Απορρίπτει το αίτημα το Βερολίνο – Βουτιά στο Χρηματιστήριο

0

Απορρίπτει το αίτημα το Βερολίνο

Απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση, όπως αυτό εκφράζεται στην επιστολή Βαρουφάκη, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και το Γαλλικό πρακτορείο.
Η επιστολή των Ελλήνων δεν προσφέρει ουσιαστική λύση, σύμφωνα με πηγές από την γερμανική κυβέρνηση.

Αντίθετα, οι Βρυξέλλες αντιδρούν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν.

Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Νταισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου “master financial assistance facility agreement”. Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε στη συνέχεια.

O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσειες με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο Μ. Σχοινάς διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.

Βουτιά στο Χρηματιστήριο μετά το «όχι» της Γερμανίας!

Ολα έδειχναν να πηγαίνουν… ρολόι στο Χρηματιστήριο μετά το νευρικό ξεκίνημα. Ο Δείκτης έφτασε να ενισχύεται ακόμα και κατά +4% (στις 14.10), λόγω της αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Η Γερμανία όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη…

Τι έγινε σήμερα; Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Δείκτης κινούνταν με άνοδο +1%, πολύ γρήγορα όμως βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος. Συγκεκριμένα, στις 10.45 το πρωί ήταν κάτω από τις 850 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση της τάξης του -0,13%. Λίγο αργότερα, όμως, στις 10.55, είχε επιστρέψει πάλι σε θετικό πρόσημο, για να ξαναβρεθεί στο… κόκκινο αμέσως μετά. Το συγκεκριμένο σκηνικό διατηρήθηκε μέχρι τις 11.20 περίπου, οπότε ο Γενικός Δείκτης άρχισε μια… κούρσα προς τα πάνω: στις 11.34 ενισχυόταν κατά 2,10%, στις 12.55 η άνοδος ξεπερνούσε το 3% (3,30%), στις 13.40 βρισκόταν στο +2,50%, ενώ στις 14.10 σημείωνε εκρηκτική άνοδο της τάξης του +4,10%!

Και τότε έγινε το… απρόοπτο. Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να αρχίσει να σημειώνει κάθετη πτώση και αυτή την ώρα (14.25) όχι μόνο να μη συγκρατεί τα προηγούμενα κέρδη, αλλά και να βυθίζεται στο -1,50%, με τάσεις περαιτέρω πτώσης!

 

Leave a Reply