Απορίες φίλου αναγνώστη για τη διαχείριση απορριμάτων και μια απάντηση από το eKorinthos.gr 

0

Ενημερωστε επιτελους τους πολιτες τι γινεται με τα σκουπιδια.
Θα πληρωσουμε 4 εκατομμυρια από την τσέπη μας για να φτιαχτεί τι και που;
Γιατί το έργο δεν μπαίνει σε ΕΣΠΑ και τα πληρώνουμε εμείς;
Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ δεσμεύει ή δεν δεσμεύει τον Δήμο; Αν ναί, γιατί προχωράει το διαγωνισμό για την αγορά μηχανημάτων;
Η ΤΕΡΝΑ έχει βάλει όρο να παίρνει σκουπίδια από ΟΛΟΥΣ τους Δήμους ή όχι; Αν ναί, θα προχωρήσει το σχέδιο της Περιφέρειας αν ο Δήμος Κορινθίων αποφασίσει να χειρίζεται μόνος του τα σκουπίδια του;
Ο Καμπόσος προχωράει δικό του εργοστάσιο ή το πάγωσε μετά την απόφαση του ΦΟΔΣΑ;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ.
Σε λίγο θα έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας 2 εκατομμύρια για μηχαμήματα και άλλα 2 για κτίρια, για ποιο λόγο;

Θανάσης 
Απαντήση Θύμιου Τσαρμπού

Φίλε Θανάση οι αναγνώστες του eKorinthos.gr θεωρούμε ότι έχουν μια πλήρη ενημέρωση για τα ζητήματα που θέτεις. Ας προσπαθήσουμε όμως  να σου δωσουμε μια περιληπτική απάντηση στα ερωτήματα σου που σίγουρα θα ενδιαφέρουν και άλλους αναγνώστες. 

Ο Δήμος Κορινθίων έβγαλε σε δημοπρασία εξοπλισμό (το τελικό κόστος ακόμα δεν το γνωρίζουμε)  με απώτερο στόχο να διαχειριστεί πλήρως τα απορρίματα του με μηχανική διαλογή στον πράσινο κάδο ενώ παράλληλα θα κάνει σύμφωνα με εξαγγελίες μια προσπάθεια διαχείρισης σε 6 ρεύματα (το λόγο που κάνει και τα δύο ούτε εμείς μπορούμε να στον εξηγήσουμε). Η θεωρεία μου είναι ότι δεν πιστεύει ότι θα πετύχει η διαλογή με 6 κάδους όπως θεωρούσε ότι θα είναι αποτυχημένος και ο μπλε κάδος και διαψεύστηκε). Ο εξοπλισμός έχει δυναμική να διαχειριστούμε απορρίματα και από γειτονικούς δήμους ώστε να μειωθεί το κόστος ανά τόνο. 

Ο λόγος που και η ΤΕΡΝΑ και ο δήμος δεν πάνε με ΕΣΠΑ είναι γιατί όταν έβρεχε λεφτά εμείς κρατούσαμε ομπρέλα και αγοράζαμε δεματοποιητες με 12 εκ ευρώ που στην ουσία τους έχουμε πετάξει…

Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ δεσμεύει το δήμο Κορινθίων όμως είναι υποκειμενικό το τι θεωρείται σκουπίδι. Πχ ένα παλιό σου ρούχο που πετάς το θεωρείς σκουπίδι, κάποιος που το μαζεύει και το φορά όχι… Άρα υπάρχει χώρος και με την ΤΕΡΝΑ στους δήμους να κάνουν πχ διαχείριση με 6 ρεύματα (πλαστικό, χαρτί, γυαλί κτλ).

Ο Καμπόσος συνεχίζει τη δική του διαχείριση όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε που θα πάει το υπολειμμα αφού ο εργολάβος που συνεργάζεται θα του επιστρέφει περίπου 30%. Ο μοναδικός αδειδοτημένος κοντινός ΧΥΤΑ είναι του Ξυλοκάστρου που ήδη είναι στα δικαστήρια με το δήμο Σικυωνίων.

Αυτά για την ώρα…

Θ. Τ

Leave a Reply