Απίστευτα λεφτά στη ναυτιλία: Πώς ο Β. Μαρινάκης σε 6 μήνες έβγαλε κέρδος 10 εκατ. δολ.

0

Είναι γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης γνωρίζει πολύ καλά πώς παίζεται το παιχνίδι της ναυτιλίας. Με την τελευταία του κίνηση, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ξέρει καλά πώς να διαβάζει τα σημάδια της αγοράς και κατόρθωσε να εξασφαλίσει κέρδος σχεδόν 10 εκατ. δολαρίων από την πώληση ενός φορτηγού πλοίου που είχε αγοράσει μόλις 7 μήνες πριν.

Ειδικότερα, η ναυτιλιακή Capital Maritime & Trading -της οποίας και ηγείται- προχώρησε στην πώληση του φορτηγού πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου capesize Aristofanis (χωρητικότητας 178.926-dwt και κατασκευής 2011) για το ποσό των 31,05 εκατ. δολαρίων, επιτυγχάνοντας έτσι να κερδίσει 9,8 εκατ. δολάρια, λόγω της ανάκαμψης της αγοράς ξηρού φορτίου που οδήγησε σε αύξηση των αξιών των μεταχειρισμένων bulkers. Η εταιρεία το είχε εξαγοράσει για 21,25 εκατ. δολάρια από τη νοτιοκορεάτικη ναυτιλιακή SK Shipping το Νοέμβριο του 2016 μαζί με τα άλλα δύο αδελφά του πλοία, όπως είχε γράψει το mononews.gr.

Και κάπου εδώ μπαίνει στην ιστορία η Αγγελική Φράγκου, από τη στιγμή που η ναυτιλιακή Navios Maritime Partners -την οποία ελέγχει- είναι η εταιρεία εκείνη που το απέκτησε, όπως μετέδωσε το mononews.gr σχετικά. Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία έγινε γνωστή πρώτα μέσα από την ανακοίνωση της διοίκησης της Navios Maritime Partners, στην οποία ωστόσο δεν αποκαλύπτονταν η ταυτότητα του bulker.

Όπως ανακοίνωσε η ναυτιλιακή της κας Φράγκου, το Aristofanis -που αναμένεται να παραλάβει τον Ιούνιο- έχει ναυλωθεί στην εταιρεία Rio Tinto έως το Μάρτιο του 2018, με τους ναύλους να κυμαίνονται στα 11.733 δολάρια ημερησίως. Έτσι το εν λόγω capesize, με βάση τα τρέχοντα επίπεδα της ναυλαγοράς, αναμένεται να συνεισφέρει έσοδα EBITDA ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων στη Navios Maritime Partners, βγάζοντας και την Ελληνίδα εφοπλίστρια κερδισμένη.

Η συγκεκριμένη εξαγορά καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πόσο γρήγορα κλείνονται οι συμφωνίες αγοραπωλησιών στην αγορά του dry bulk, ειδικά όταν σε αυτές πρωταγωνιστούν πανίσχυροι παράγοντες όπως ο κ. Μαρινάκης και η κα Φράγκου.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι πρόκειται σαφέστατα για ένα επικερδές deal, σύμφωνα με την online πλατφόρμα ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue, τα 31,05 εκατ. δολ. δεν αποτελούν ένα αστρονομικό ποσό – η πλατφόρμα προσδιόριζε μάλιστα την αξία του Aristofanis στα 32,1 εκατ. δολ.

Όμως, ο κ. Μαρινάκης είναι σε θέση να γνωρίζει πώς να εκμεταλλευτεί κατάλληλα την ανάκαμψη της αγοράς και να βγει κερδισμένος και με το παραπάνω.

Σημειώνεται ότι ο εφοπλιστής έχει επενδύσει 110 εκατ. δολάρια για 5 bulkers (μαζί με το Aristofanis), τα οποία τα αγόρασε όλα το δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές είχαν καταρρεύσει ως αποτέλεσμα της κρίσης που είχε χτυπήσει την αγορά.

 

 

 

 

http://mononews.gr/news-oikonomia-epixeiriseis-nautilia-apistefta-lefta-sti-naftilia-pos-o-v-marinakis-se-6-mines/149425

Απάντηση