Αντιπαράθεση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ για τα νοσήλια των αλλοδαπών τουριστών

0

«Ασφαιρα πυρά» του πρώην υπουργού Υγείας στον διάδοχό του Βασίλη Κικίλια για την είσπραξη των νοσηλίων τουριστών στις δημόσιες δομές υγείας

«Άσφαιρα πυρά» έριξε ο υπεύθυνος Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός με την ανακοίνωσή του για το θέμα της είσπραξης των νοσηλίων των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται δημόσιες μονάδες υγείας στη χώρα μας, που μπήκε στις άμεσες προτεραιότητες των διαδόχων του στην Αριστοτέλους.

Όπως έγραψε το «ΘΕΜΑ», η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αμέσως μόλις εντόπισε τη «μαύρη τρύπα» στο σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας από τις δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στους τουρίστες στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια, ιδίως δε στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, εξέδωσε εγκύκλιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας της είσπραξης των σχετικών ποσών.

Ωστόσο, ο κ. Ξανθός αντί να αναλάβει την ευθύνη που αναλογεί και στον ίδιο ως επικεφαλής του υπουργείου Υγείας από το 2015 ως το 2019 για το μείζον αυτό θέμα που αφορά τους αλλοδαπούς τουρίστες, είτε από χώρες της Ευρώπης είτε από τρίτες χώρες, και κυρίως τα «άδεια ταμεία» του ΕΟΠΥΥ, κάνει λόγο για «επικοινωνιακό θόρυβο» που προκάλεσε η εγκύκλιος. Παράλληλα, επιχειρεί να «θολώσει» το τοπίο και να εντάξει σε αυτό αίφνης και τους αλλοδαπούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Επιπλέον, «ξεχνά» ότι το θέμα της είσπραξης των νοσηλίων και των δαπανών περίθαλψης των αλλοδαπών τουριστών είχε απασχολήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όταν ο ίδιος ήταν αναπληρωτής υπουργός και ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής υπουργός, με τον τελευταίο να υιοθετεί – χωρίς ποτέ να τις εφαρμόσει- δραστικές λύσεις. «Οι τουρίστες πρέπει να καταβάλλουν άμεσα τα νοσήλια ή τα εξέταστρα στη χώρα μας, και όχι να αναμένεται η εξόφληση από το ασφαλιστικό τους ταμείο» ήταν η πρόταση του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος την είχε παρουσιάσει το 2015 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Στην Αγγλία οι τουρίστες πληρώνουν 20 λίρες για νοσήλια» είχε είπε, μεταξύ άλλων, τότε ο υπουργός Υγείας και έθετε ως στόχο να αναζητηθούν τα χρήματα που έχουν καταλογιστεί σε τουρίστες που έχουν επισκεφτεί τα ελληνικά νοσοκομεία.

πηγη

Απάντηση