Απέρριψε η Κομισιόν πρόταση Μπερλουσκόνι για παράλληλο νόμισμα

0

Αρνητική εμφανίστηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόταση για κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος την οποία εισηγήθηκε ο δεξιός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Από την πλευρά της η Κομισιόν υπενθύμισε ότι υπάρχει μόνο ένα νόμισμα στην ευρωζώνη. «Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Ο επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια είχε δηλώσει ότι θα υποστήριζε την κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση σε μια συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο.

Η πρόταση υπογράμμισε τις ανησυχίες για το ευρύτερο κλίμα εναντίον του ενιαίου νομίσματος στην Ιταλία, την τρίτη τη τάξει οικονομία στην ευρωζώνη, καθώς η χώρα οδεύει σε εκλογές τον Μάιο του 2018.

Η Ιταλία έχει ήδη δύο κόμματα που τάσσονται εναντίον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά: το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και τη Λέγκα του Βορρά. Εάν αυτά τα κόμματα συμμαχούσαν με το Φόρτσα Ιτάλια, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Την Τρίτη οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν αλματωδώς φτάνοντας σε υψηλό πέντε εβδομάδων έναντι των γερμανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων αναφοράς. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η πρόταση Μπερλουσκόνι ως μια από τις βασικές αιτίες της εξέλιξης.

Ο πρώην «καβαλιέρε» ήταν βέβαιος ότι η πρότασή του δεν αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές συνθήκες, υπό τον όρο, βέβαια, «να υπάρχει ένας ηγέτης με μακρά διεθνή εμπειρία και διαπραγματευτική ικανότητα».

http://www.efsyn.gr/arthro/aperripse-i-komision-protasi-mperloyskoni-gia-parallilo-nomisma

Leave a Reply