Αρχίζει η μεγάλη σύγκρουση

0

Αρχίζει η μεγάλη σύγκρουση

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup μπροστά σε ενα τείχος άρνησης απο τους περισσότερους εταίρους – Τι σημαίνει η χθεσινή «στροφή» του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή

Τα πράγματα θα χειροτερεύουν, πριν γίνουν καλύτερα, λέει ένας νόμος του Μέρφι, που είναι πιθανόν να ισχύσει και στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβερνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής, μπροστά σε ενα τείχος άρνησης απο τους περισσότερους εταίρους στο ελληνικό αίτημα για επανακαθορισμό της σχέσης χωρίς μνημόνια και τρόικα. Ο αποφασιστικός τσάρος της οικονομίας θα εχει απέναντί του όχι μονο τον σκληρό Σόιμπλε, αλλα και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ, καθώς και τον κεντρικό τραπεζίτη της Ένωσης Μάριο Ντράγκι – η τρόικα εν ολίγοις σχεδόν στο πιο υψηλό επίπεδό της.

Σε αυτή τη φάση καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στα βασικά ζητήματα των διαφωνιών, που έχουν εκφραστεί και μάλλον αυτό το ξέρουν όλοι. Το ζητούμενο, σύμφωνα και με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, είναι εάν θα ανοίξει ο δρόμος, ενα μονοπάτι έστω, για μια μεγαλύτερη σύγκλιση αύριο στη σύνοδο και μια οριστική συμφωνία τη Δευτέρα στο τακτικό Εurogroup. Η αισιόδοξη προσέγγιση λέει αυτό ακριβώς και μάλιστα φορείς της άποψης αυτής ειναι μεταξύ άλλων στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σαν τον Νίκο Παππά, αλλα ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει οτιδήποτε.

Οι πιέσεις αναμένεται να είναι αφόρητες και σίγουρα θα ανοίξουν πολλοί κάποια έστω χαρτιά τους. Ουσιαστικά όμως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι θα αναζητήσουν από σήμερα τα σημεία σύγκλισης και πάντως θα διαφανεί εάν όντως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία ή η πορεία προς τη σύγκρουση ειναι ανεπίστρεπτη.

 

Leave a Reply