Αρχίζει σήμερα η δίκη του Παπακωνσταντίνου για τη «λίστα Λαγκάρντ»

0

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται να καθίσει σήμερα το πρωί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς αρχίζει η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορείται ότι διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων εν μία νυκτί, ώστε να αποτρέψει τον φορολογικό έλεγχο σε βάρος τους, αλλά και να αποφύγει να βλάψει την προσωπική πολιτική εικόνα του.

Για την υπόθεση αυτή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 για τους καταχραστές του Δημοσίου, και το αδίκημα της απόπειρας απιστίας, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης.

Να σημειωθεί πως κάθεται μόνος του στο εδώλιο, αφού οι φερόμενοι ως ηθικοί αυτουργοί των πράξεών του, δηλαδή οι συγγενείς του, τα ονόματα των οποίων «σβήστηκαν» από την λίστα Λαγκάρντ, απηλλάγησαν με το βούλευμα του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου.

Η δίκη και η ιστορική αίθουσα

Η σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου μπορεί σήμερα να αρχίζει νωρίς το πρωί, ωστόσο οι επόμενες συνεδριάσεις θα αρχίζουν αργά το μεσημέρι και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.

Μάλιστα, ενώ ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας είχε το δικαίωμα να μην παρίσταται στη δίκη, ο ίδιος επέλεξε να δώσει το παρών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να κριθεί η υπόθεση στην ουσία της.

Όσον αφορά στην αίθουσα, όπου θα διεξαχθεί η δίκη, αυτή είναι ιστορικής σημασίας.Πρόκειται για την αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπου πριν από 24 χρόνια δικάστηκαν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Γιώργος Κοσκωτάς για το περιβόητο «σκάνδαλο Κοσκωτά».

Οι δικαστές και οι πρώτοι μάρτυρες

Τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα δικάσουν 13 τακτικά μέλη (και έξι αναπληρωματικά) του Ειδικού Δικαστηρίου, τα οποία κληρώθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: έξι δικαστές του Αρείου Πάγου και έξι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αρχαιότερο εκ των αρεοπαγιτών, Νικόλαο Πάσσο. Εισαγγελέας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Μπομπόλη. Το δικαστήριο απαρτίζεται αναλυτικά από τον Κωνσταντίνο Τσόλα, τη Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, τον Αντώνη Ζευγώλη, τον Δημήτρη Κόμη, τον Αργύρη Σταυράκη, τον Δημήτρη Κράνη (Αρειος Πάγος), καθώς και την Ταξιαρχία Κόμβου,τον Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο, τη Μαρίνα Παπαδοπούλου, την Αγγελική Θεοφιλοπούλου, την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και τον Δημοσθένη Πετρούλια (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Οι εν λόγω δικαστικοί λειτουργοί θα εκδώσουν την ετυμηγορία τους, αφού εξετάσουν το υπάρχον υλικό αλλά και τους δεκάδες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων γνωστά ονόματα του δημόσιου βίου.

Όσον αφορά στους μάρτυρες, οι πρώτοι που θα κληθούν να καταθέσουν είναι οι: Νικηφόρος Διαμαντούρος, Νικόλαος Αλιβιζάτος, Δημήτριος Μασίνας, Απόστολος Δελτσίδης, Παναγιώτης Μαντούβαλος, Χρυσή Χατζή, Γεώργιος Αγγελόπουλος, Σοφία Ρίτσου και Λουκάς Τσούκαλης.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας θα προταθούν στο δικαστήριο και άλλα ονόματα μαρτύρων.

Η υπόθεση και η διαδρομή της «λίστας Λαγκάρντ»

Όλα άρχισαν τον Μάιο του 2010, όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε από την ΕΥΠ για την ύπαρξη της «λίστας Falciani», η οποία περιελάβανε στοιχεία πελατών της τράπεζας HSBC τα οποία καλύπτονταν από το απόρρητο και είχαν στην κατοχή τους οι Γάλλοι.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνάντηση που είχε με την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ της ζήτησε να δοθούν στις ελληνικές αρχές τα στοιχεία που αφορούσαν σε φορολογούμενους στην Ελλάδα. Κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής έφτασε από το Παρίσι στην Αθήνα η περίφημη  λίστα δηλαδή ένας κλειστός φάκελος με CD με συνοδευτικό έγγραφο και παραδόθηκε «χέρι με χέρι » στον κ. Παπακωνσταντίνου στις 29.9.2010 χωρίς ουδέποτε να πρωτοκολληθεί.

Όπως αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα:

«Ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, μόλις παρέλαβε τον κλειστό φάκελο, αποσύρθηκε στο γραφείο του, στο Υπουργείο, όπου, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (Η/Υ) που υπήρχε εκεί και έφερε ως όνομα χρήστη τις λέξεις “windows user”, αντέγραψε το σύνολο του περιεχομένου του ψηφιακού δίσκου CD, που μόλις είχε παραλάβει, σε φορητή μονάδα αποθήκευσης USB. Όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, επρόκειτο για δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) ηλεκτρονικά αρχεία (files), που βρίσκονταν σε ηλεκτρονικό φάκελο (folder) με την ονομασία “GREECE”, συνιστούσαν καρτέλες κίνησης λογαριασμών και αντιστοιχούσαν σε ανάλογο αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία φέρονταν να έχουν δοσοληψία με την τράπεζα “ΗSBC”, στη Γενεύη της Ελβετίας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2005 μέχρι το Φεβρουάριο 2007. Όπως αναφέρεται στην από 9-2-2013 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατά τις πρώτες ώρες της 30-9-2010 και συγκεκριμένα από ώρα 00:28:53 έως 00:54:10, μέσω του Η/Υ που έφερε ως όνομα χρήστη τις λέξεις “windows user”, ανοίχθηκαν προς ανάγνωση και κλείσθηκαν χωρίς αποθήκευση 24 από τα αρχεία, που υπήρχαν γραμμένα στο CD. Το άνοιγμα των αρχείων αυτών δεν έγινε τυχαία, αλλά με εντολή αναζήτησης αρχείων δια της χρήσεως των λέξεων “Papandreou”, “Papaconstantίn” και “Kozani”, πράγμα το οποίο προκύπτει από το ότι στα αρχεία, που έχουν ανοιχθεί, απαντώνται οι λέξεις αυτές».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επέλεξε μερικά από τα ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και παρέδωσε σε πρόχειρο χαρτί στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη προκειμένου να «διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ».

Το καλοκαίρι του 2011, λίγο πριν παραιτηθεί από Υπουργός Οικονομικών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε το σύνολο της λίστας στο νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη σε μορφή USB stick και όχι το CD που ο ίδιος είχε παραλάβει από την Γαλλία.

Ο κ. Διώτης με τη σειρά του παρέδωσε το αρχείο στον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος όμως δήλωσε ότι δεν παρέλαβε το αρχείο σε CD, αλλά σε μορφή “στικάκι” USB.  Τελικά το αυθεντικό CD χάθηκε.

Όταν  ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε ενώπιον του Συμβουλίου εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του ψηφιακού δίσκου, αρνήθηκε την εκ μέρους αυτού καταστροφή του, υποστήριξε ότι ποτέ δεν χάθηκε κάτι άλλο από το γραφείο του, είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί σε ποιον από τους υπαλλήλους είχε δώσει προς φύλαξη το CD, αλλ’ ότι έτρεφε προς όλους την ίδια εμπιστοσύνη και, τελικά, απέδωσε την απώλεια στο γεγονός ότι ο ψηφιακός δίσκος δεν έφερε κανένα διακριτικό γνώρισμα ούτε και συνοδευόταν από κάποιο έγγραφο. Ως εκ τούτου, είπε, κάπου θα παράπεσε, προφανώς κατά την αποχώρησή του από το Υπουργείο.

Εν τέλει στις 21.12.1012, έπειτα από ενέργειες του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ένα νέο CD φτάνει από τους Γάλλους στην Ελλάδα. Πρόκειται για πιστό αντίγραφο αυτού που είχε χαθεί, όπως διαβεβαιώνουν οι Γάλλοι. Τότε διαπιστώθηκε ότι από την λίσταλείπουν τρία αρχεία και αφορούν τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το βούλευμα:

«Η απουσία των εν λόγω τριών αρχείων από το “Π1-USB” υποδηλώνει ότι αυτά διαγράφηκαν μετά την αντιγραφή του περιεχομένου του πρώτου CD στο USB που δημιούργησε ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου και πριν από τη μεταγραφή του περιεχομένου του εν λόγω USB, στη φορητή μονάδα αποθήκευσης USB που δημιούργησε ο Ι. Διώτης. Αυτό προέκυψε εργαστηριακώς, διότι στο “Π1-USB” δεν υπάρχουν ίχνη των ως άνω τριών αρχείων. Τέτοια ίχνη δεν θα μπορούσαν να έχουν απαλειφθεί, εάν η διαγραφή των τριών αρχείων είχε γίνει μετά τη μεταγραφή τους στο “Π1-USB”. Εξ αυτού συνάγεται ότι το περιεχόμενο του USB που δημιούργησε ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου νοθεύθηκε από πρόσωπο, το οποίο είχε λόγο να μην υπάρχουν τα ως άνω τρία αρχεία μεταξύ αυτών, που είχαν υποκλαπεί από την τράπεζα «ΗSBC» και είχαν περιέλθει στις ελληνικές αρχές, ως περιεχόμενο του πρώτου CD».

http://newpost.gr/post/425246/arxizei-shmera-h-dikh-toy-papakwnstantinoy-gia-th-lista-lagkarnt

Leave a Reply