Άρχισε και πάλι το «θρίλερ» των καθυστερήσεων της δόσης

0

ImageHandler (57)

Σε νέο θρίλερ, όπως φαίνεται, θα εξελιχθεί η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, όπως άφησε να εννοηθεί Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας χθες στην Handelsblatt, με την ελληνική κυβέρνηση να καθυστερεί, κατά την προσφιλή μέθοδο, την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων.

Το γεγονός όμως αναμένεται να καθυστερήσει αντίστοιχα και τη διαδικασία της β’ αξιολόγησης υπονομεύοντας όμως και τις συζητήσεις για το χρέος ενώ αναμένεται να δημιουργήσει νέο κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία. Ειδικά καθώς θα τροφοδοτούνται νέα σενάρια πολιτικής αστάθειας και επικείμενων εκλογών όσο δεν θα μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση, για την οποία θα πρέπει να περάσουν μεγάλα «αγκάθια», όπως αυτό της εργασιακής μεταρρύθμισης.

Οίκοι όπως η Fitch αλλά και η BofA ήδη με εκθέσεις τους έχουν προδικάσει ότι η β’ αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με καθυστέρηση το 2017 παρά τα μηνύματα και τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων αλλά και τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα χαθεί άλλος χρόνος.

Μόνο που παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει να δημιουργεί «μαξιλάρια» ασφαλείαςσυγκεντρώνοντας διαθέσιμα Φορέων και Οργανισμών δείχνοντας ότι προετοιμάζεται για «παν ενδεχόμενο».

Στην περίπτωση όμως επανάληψης του σίριαλ «παίρνουμε, δεν παίρνουμε τη δόση» η οικονομία, όπως φάνηκε και απ’ το πρώτο εξάμηνο αυτής της χρονιάς, έχει μόνο να χάσει. Η ύφεση αποδείχθηκε μεγαλύτερη των μέσων εκτιμήσεων ενώ την ίδια ώρα η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων συνεχίζει να συρρικνώνεται με ο,τι αυτό συνεπάγεται και για το ίδιο το πρόγραμμα και τους στόχους του.

Απάντηση