Απο το 2010 ήξερε το ΔΝΤ οτι το πρόγραμμά του θα οδηγούσε σε εξαθλίωση;

0

dntΚλιμάκωση των δημόσιων παρεμβάσεων διά του Κοινοβουλίου, με την υπογραφή της προέδρου του Ζωής Κωνσταντοπούλου, παρατηρείται την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για επίτευξη συμφωνίας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν όχι μόνο ευθέως το ζήτημα του χρέους αλλά και κάθε άλλη μείζονα υπόθεση, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προβάλλονται ως σχετιζόμενα με την αρνητική θέση της χώρας ως προς το δημοσιονομικό της πρόβλημα.

Στο τραπέζι από χθες βρίσκεται έγγραφο του ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο εμφανίζεται να γνωρίζει από τον Μάρτιο του 2010 ότι το αποφασισθέν τότε πρόγραμμα για την Ελλάδα θα οδηγούσε σε αύξηση του δημόσιου χρέους. Το έγγραφο βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους και εμφανίζεται ως αποκαλυφθέν από τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτη, ο οποίος ως γνωστόν θα προσέλθει τη Δευτέρα σε δημόσια ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής. Χθες, με αφορμή την πρώτη δημόσια ακρόαση, αυτή τη φορά του κ. Φ. Λεγκρέν, πρώην συμβούλου του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Μπαρόζο, τόσο η κ. Κωνσταντοπούλου όσο και το μέλος της Επιτροπής, Ερίκ Τουσέν, αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου, που πλέον φαίνεται ότι θα αποτελεί και ένα από τα ισχυρά χαρτιά στα οποία θα βασιστούν τα «προκαταρκτικά συμπεράσματα» της επιτροπής Ελέγχου του χρέους: «Αναζητούμε την αλήθεια ως προς το τι αντιστοιχεί σε νόμιμη οφειλή και τι σε μη νόμιμη, επαχθή υποχρέωση», υπενθύμισε η πρόεδρος της Βουλής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Λεγκρέν υποστήριξε ότι το πρόγραμμα που είχε αποφασιστεί το 2010, στην πραγματικότητα είχε στόχο τη διάσωση γερμανικών και γαλλικών τραπεζών από την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα, και όχι τη διάσωση της Ελλάδας. Για να προσθέσει ότι το χρέος της χώρας στην πραγματικότητα δεν ήταν δυνατόν να αποπληρωθεί. Επρεπε, τόνισε, τότε να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Από τις ερωτήσεις δε τις οποίες δέχθηκε και τις απαντήσεις που έδωσε, επιχειρήθηκε να αναδειχθεί ως εκτός θεσμικών ορίων παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χθες, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι καλείται εκ νέου σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση Siemens ο κ. Σ. Βαλυράκης, ενώ παράλληλα όπως σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, θεωρείται πιθανό να κληθεί στην ίδια Επιτροπή, αλλά για τη λίστα Λαγκάρντ και ο κ. Φαλσιανί – πρόσωπο που συνδέεται με την αποκάλυψη της λίστας.

Leave a Reply