Αριστοτέλης: «Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένως. Η τελειότητα δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια»

0

7 συμβουλές για να διαμορφώσετε ένα παραγωγικό καθημερινό πρόγραμμα

Φτιάξτε μια λίστα με τις υποχρεώσεις της ημέρας

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε τι χρειάζεται να κάνετε κάθε μέρα. Οπότε εστιάστε στην καταγραφή μιας απλής λίστας. Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε τα πάντα, μεταφέρετε μαζί το ημερολόγιο σας, ώστε να προσθέτετε. Όσο καταγράφετε τις εργασίες σας, κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

– Τι χρειάζεται να κάνω πριν πάω στη δουλειά;

– Ποιες είναι οι σημερινές υποχρεώσεις μου;

– Τι χρειάζεται να κάνω για να γυμναστώ;

– Τι χρειάζεται να κάνω για να ετοιμάσω ένα υγιεινό γεύμα;

– Τι χρειάζεται να καθαριστεί σήμερα στο σπίτι;

Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα
Αξιολογήστε τα ενεργειακά σας επίπεδα. Ποιες ώρες της ημέρας είστε πιο παραγωγικοί; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια το πρωί. Ολοκληρώστε τις σημαντικότερες εργασίες κατά τη διάρκεια εκείνων των ωρών.

Απολαύστε το πρωινό σας
Η πρωινή σας διάθεση καθορίζει πώς θα είναι και η υπόλοιπη μέρα σας. Ακόμα κι αν δεν ξυπνάτε εύκολα, χρειάζεται να βρείτε έναν τρόπο να κάνετε απολαυστικές τις πρώτες ώρες της ημέρας. Προσπαθήστε να σηκωθείτε με το πρώτο χτύπημα του ξυπνητηριού. Αναβάλλοντας το ξύπνημά μας, επικοινωνούμε στο σύμπαν ότι δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Μείνετε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της μέρας
Τις μεσημεριανές ώρες, συνήθως η ενέργειά μας πέφτει. Οπότε κρατήστε αυτές τις ώρες για πιο βαρετές, αυτοματοποιημένες δραστηριότητες, όπως το να απαντήσετε σε emails, να κανονίσετε ραντεβού κλπ. Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας, κατά προτίμηση ανά μία ώρα, για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας.

Εγκαθιδρύσετε ένα απογευματινό τελετουργικό
Το απόγευμα, χαλαρώνουμε τους ρυθμούς μας και το αφιερώνουμε στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας. Τα απογεύματα είναι επίσης κατάλληλα για να προγραμματίσουμε την επόμενη μέρα και να μαγειρέψουμε.

Παραμείνετε ευέλικτοι
Η ρουτίνα και οι προσδοκίες σας μπορεί να μην είναι απολύτως τέλεια, έτσι δηλαδή όπως θα τις φανταζόσασταν, και δεν πειράζει καθόλου. Το ζητούμενο είναι να εκμεταλλευτούμε τις παραγωγικές ώρες προς όφελός μας και τις λιγότερο παραγωγικές για λιγότερο δύσκολες εργασίες. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί τη νύχτα και κοιμούνται το πρωί• αναπροσαρμόστε το πρόγραμμά σας ανάλογα με τη μοναδική σας προσωπικότητα.

Να είστε ρεαλιστές
Η ευχάριστη ρουτίνα, θα παρατηρήσετε, πως θα παράγει και ευχάριστα αποτελέσματα. Όμως, χρειάζεται να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο και χώρο για να μπορέσει να αναπτύξει τις νέες συνήθειες. Αν είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας, μπορεί να μην έχετε ποτέ την ευκαιρία να απολαύσετε τα οφέλη της ρουτίνας. Η επιτυχία σας εξαρτάται από το πόσο σοβαρά λαμβάνετε υπόψη το καθημερινό σας πρόγραμμα.”
https://www.tromaktiko.gr/44549/aristotelis-eimaste-auto-pou-kanoume-epaneilimmenos-i-teleiotita-den-einai-mia-praxi-alla-mia-sunitheia/#:~:text=%CE%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B9%20%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%20%CF%80%CF%89%CF%82,%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%20%CF%83%CE%B1%CF%82%20%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1.

Leave a Reply