες “Αλβανός, τσιγγάνος, αδερφή, πουστράκι, παλιολεσβία, πρεζάκι”. Όχι ρε, δεν είμαστε ρατσιστές…!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Leave a ReplyCancel reply