Αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Τετάρτη οι φαρμακοποιοι

0

farmaΚλειστά θα μείνουν τα φαρμακεία την Τετάρτη 15 Ιουλίου. Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προχωρούν σε 24ωρη απεργία αντιδρώντας «στις αποφάσεις δανειστών και κυβέρνησης που οδηγούν στη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης». Μάλιστα εκφράζουν απορία για το γεγονός ότι «επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα μέτρα που δεν ισχύουν ούτε στη Γερμανία».

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών θεωρούν «ύποπτο να επιχειρείται να αφανισθεί το φαρμακείο της γειτονιάς και των ακριτικών περιοχών», και «απαράδεκτο να αντικαθίσταται ο επιστήμονας φαρμακοποιός και το φαρμακείο από απρόσωπα και ανέλεγκτα καταστήματα λιανικής με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος».

Σημειώνεται ότι την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου φαρμακευτικού Συλλόγου, με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Εν τω μεταξύ έκτακτη συνεδρίαση έχει προγραμματίσει και το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Θα λειτουργούν 160 φαρμακεία

Από την άλλη πλευρά όμως, τα φαρμακεία που έχουν διευρυμένο ωράαιο, και υπολογίζονται σε 160 σε όλη τη χώρα, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι δεν θα απεργήσουν. Με ένα παράδειγμα από την αρχαίσ Σπάρτη επισημαίνουν ότι «δεν θα ταλαιπωρήσουν» τους πολίτες καταλήγοντας ότι το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ) και τα μέλη του «στηρίζουν και θα στηρίζουν την πατρίδα σε δύσκολες για το Έθνος στιγμές».

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο ρίψασπις ρίχνοντας την ασπίδα του εκθέτει σε κίνδυνο τον συμπολεμιστή του, αφού η ασπίδα του ενός εκάλυπτε το σώμα του διπλανού του. Γι’ αυτό η σπαρτιάτισσα μάνα έλεγε “ή ταν ή επί τας” (ή θα γυρίσεις πίσω με την ασπίδα σου ή να σε φέρουν πάνω σε αυτήν σκοτωμένο)

Το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ) ΔΕΝ προτίθεται να ταλαιπωρήσει περαιτέρω τους συνταξιούχους και τους ασθενείς, τους Έλληνες πολίτες που ήδη ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το ΦΑΝΙΕ και τα μέλη του ΔΕΝ θα απεργήσουν την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015. Το ΦΑΝΙΕ και τα μέλη του στηρίζουν και θα στηρίζουν την πατρίδα σε δύσκολες για το Έθνος στιγμές».

Έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για ασυνέπεια λόγων και έργων.

Οι φαρμακοποιοί έχουν δηλώσει αντίθετοι τόσο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα τη χωροθέτηση, αδειοδότηση και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, όσο και στη διεύρυνση των καναλιών διανομής και διάθεσης των φαρμάκων.

«Το φάρμακο δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία και συναλλαγές. Δεν προσφέρεται για ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων αυτών, που σήμερα επιθυμούν την μετατροπή του σε καταναλωτικό αγαθό ώστε να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του Ελληνικού λαού. Και όπως επέμενε στις τότε προεκλογικές του δηλώσεις (εννοώντας τον Πρωθυπουργό) και προγράμματα στην Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί η αγορά να ρυθμίζει την λειτουργία του και την διάθεση του φαρμάκου» υπενθυμίζει ο κ. Λουράντος.

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τον κατηγορεί ότι «μετατρέψατε ένα περήφανο “ΟΧΙ” σε ένα υπόδουλο “ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ”…» και κάνει λόγο για μια κυβέρνηση που «ήλθε ως απελευθερωτής των μνημονίων, να ζητά γονυπετής την παραμονή σε μια Ευρώπη που η ίδια τότε ως αντιπολίτευση καθόριζε ως “Ευρώπη των αριθμών, των αγορών, των τοκογλύφων, των απόγονων του φασισμού…”! Δεν περιμένω απαντήσεις, αφού δεν υπάρχουν… Περιμένω όμως κάποια κίνηση, αν έχει μείνει λίγο φιλότιμο!» καταλήγει η επιστολή.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=721900

Leave a Reply