Απεργιακό «λουκέτο» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σήμερα

0

Απεργιακό «λουκέτο» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σήμερα

Πού θα γίνουν οι συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ακυρώσεις πτήσεων – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης – Τρόλεϊ και λεωφορεία θα κινηθούν 9 το πρωί με 9 το βράδυ – Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα θα λειτουργήσουν Μετρό και ΗΣΑΠ

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας σήμερα Πέμπτη 27 Νοεμβρίου καθώς η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντιδρούν στις πολιτικές λιτότητας που  προβλέπει ο νέος  προϋπολογισμός, αλλά και στα νέα εξοντωτικά μέτρα που «παζαρεύει» η κυβέρνηση με την τρόικα.

Σήμερα θα υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι ΔΕΚΟ και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ στην απεργία θα συμμετέχει και η ΟΤΟΕ με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες θα ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των εργαζομένων, διαμαρτυρόμενοι για τα λουκέτα στην αγορά και την υπερφορολόγηση.

Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις θα γίνονται μετ’ εμποδίων εξαιτίας των στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ειδικότερα, για 24 ώρες θα μείνουν ακινητοποιημένα τρένα και πλοία ενώ 24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Η AEGEAN ήδη ακύρωσε 97 πτήσεις εσωτερικού και 65 πτήσεις εξωτερικού, ενώ η Olympic Air ματαίωσε όλες τις πτήσεις του δικτύου της.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργούν την ώρα των συλλαλητηρίων προκειμένου να διευκολυνθούν οι απεργοί και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας ως εξής:

-Λεωφορεία και τρόλεϊ: Θα κινηθούν από τις 09.00 έως τις 21.00. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί και από τις 21.00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

  • Οι συρμοί του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ: Θα κινηθούν από τις 10.00 πμ έως τις 16.00. Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 το πρωί και από τις 16.00 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας για να διευκολύνουν τους πολίτες να κατέβουν στα συλλαλητήρια. Οι συρμοί του ΜΕΤΡΟ θα σταματάνε στη Δουκίσσης Πλακεντίας λόγω της απεργίας στον Προαστιακό.

  • Οι συρμοί του τραμ: Θα κινηθούν από τις 09.00 έως τις 17.00. Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09.00 το πρωί και από τις 17.00 το απόγευμα ως τη λήξη της βάρδιας.

  • Τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστικού: Θα ακινητοποιηθούν  καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου.

  • Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής στην απεργία και της ΠΝΟ. Η απεργία των ναυτικών θα είναι σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει στις 12.01 της Πέμπτης ενώ θα λήξει στις 00.00 τα μεσάνυχτα.

-Στην απεργία θα συμμετάσχει και η  Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος .

Πού θα γίνουν οι συγκεντρώσεις

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, στις 11.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ οργανώνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο της οδού Κοραή στις 11 το πρωί και στη Θεσσαλονίκη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Πλατεία Αριστοτέλους στις 10.30.
Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ  κάνει λόγο «δογματική εμμονή κυβέρνησης και τρόικας στις πολιτικές λιτότητας και φοροεπιδρομών καθώς και για μέτρα που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα την ώρα που η ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα».

Η ΓΣΕΕ εκφράζει επίσης την αντίθεσή της στην κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με σκοπό την κάμψη της αντίστασης  και της αντίδρασης των εργαζομένων, για κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας. Το ΠΑΜΕ έχει ξεκινήσει συγκέντρωση υπογραφών στους χώρους εργασίας  προκειμένου να αποτρέψει τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, προειδοποιεί την κυβέρνηση πως εάν επιχειρήσει να προωθήσει στη Βουλή νέα εξοντωτικά μέτρα, όπως «το “μισθολόγιο πείνας” που επεξεργάζεται, την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών» οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους με άμεση κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «ως κλάδος που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, έχει σαφή επίγνωση του ρόλου της και της ιδιαίτερης συμβολής της στις εξελίξεις. Συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τώρα την αδιέξοδη οικονομική πολιτική που ακολουθεί και να δώσει πραγματικό τέλος στη λιτότητα που συνεχίζουν να επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία οι δανειστές, εκπροσωπώντας, όπως οφείλει, τον ελληνικό λαό και τις ανάγκες του».

Στην απεργία ο Αλ. Τσίπρας

Στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα είναι προγραμματισμένη στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.30 το πρωί, θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε μία κίνηση με ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά έτσι στην εξ αριστερών κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά από το ΚΚΕ και τον γενικό του γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι υπονομεύει την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, γιατί έχει συμβιβαστεί με το αστικό σύστημα!

Leave a Reply