Απόφαση-σταθμός του ΚΑΣ για το Ελληνικό – Ξεμπλοκάρει η επένδυση

0

Ανοίγει ο δρόμος για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης

Ανοίγει ο δρόμος για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση, καθώς ξεπεράστηκε ένα από τα εμπόδια για το εμβληματικό έργο.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποφάσισαν να απαλείψουν από την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τον όρο να ελέγχει η αρχαιολογία κάθε μελέτη και κάθε σχέδιο στο ακίνητο των 6.000 στρεμμάτων, συντασσόμενα ουσιαστικά και με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη απόφαση, επανέρχεται η νομιμότητα καθώς σύμφωνα και με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριοτο υπουργείο πολιτισμού δεν έχει στην αρμοδιότητα του τον έλεγχο του περιβάλλοντος. Επομένως ο όρος που είχε η προηγουμένη υπουργός στην απόφαση της είναι καταχρηστικός και δεν παίζει κάποιο ρόλο.

Το ΚΑΣ συμφώνησε πως όλες οι αρχαιότητες, αυτές που έχουν εντοπισθεί και όσες θα εντοπιστούν προστατεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί για το Ελληνικό. Επέμεινε σε όρους που πράγματι προστατεύουν απολύτως τις αρχαιότητες: παρακολούθηση εκσκαφών από την αρμού εφορεία αρχαιοτήτων, έλεγχος των σχεδίων εφόσον τα κτίρια που θα ανεγερθούν βρίσκονται στους κηρυγμένους χώρους του Αγίου Κοσμά και των δήμων Αλίμου και Ελληνικού κ.α.

Επιπλέον, θα υπάρξει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων πέριξ των αρχαιολογικών χώρων η μνημείων και έλεγχος των μορφών κτιρίων σε κοντινή απόσταση από μνημεία.

Επίσης, κατατέθηκε στα πρακτικά και διανεμήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου μεταξύ άλλων εκφράστηκε η ευχή «η πρώτη συνεδρία αυτού του ΚΑΣ να αναγνωρίσει τη σημασία του πολιτιστικού τοπίου και ιδίως τη σημασία του περιβάλλοντος των μνημείων και του πολιτιστικού περιβάλλοντος εν γένει, ως αδιαίρετου συνόλου με την αρχιτεκτονική και αρχαιολογική κληρονομιά». Επιπλέον, κατατέθηκε η παρέμβαση της ευρείας επιτροπής υπεράσπισης του Ελληνικού. Στη συνεδρίαση παρέστησαν μέλη της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, καθώς και εκπρόσωποι των ΤΑΙΠΕΔ, Ελληνικό ΑΕ και Lamda Development.

Υπενθυμίζεται πως αύριο συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που επίσης θα συζητήσει το θέμα. Θα ακολουθήσει η υπουργική απόφαση για την οποία απαιτούνται οι γνωμοδοτήσεις των συμβουλίων.

Απάντηση